UT wil in kantines ‘voedselaanbod dat past binnen grenzen planeet’

| Rense Kuipers

Het voedselaanbod in de kantines verduurzamen. Dat is het doel van een samenwerking die de UT en cateraar Appèl aangaan met het bedrijf Greendish. Dat verduurzamen gaat niet radicaal, maar in kleine stappen. ‘De kroket verdwijnt niet per definitie.’

De samenwerking met Greendish, een ‘expert in duurzame voeding’, geldt voor één jaar, met uitzicht op verlenging. ‘De UT heeft doelen, die moeten we behalen. Deze samenwerking gaat helpen om een voedselaanbod te realiseren dat past binnen de grenzen van wat onze planeet aankan’, licht Birgit Dragtstra, medewerker milieu en duurzaamheid bij Campus & Facility Management, toe.

Nulmeting

Die doelen zijn onder andere een lagere CO2-voetafdruk met standaard vegetarische werklunches, zoals recent ingevoerd. Maar ook de CO2-voetafdruk van voedsel met vijftien procent verlagen in 2023. ‘Om dat voor elkaar te krijgen, kunnen medewerkers van cateraar Appèl trainingen volgen via de Greendish Academy, om meer kennis over duurzaam voedsel te krijgen en die kennis toe te passen.’ Daarnaast vindt sinds vorige week een ‘nulmeting’ plaats in de kantines op de campus. ‘Niet alleen om te registreren wat het aanbod is, maar ook welke producten het meest verkocht worden, bijvoorbeeld. Ook het meten van de klanttevredenheid door een enquête hoort daarbij’, aldus Dragtstra.

Vanaf december eerste veranderingen

Na de nulmeting maakt Greendish een eerste impactrapport. In november gaan de partijen om tafel, om te bedenken wat voor ‘interventies’ in de kantines kunnen plaatsvinden. ‘Mensen kunnen de eerste veranderingen in december en januari verwachten’, kondigt Dragtstra aan.

Maar radicaal zal de ommezwaai in het voedselaanbod niet zijn. ‘Het is niet dat we gaan opdringen dat het aanbod standaard vegetarisch of veganistisch moet worden en de kroket per definitie ineens verdwijnt. Mensen moeten wel keuzemogelijkheden houden, want we willen ook de klanttevredenheid hooghouden of zelfs verbeteren’, zegt Dragtstra. ‘Met kleine wijzigingen kunnen we al veel bereiken, en houden gasten in het restaurant toch keuzevrijheid. Stel dat de pasta bolognese een hardloper is, dat er dan minder gehakt in dat gerecht komt, terwijl het toch lekker blijft. En dat de duurzamere opties meer naar de voorgrond komen en we die daarmee stimuleren.’

Contract

Moet de UT niet verdergaan richting vega(n), in plaats van deze kleine stapjes? ‘Ook al zouden we dat willen, we hebben een contract met Appèl dat aanbesteed is en nog een paar jaar loopt’, licht Dragtstra toe. ‘In die aanbesteding is duurzaamheid meegenomen als voorwaarde. Appèl is hier zelf ook al mee bezig. Maar we kunnen niet gaandeweg het contract de spelregels veranderen. Appèl werkt graag mee en deze samenwerking kan dat alleen maar verder stimuleren.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.