Onderzoeker Bampoulis, van faculteit de Technische Natuurwetenschappen (TNW), onderzoekt in het project Q-Edge nieuwe materialen die de werking van onze elektronische apparaten fundamenteel veranderen. Huidige apparaten verliezen veel energie door warmte. Bampoulis doet onderzoek naar unieke materialen die elektriciteit zonder weerstand langs zijn randen laat stromen. Dit houdt in dat er geen energie verloren gaat in de vorm van warmte. Daardoor ontstaan apparaten die veel minder stroom nodig hebben.
Onderzoeker Metz, van de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS), doet klimaatonderzoek in het project ‘CLIMate policy integration – a comPLEXITY trap?’. Ondanks veel inspanningen gaat de EU haar doelstelling, om in 2050 netto nul CO2 uit te stoten, naar verwachting nog steeds niet halen. Volgens Florence Metz is een belangrijke reden voor deze mislukking dat het toenemende aantal klimaatbeleidsmaatregelen elkaar vaak tegenspreekt in plaats van coherent samen te werken.
Metz voorspelt een kantelpunt waarna het toevoegen van nieuw beleid de situatie niet verbetert. Paradoxaal genoeg verslechtert het, omdat tegenstrijdig beleid gaat overheersen. Metz wil de basisprincipes uitdagen met een perspectief van complexe systemen om 'voorbij de val' te komen.
De ERC
De Europese Onderzoeksraad ERC had dit jaar voor 780 miljoen euro aan starting grants te vergeven. Van de bijna 3.500 onderzoeksaanvragen werden er 494 (14,2 procent) gehonoreerd.
Nederland is opnieuw zeer succesvol met 51 toekenningen; alleen Duitsland ontvangt er meer (87). Grote landen als het Verenigd Koninkrijk (50), Frankrijk (49), Italië (41) en Spanje (33) slepen minder beurzen in de wacht.
Internationals
Van de beurswinnaars in Nederland zijn er 33 international en hebben er 18 de Nederlandse nationaliteit, laat onderzoeksraad ERC desgevraagd weten.
Alles bij elkaar zijn er 24 Nederlandse beurswinnaars, van wie er zes verbonden zijn aan een buitenlandse kennisinstelling. De Nederlanders staan zevende in het ‘nationaliteitenlijstje’, achter de Duitsers (94 beurzen), Italianen (61), Fransen (44), Spanjaarden (36), Israëli (30) en Britten (27).
Net als vorig jaar gaan de meeste ‘Nederlandse’ toekenningen naar wetenschappers die momenteel zijn verbonden aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Delft. De beurzen zijn echter persoonsgebonden; de winnaars kunnen alsnog besluiten om hun budget mee te nemen naar een andere instelling, hier of in het buitenland.
Het huidige kabinet bekijkt de internationalisering van het hoger onderwijs en onderzoek met argusogen. De kennisinstellingen benadrukken dat Nederland juist veel te danken heeft aan internationalisering.
Drieduizend nieuwe banen
De starting grants zijn bedoeld voor gepromoveerde onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière. Met de beurs kunnen ze een eigen team opzetten en vijf jaar aan onderzoek besteden. De ERC verwacht dat er dankzij de beurzen ruim drieduizend mensen aan de slag kunnen.