Een oproep om nieuwe leden te werven, afgelopen voorjaar op dit platform, leverde veel belangstelling op. Zoveel zelfs, dat de redactieraad momenteel acht leden kent waaronder twee studentleden. Nog niet eerder beschikte U-Today over zo’n grote redactieraad.
Luis in de pels
Nijboer neemt het voorzitterschap over van hoogleraar Eric Lutters. Ze wilde graag toetreden tot de redactieraad, omdat ze ‘U-Today gewoon een heel warm hart’ toedraagt. Maar ook: ‘Zonder goede, onafhankelijke journalistiek geen democratie’, vertelt ze. Door haar werk als columnist heeft ze de redactie goed leren kennen. ‘Nu snap ik beter hoe zij te werk gaan, welke principes zij hanteren en welke afwegingen zij maken. Het proces is hetzelfde als in de wetenschap: consciëntieus en reflectief. Waar het nieuws van de afdeling corporate UT zich soms – en begrijpelijkerwijs - op de vlakte houdt, durft U-Today te duiden. U-Today kan ook de luis in de pels zijn. Ze stellen de kritische vragen die ons UT’ers gesteld moeten worden’.
Bemiddelende rol
De redactieraad komt zo’n drie a vier keer per jaar bijeen voor overleg over het gekozen redactiebeleid. Belangrijke functie is om de hoofdredacteur van gevraagd en ongevraagd advies te voorzien. Ook kan zij een bemiddelende rol spelen bij conflicten. Uitgangspunt voor de raad vormt altijd het redactiestatuut.
Nijboer: ‘Volgens mij hebben redacties van universiteitsbladen het soms best moeilijk. Iedereen wil dat ze onafhankelijk zijn en goed werk verrichten, maar als ze hun werk doen, zullen ze ongetwijfeld ook wel eens die luis in de pels zijn. Voorbeelden daarvan hebben we dit jaar gezien in Eindhoven en Delft waar redactieleden onder druk werden gezet door bestuurders die niet blij waren met bepaalde stukken. Dat maakte me echt boos’. Ze vervolgt: ‘Nu verwacht ik niet zulke toestanden op de UT waar de verhoudingen volgens mij heel professioneel en prettig zijn, maar ik help graag die relaties te ‘bewaken’.’ Ze zegt dat een redactieraad sparringpartner kan zijn, maar kan ook opkomen voor het medium als dat nodig is. ‘Ik zie ons als de paranimf van de redactie. Een leuke decoratie ernaast in veel gevallen, maar waar nodig een extra paar hersenen en een vriend.’
Afspiegeling UT-gemeenschap
De raad vormt een afspiegeling van de UT-gemeenschap en bestaat uit wetenschappelijke personeelsleden, ondersteunend personeelsleden, studentleden en een extern lid. Naast Nijboer, nemen de volgende UT’ers ook zitting in de redactieraad: Jurriaan Schmitz (hoogleraar faculteit EEMCS), Martin Rosema (universitair docent faculteit BMS), Renée Soudant (management assistent faculteit ET), Adeline Visser (student biomedische technologie faculteit TNW) en Milan Gomes (student onderwijswetenschappen en technologie faculteit BMS). Sterre Mkatini (diversity & inclusion officer) en Oscar Peters (docent Hogeschool Saxion, extern lid) zaten al eerder in de redactieraad.
De redactieraad is te bereiken via [email protected]