Geen vleesverbod in UT-kantine, wel impact ervan verkleinen

| Jari Dokter

Vleesvrije kantines worden steeds vaker onderdeel van duurzaamheidsdoelen op Nederlandse universiteiten, meldde de NOS onlangs. De Universiteit Twente heeft met Ravelijn één vleesvrije kantine in de gelederen. Komen daar in de toekomst meer bij en hoe denkt de UT überhaupt hierover?

‘Het is belangrijk dat er voor ieder wat wils is op onze universiteit’, valt UT-contractmanager Anouk van der Wal met de deur in huis. ‘Daarom varieert het menu op de campus van plantaardige tot vis- en vleesproducten. Wij staan voor diversiteit en dat zie je terug in de kantines. Het voedselaanbod moet passen binnen de grenzen van wat onze planeet aankan.’

'Het is geen doel op zich om vleesproducten volledig te vervangen’

Plantaardig voedsel

Birgit Dragtstra is beleidsadviseur duurzaamheid op de UT en werkt nauw samen met Van der Wal. Beiden zijn het erover eens dat UT-kantines duurzamer kunnen. ‘Het gaat erom dat we onze duurzaamheidsdoelen halen. Daarbij verkennen we verschillende opties. Zo onderzoeken we om plantaardige en veganistische gerechten toe te voegen aan de menukaart. Het is ook mogelijk om vleeseiwitten te vervangen voor plantaardige eiwitten’, vertelt Dragtstra. ‘Het doel is om de impact – van onder andere de CO2-uitstoot – te verlagen. Deels, of helemaal overgaan op plantaardig voedsel is een middel om dat doel te bereiken. Maar het is geen doel op zich om vleesproducten volledig te vervangen’, licht zij toe.

CO2-waarde per broodje

Met een nieuw project willen Dragtstra en Van der Wal dat studenten en medewerkers bewuster worden van hun bestelling. Daarom staat straks bij elk broodje een bordje met de CO2-impact. ‘We slaan hiervoor de handen ineen met UT-startup MiSt Sustainable Solutions. Die maakt voor ons de berekening per broodje. Kantinebezoekers kunnen dan zien welke CO2-waarde het gekozen broodje heeft. Het doel is dat mensen bij hun keuze rekeninghouden met de impact van hun broodje op CO2-uitstoot, land- en watergebruik. De pilot met vijf soorten broodjes in de Waaierkantine bleek in ieder geval een positief effect op die keuze te hebben.’

'Het is belangrijk dat er een breder en ander aanbod komt op de UT'

Voorbeeldfunctie

Dragtstra ziet een belangrijke rol en taak voor de UT om verder te verduurzamen. ‘Onze universiteit heeft een voorbeeldfunctie en kan het voortouw nemen. In de kantines kun je daarmee een slag maken.’ De beleidsadviseur vertelt dat de UT als doel heeft om in 2030 de uitstoot en het land- en waterverbruik van eten en drinken op de campus met 50% te verlagen. ‘De meest duurzame manier is om meer plantaardige voeding aan te bieden. Dat betekent niet dat vlees verboden wordt. Maar het is wel belangrijk dat er een breder en ander aanbod komt op de UT.’

Dragtstra meldt dat de eerste gerechten zelfs al op de menukaart staan. ‘Een pilot met spaghetti bolognese - waarin de helft van het gehakt werd vervangen door linzen – bleek een succes en is nu ingevoerd. Als je ervoor zorgt dat het eten lekker en smaakvol is, dan merkt niemand dat het plantaardig is.’

Poll en onderzoek

Dat het enthousiasme voor meer plantaardige producten nog wel moet groeien bij de kantinebezoeker, bleek uit een poll die U-Today onlangs hield onder haar volgers op Instagram en LinkedIn. Daar werd de vraag gesteld: ‘Moet de UT vlees uit haar kantines bannen?’ Hoewel de uitslag niet representatief is voor de UT-bevolking, geeft 80 procent van de 276 Instagram-stemmers aan niet achter dit idee te staan. Op LinkedIn ziet het leeuwendeel (60 procent van de 188 stemmers) het niet zitten om vlees volledig te weren uit de kantines.

Van der Wal is niet verrast over de uitkomst. ‘Met alle respect, maar we zijn een Twentse universiteit. Je kunt ons niet vergelijken met universiteiten uit het westen van het land. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich goed voelt, dus ook in de kantines.’

Dragtstra en Van der Wal willen ondertussen een onderzoek starten, naar de wensen van medewerkers en studenten. ‘We hopen dat een hbo-student facility management het onderzoek in september uitvoert. De resultaten nemen we mee bij het opstellen van doelen, want draagvlak binnen de UT-community is belangrijk. We hebben er namelijk niks aan als blijkt dat veel mensen naar de Coop gaan voor hun lunch, omdat het aanbod in de kantines niet passend is.’

Welke veranderingen er ook zullen volgen, het zal sowieso nog enige tijd duren voordat de UT’er een nieuw menu kan verwachten. Het huidige contract met cateraar Appèl loopt namelijk tot in 2028.  

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.