News

Een Bata uit het boekje: ‘Dit moet je een keer meemaken’

Ronkende motoren, kolderiek uitgedoste studentlopers en een prettig zonnetje: de 51ste editie van de Batavierenrace was er één uit het boekje. Een sfeerverslag vanaf de finishlijn op de campus. ‘Je hoeft niet eens te rennen om een leuke Bata te hebben.’

News

Universiteitsteam Groningen prolongeert titel Batavierenrace

Het universiteitsteam uit Groningen won zaterdag de 51e editie van de Batavierenrace. De selectie verdedigde daarmee de titel, want vorig jaar bleken de Groningse studenten ook de snelste. Wageningen eindigde knap als tweede, slechts drie seconden voor Utrecht.

News

Voorjaarsnota: ook hoger onderwijs moet inleveren

Het kabinet gaat de komende jaren tot 200 miljoen euro bezuinigen op het hoger onderwijs en de studiefinanciering. Een flink deel van dat bedrag komt voor rekening van eerstejaarsstudenten, blijkt uit de nieuwe Voorjaarsnota.

News

Batavierenrace in volle gang: ‘We gaan alles geven’

Op de Nijmeegse Grote Markt weerklonk gisteravond het startschot van de eenenvijftigste Batavierenrace. De eerste teams van de estafetteloop worden vanmiddag in Enschede verwacht. Fotograaf Johannes Fiebig (Vox, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit in Nijmegen) was aanwezig bij de start.

News

Geschokte reacties na ontruiming in Groningen

Afgelopen dinsdag hebben actievoerders het Groningse Academiegebouw bezet. De politie heeft het pand dezelfde avond ontruimd. Studenten veroordelen het geweld. Het universiteitsbestuur meent dat het niet anders kon.

News

Discussie over kennisveiligheid: kans of kantelpunt?

Het auditorium in de Technohal was woensdagmiddag het decor van een debat over kennisveiligheid. Vanuit verschillende disciplines bespraken deelnemers de rol van China, de gevaren van kennisveiligheid, maar ook de kansen die er liggen. ‘Wees open waar het kan en gesloten waar het moet.’

News

Azerbeidzjaanse student mag blijven ondanks weinig studiepunten

Een Azerbeidzjaanse student in Groningen dreigde zijn verblijfsvergunning kwijt te raken omdat hij te weinig studiepunten behaalde. Maar zijn universiteit mag de IND nog niet inlichten, vinden de onderwijsrechters van de Raad van State.

News

Dijkgraaf twijfelt over harde lijn DUO bij jaarlijks 25 oud-studenten

Naar schatting moeten elk jaar 25 oud-studenten al hun studiefinanciering terugbetalen, ook al hebben ze op tijd een diploma behaald. Ze waren dan vergeten om dat diploma aan DUO op te sturen. Dijkgraaf laat dit beleid onderzoeken.

News

UvA stelt ‘anti-woke’-docent Laurens Buijs op non-actief

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de omstreden docent Laurens Buijs op non-actief gesteld, nadat hij op Twitter een hoogleraar sociologie van gender en seksualiteit een levensgevaarlijke extremist heeft genoemd.

News

Maastrichtse student gaat ISO leiden

De 20-jarige Demi Janssen uit Maastricht is dinsdagavond verkozen tot de nieuwe voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. Haar medebestuursleden studeren in Utrecht, Rotterdam en Nijmegen.

News

Voorzichtig optimisme over plannen Dijkgraaf voor internationalisering

Afgelopen vrijdag ontvouwde minister Robbert Dijkgraaf zijn plannen om de toestroom van buitenlandse studenten in goede banen te leiden. De eerste reacties zijn voorzichtig optimistisch, al klinkt er ook kritiek. 'Hij laat nog veel open.'

News

Maroeska Rovers benoemd tot lid KNAW

Maroeska Rovers, hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het TechMed Centre, is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Ze is een van de achttien nieuwe leden die in oktober geïnstalleerd worden.

Read more articles