• EN
  • NL
News

Alvast 60 miljoen verdeeld voor samenwerking universiteiten

Het kabinet heeft 60 miljoen euro toegekend voor de zogeheten sectorplannen van universiteiten. Daarin maken ze afspraken over betere samenwerking en taakverdeling.

  • EN
  • NL
News

60 million euros allocated to improve collaboration between universities

The Cabinet has allocated 60 million euros to fund the universities’ so-called ‘sector plans’. In these plans, the universities set out to collaborate more effectively.

News

Nobelprijs voor genoom van Neanderthaler (en niet voor coronavaccin)

Voor het ontrafelen van het DNA van Neanderthalers en andere mensachtigen heeft de Zweedse onderzoeker Svante Pääbo de Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde gekregen. De grondleggers van het coronavaccin zijn gepasseerd.

  • EN
  • NL
News

Iraanse UT-onderzoeker bezorgd én hoopvol over situatie in haar land

In Iran zijn er al twee weken enorme protesten gaande vanwege de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Tientallen mensen kwamen om en honderden demonstraten werden opgepakt. Een Iraanse UT-onderzoeker kijkt met spanning mee. ‘Hopelijk leidt dit alles tot meer vrijheid en democratie.’

  • EN
  • NL
News

Iranian UT researcher concerned ánd hopeful about situation in her country

Huge protests have been going on in Iran for weeks now, because of the death of 22-year-old Mahsa Amini. Dozens of people died and hundreds of protesters were arrested. An Iranian UT researcher is anxiously watching the situation. 'Hopefully all this will lead to more freedom and democracy.'

News

Dijkgraaf begrijpt waarschuwing voor woningnood

Ook Nederlandse studenten krijgen soms te horen dat ze maar beter een andere universiteit kunnen zoeken als ze bij aanvang van het studiejaar nog geen woonruimte hebben gevonden. Minister Dijkgraaf heeft daar begrip voor.

News

Meer gemeenten keren energietoeslag uit aan studenten

De meeste studenten kunnen geen aanspraak maken op de 1.300 euro aan energietoeslag voor minima. Ze worden alleen in extreme gevallen geholpen. Maar sommige gemeenten zijn ruimhartiger dan anderen en geven wel een toeslag.

News

Een halve eeuw Cnødde: ‘Geen regels, wel rotzooi’

In een grote spiegeltent op het Hogekampplein staan de heren van Cnødde zaterdag 22 oktober stil bij het vijftigjarig bestaan. Hoe heeft ‘het college’ zich gevormd van de eerste gezelligheidsvereniging van de UT naar het huidige gezelschap? Drie Cnøddianen gaan in gesprek in aanloop naar het galabal Cirque de Cnødde.

News

‘Kennismaken in groep 4 en eindigen als student hier’

Pre-U, het pre-universiteitsprogramma van de UT, vierde donderdagmiddag zijn vijftienjarig bestaan met een open huis in de Bastille. Een feest voor de buitenwacht en UT’ers, met een terugblik op het verleden en ambitieuze toekomstplannen. ‘Het besef dat een diploma een startpunt is en geen eindpunt, dat zit er hier wel ingebakken.’

News

Studenten meest tevreden over Wageningen, Ede en Windesheim

De gouden medailles van weekblad EW (voorheen Elsevier) gaan dit jaar naar 112 opleidingen in het hoger onderwijs. Hun studenten zijn bovengemiddeld tevreden over de inhoud van hun opleiding, de sfeer, de docenten en de faciliteiten.

  • EN
  • NL
News

‘UT snelkookpan voor nieuwe bedrijven’

Het Enschedese QuiX Quantum kreeg deze week een order van 14 miljoen euro voor de bouw van een fotonische kwantumcomputer. Een primeur in Europa, en misschien zelfs de wereld. Volgens medeoprichter en CTO Jelmer Renema, tevens universitair docent aan de UT, is de Twentse campus essentieel voor het succes van de startup.

  • EN
  • NL
News

'Support for startups at UT is rock solid'

The Enschede-located QuiX Quantum received an order of 14 million euros this week for the construction of a photonic quantum computer. A first in Europe, and maybe even the world. According to co-founder and CTO Jelmer Renema, who is also an assistant professor at the UT, the Twente campus is essential for the success of the startup.

News

Krijgt het personeel een extraatje voor de kou?

Enkele hogescholen hebben plannen om het personeel financieel te steunen, nu de kosten voor energie en levensonderhoud zo snel stijgen. Maar daarover hebben ze nog geen landelijke afspraken gemaakt, evenmin als de universiteiten.

News

Op papier doen studentenverenigingen veel tegen grensoverschrijdend gedrag

Steeds meer studentenverenigingen ondernemen actie tegen grensoverschrijdend gedrag. Gedragsregels en vertrouwenspersonen zijn er vaak maar trainingen en voorlichting ontbreken nog.

  • EN
  • NL
News

Tweede Kamer eist nog strengere controle op kennisveiligheid

Onderwijsinstellingen moeten de risico’s voor hun kennisveiligheid scherper analyseren, vindt de Tweede Kamer. Maar een motie om Chinese studenten en onderzoekers uit alle ‘gevoelige’ kennisdomeinen te weren, haalde het niet.

  • EN
  • NL
News

House of Representatives demands tighter controls on knowledge security

The House of Representatives wants educational institutions to be more critical when it comes to analysing their knowledge security. It did not go so far as to adopt a motion to ban Chinese students and researchers from all ‘sensitive’ knowledge domains.

Read more articles