News

LSVb en studentenhuisvesters: geef alle studenten energiekorting

Veel studenten zullen maar nauwelijks profiteren van het aangekondigde prijsplafond voor energie. Studentenvakbond LSVb en de studentenhuisvesters dringen aan op een betere regeling.

  • EN
  • NL
News

UT wil in kantines ‘voedselaanbod dat past binnen grenzen planeet’

Het voedselaanbod in de kantines verduurzamen. Dat is het doel van een samenwerking die de UT en cateraar Appèl aangaan met het bedrijf Greendish. Dat verduurzamen gaat niet radicaal, maar in kleine stappen. ‘De kroket verdwijnt niet per definitie.’

  • EN
  • NL
News

UT wants ‘food offering that fits within the limits of the planet’

Making the food offering in the canteens more sustainable. That is the aim of a new collaboration between the UT, caterer Appèl and the company Greendish. Changes will not take place radically, but in small steps. ‘The ‘kroket’ does not disappear by definition.’

News

Studentpromovendi Groningen krijgen lage inflatiecorrectie

De beurzen van Groningse studentpromovendi stijgen dit jaar met vier procent, ook al is de inflatie veel hoger. De universiteit houdt zich niet aan de afspraken, stelt belangenvereniging PNN.

News

Nobelprijs voor ‘klikchemie’: alsof je met lego bouwt

De Amerikaanse scheikundige Barry Sharpless heeft vandaag voor de tweede keer in zijn leven de Nobelprijs voor de chemie gewonnen. Hij deelt de prijs met de Deen Morten Meldal en de Amerikaanse Carolyn Bertozzi.

News

Bekritiseerde nieuwe huurtoeslag pakt juist goed uit voor studenten

Het kabinet wil een nieuwe huurtoeslag invoeren waardoor studenten er tot wel 282 euro per maand op vooruitgaan. Maar of het doorgaat, is nog onduidelijk. Er is namelijk veel kritiek.

News

Groen licht voor pilots met korter collegejaar

Enkele opleidingen van universiteiten en hogescholen mogen experimenteren met minder onderwijsweken en kortere tentamenperiodes. Dat kan voor rust en ruimte zorgen, hoopt minister Dijkgraaf.

News

'There is nothing so beautiful about humans as our adaptability'

TV maker, presenter and lecturer Karim Amghar was the keynote speaker at the UT's Diversity Week today. In the Amphitheatre, he delivered an equally long and hard-hitting plea for inclusion and equity in education.

News

Veel geld naar Nederlands hoger onderwijs, maar er kan nog meer bij

Nederland behoort tot de top tien van landen die veel geld besteden aan het hoger onderwijs, blijkt uit een nieuw OESO-rapport. Maar volgens het kabinet moet Nederland in de top vijf belanden. Misschien komen er dan ook iets meer docenten.

News

Vijfde editie Alumni Talks: ‘Kracht van markten gebruiken voor positieve verandering’

Alumni Talks, een lezingenmiddag voor en door UT-alumni, beleeft aanstaande vrijdag alweer haar vijfde editie in het Amphitheater. Een van de sprekers is Tim van de Rijdt, chief marketing officer bij het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Meat. ‘Met onze technologie gokken we niet op een massale gedragsverandering van de consument.’

News

Nobelprijs natuurkunde voor opmaat naar kwantumcomputers

De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat dit jaar naar onderzoek in de wondere wereld van de kwantummechanica, dat vermoedelijk gaat leiden tot de komst van kwantumcomputers.

News

Mapping vulnerability of slums

UT project SPACE4ALL has received a grant of 675.000 euros from the NWO Open Competition Domain Science-M programme. The research, focused on climate vulnerability of slums, is based on working with local communities. ‘We will collect data with citizens, but we will also give back to the people. Our plan is to co-develop an app that the locals can use.’

  • EN
  • NL
News

KNAW: maak wetenschap gereed voor volgende pandemie

De wetenschap moet beter voorbereid zijn op een volgende pandemie, vindt hoogleraar Pearl Dykstra, voorzitter van een KNAW-adviescommissie. En nee, volgens haar kan de politiek de adviezen niet zomaar terzijde schuiven.

  • EN
  • NL
News

KNAW says scientists need to be ready for the next pandemic

Scientists needs to be better prepared for the next pandemic, according to Professor Pearl Dykstra, chair of a committee that advises the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). She insists that the government cannot simply dismiss the committee’s recommendations.

Read more articles