Cateraar Appèl is in gesprek met de UT over een eventuele heropening, vertelt Dave Tabois, accountmanager campus en onderwijs. ‘Wij staan te popelen om op 1 juni te beginnen. De plannen zijn ingediend bij de UT. Het liefst gaan we morgen open, maar het moet wel passen bij het beleid van de UT. Wij beheren de panden niet, en deze zijn vooralsnog gesloten, ook na 1 juni. Ik begrijp het dilemma van de UT: het is complexer om de hele campus te openen, dan een aantal horecazaken.’
Daarom verwacht Tabois weinig van de maand juni. Het is bovendien de vraag of een heropening zin heeft, stelt de accountmanager. ‘Als er maar driehonderd mensen op de campus rondlopen, dan is het voor ons niet rendabel. We richten ons nu op het Theatercafé in de Vrijhof, omdat we daar een terras hebben én omdat er dertig man in het gebouw mogen om de bieb te bezoeken. De vraag blijft: mogen zij ook naar het Theatercafé? Eigenlijk koester ik nog geen concrete verwachtingen voor de maand juni, omdat we geen go of no go van de UT hebben.’
Volgens Tabois is de coronacrisis voor de cateraar ‘een financiële strop’. ‘Sinds 16 maart is er geen dubbeltje meer verdiend op de campus, en dat is vanzelfsprekend een probleem. De omzet van ons bedrijf is landelijk met veertig procent gereduceerd, hoewel we als zelfstandig familiebedrijf gelukkig wel wat kunnen lijden. De zestig medewerkers die op de UT werken zitten allemaal thuis. Ze worden betaald, maar we hadden ze natuurlijk liever aan het werk gehad. Vooralsnog ga ik ervan uit dat we tot september niet overal op de UT open zullen gaan.’
Vestingbar
Ook de deuren van de Vestingbar blijven voorlopig dicht, zegt algemeen bestuurslid Guido Boerboom. ‘Daar zijn drie redenen voor. Een aantal onderhoudswerkzaamheden is op 1 juni nog niet klaar. Verder wachten we op het plan van aanpak van de veiligheidsregio Twente, dat aanstaande vrijdag verschijnt. Maar we willen vooral even afwachten hoe het bij andere horecabedrijven verloopt begin juni. We streven naar een heropening in juni, maar welke datum is nog niet bekend.’
Het zal geen sinecure zijn om de 1,5-meter afstand in de Vestingbar na te leven, vertelt Boerman. ‘Het is nogal een interessante ruimte. Buiten op het terras zien we mogelijkheden, maar hoe gaat het wanneer iemand naar de wc moet? Dat zijn vragen waar wij ons nu over buigen. Natuurlijk heeft de coronacrisis invloed op de Vestingbar. Grote evenementen als de Batavierenrace en de Kick-In gaan niet door. Dan loop je een groot deel van je inkomsten mis. We zullen de komende tijd een stuk kritischer naar onze grote uitgaven moeten kijken.’
Of de Starbucks aan het O&O-plein weer opengaat, is onduidelijk. Nu heeft de Amerikaanse koffieboer de deuren nog gesloten. De Subway in de Bastille is sinds het uitbreken van de coronacrisis wel toegankelijk. Dat zal op 1 juni niet anders zijn. Wel moeten bezoekers hun broodje buiten bestellen. Het U Parkhotel opende op 20 mei weer (gedeeltelijk) de deuren. Vanaf 1 juni is het terras van het hotel ook weer te bezoeken. Wel is reserveren vereist. Het restaurant in de Gallery gaat op 2 juni weer open. Het bijbehorende Grand Café is te bezoeken vanaf 1 juli, laat vestigingsmanager Pierro van Dijk weten.
Oude Markt
In de Enschedese binnenstad is studentensociëteit de Pakkerij gevestigd. De UT is eigenaar van het pand. Of de studenten daar weer kunnen borrelen, is nog niet bekend. ‘ We willen wel, maar weten niet of het mag’, vertelt Daan Reugebrink, voorzitter van PKvV Fact, de koepel van de Enschedese studentenverenigingen. ‘De richtlijnen van het RIVM voor sociëteiten zijn net iets anders dan die voor de horeca. Na de persconferentie hebben wij in ieder geval zo snel mogelijk een plan voor een heropening bij de gemeente Enschede en de UT ingediend. We wachten nog op antwoord.’
Het plan voorziet in de 1,5 meter-regel en zorgt ervoor dat er maximaal dertig mensen in het pand aanwezig zijn, legt Reugebrink uit. ‘Ook willen we verschillende tijdssloten hanteren voor het betreden van de Pakkerij. Denk bijvoorbeeld aan een dispuut dat een avondje reserveert om de sociëteit te bezoeken. We willen de bezoekersaantallen zo eerlijk mogelijk verdelen onder de verenigingen. Maar nogmaals: wij hebben er totaal geen invloed op of we op 1 juni al dan niet open mogen. Dat is aan de gemeente en de UT.’
Verderop ligt ’t Gat in de Markt, een studentenkroeg die volledig door studenten van Audentis wordt gerund. Ze huren de borrelkelder van de gemeente Enschede. Bestuurslid Robin Kamphuis: ‘Het Gat in de Markt is een beetje een rare categorie: het is een kruising tussen een gezelligheidsvereniging en een horecazaak. We weten niet wat we precies mogen, dus ook niet of we weer bezoekers kunnen toelaten. Vrijdag hoop ik uitsluitsel te krijgen.’
Kamphuis zet zelf vraagtekens bij een verantwoordelijke heropening van het studentencafé. ‘Natuurlijk, we willen zo snel mogelijk weer open, maar het moet wel veilig kunnen. Het grootste probleem is de in- en uitgang: deze is niet gescheiden. Ook is ’t Gat vrij klein. Laat ik het zo zeggen: het is niet de ideale plek op de wereld om de 1,5 meter-samenleving na te leven.’