RvT onderneemt geen actie tegen Jan Kimpen na NRC-publicatie

| Stan Waning

De raad van toezicht van de UT ‘ziet geen enkele aanleiding tot verdere actie’ tegen Jan Kimpen, meldt voorzitter Sylvia Butzke. NRC schetste in een publicatie vorige week een dubieuze rol voor het RvT-lid in de beruchte slaapapneu-affaire van Philips.

Jan Kimpen.

Kimpen, sinds september 2023 lid van de raad van toezicht van de UT, zou volgens NRC als hoofd van de medische divisie bij Philips waarschuwingen over de slaapapneu-apparaten hebben verdoezeld. Ook zou Kimpen een kritische collega hebben weggepromoveerd en de apparaten ondanks waarschuwingen op de markt hebben geprobeerd te krijgen. Kimpen wordt omschreven als 'een mastodont die Elzayat (directeur patiëntveiligheid, red.) moest neutraliseren'.

‘Casus is niet nieuw’

De RvT laat via Sylvia Butzke dinsdagmiddag weten dat het kennis heeft genomen van het artikel. ‘Naar aanleiding daarvan spraken we uitvoerig met Jan over de toenmalige risico-afhandeling en zijn rol daarin. Daaruit komt een geloofwaardig beeld naar voren dat op essentiële punten haaks staat op het beeld uit het NRC-artikel.’ Butzke zegt ook dat de casus niet nieuw is voor de RvT en al eerder uitgebreid werd besproken. ‘Op dit moment bestaat geen enkele aanleiding tot verdere actie.’

De UT liet vorige week al weten ‘intern het gesprek te voeren om meer inzicht in de situatie te krijgen’. Woordvoering van onderwijsminister Eppo Bruins – verantwoordelijk voor de aanstelling van RvT-leden – reageerde niet op vragen van U-Today.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.