Boccia-‘pionier’ Perez (43) tekende bij de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 voor een primeur. De Enschedeër pakte de eerste paralympische medaille ooit voor Nederland in de sport, die zich laat vergelijken met petanque of jeu des boules. Al jarenlang rijgt hij de prijzen aaneen. Zo werd hij vorig jaar zowel individueel als met het Nederlandse landenteam Europees kampioen.
Contact met Parijs
Vanavond start zijn paralympisch toernooi in Parijs. Ongetwijfeld hebben UT-medewerkers van het Sportcentrum om 20:30 uur de livestream aan. Topsporter Perez traint namelijk al voor zijn zilveren medaille in Rio in het Sportcentrum. ‘We faciliteren Daniël en zijn coach Rianne van Dalen twee keer per week, gratis’, vertelt Sportcentrum-medewerker Vincent Steggink. ‘Bijna iedere week maken we wel een praatje met hem.’
Stegginks collega Nicole Rohring houdt iedereen op de hoogte; ze heeft via WhatsApp contact met het team in Parijs om updates te delen met collega’s. Mocht Perez succesvol door de voorrondes en kwart- en halve finale komen, dan doet hij maandagochtend een gooi naar een gouden medaille. Later komende week maakt hij onderdeel uit van het gemengde Nederlandse landenteam.
Boccia
Boccia (spreek uit als ‘botsja’) is een paralympische miksport, die lijkt op jeu des boules of petanque. De sport wordt met name beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking. Het doel van het spel is om de eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de ‘Jack’) te plaatsen dan de tegenstander.
Perez heeft cerebrale parese (cp) vanwege een zuurstoftekort bij zijn geboorte. Op zijn veertiende leerde de Enschedeër de sport boccia kennen. Ondanks de komst van een nationaal trainingscentrum in Amsterdam, traint hij regelmatig op de campus, in samenwerking met het Sportcentrum.
‘Stimulerende context voor topsporter’
Niet alleen vanwege de nabijheid noemt Perez’ coach Rianne van Dalen het Sportcentrum een ideale trainingslocatie. ‘We hebben op een tribune een bocciaveld van tien meter lang getaped die mag blijven liggen – met uitzondering van de tentamenweken. Zo hebben we altijd een plek om te kunnen trainen. Ook kan hij gebruik maken van de fitnessruimte. Als we niet trainen, zijn we graag in de sportkantine voor lunch en om aandacht te geven aan het mentale aspect van de training zoals video's analyseren en psychomotorische interventies toepassen.’
Daarnaast voelen de topsporter en zijn begeleider zich er thuis vanwege de sfeer en betrokkenheid. ‘Het is echt een sportomgeving waardoor Daniël zich daar thuis voelt en een stimulerende context geeft voor een topsporter. Het personeel is ontzettend gezellig en behulpzaam en als er zich een probleem voordoet dan is er altijd wel iemand te vinden die met ons mee kan denken en met een oplossing komt, zodat we zo goed mogelijk de training kunnen voortzetten. We zijn ontzettend dankbaar Daniel al die jaren hier zijn training heeft kunnen doen’, aldus Van Dalen.
Voortzetting samenwerking
Ongeacht wat Perez na deze Spelen gaat doen met zijn carrière, wordt de samenwerking tussen de Nederlandse bocciabond en het UT-Sportcentrum sowieso voortgezet. Aanstormend talent Josry Boezaart komt vanaf september trainen op de campus.
Update 02/09: uitgeschakeld in kwartfinale
Perez slaagde er in het individuele toernooi niet in te gaan strijden om de medailles. Hij ging in de kwartfinales onderuit tegen de Indonesische Muhamad Syafa (0-10).