News

Volop prijzen bij opening academisch jaar

Afstudeerprijzen, de onderwijsprijs, de TGS Award en de Brinksma Innovation Grant werden uitgereikt tijdens de opening academisch jaar, vandaag in de Waaier. UT-er Martijn Blom ging met twee prijzen naar huis.

News

Lithium Werks en UT slaan handen ineen

Een onderzoekscampus van 17 hectare op de voormalige vliegbasis, met meer dan tweeduizend medewerkers in 2025. Dat is het plan van het bedrijf Lithium Werks, dat zich richt op de productie van accu’s. De UT gaat samenwerken met het bedrijf om onderzoek te doen naar accucellen.

News

Opnieuw studentenstops bij technische universiteiten

Ondanks het grote tekort aan technici voeren de TU Delft en de TU Eindhoven vijf nieuwe studentenstops in. Ze verhogen de druk op het kabinet en willen meer geld om de toestroom van studenten aan te kunnen.

News

Universiteiten gaan alvast meer investeren

Het onderwijs en onderzoek staan onder druk, schrijven de universiteiten bij de opening van het academisch jaar. Ze gaan daarom zelf alvast meer investeren en roepen het kabinet op om de opbrengst van het leenstelsel vervroegd in te zetten.

News

BSA-plan minister leidt tot bijval en weerstand

Minder verplichte studiepunten in het eerste jaar? Studenten zijn blij met het plan dat minister Van Engelshoven vandaag lanceert, maar universiteiten en hogescholen voelen zich overvallen. Ook de Tweede Kamer is verdeeld.

News

Minister maakt bindend studieadvies minder streng

Minister Van Engelshoven wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Zij hoeven straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te behalen.

News

‘RUG rommelde met geld voor Chinese campus’

De Rijksuniversiteit Groningen heeft 2,8 miljoen euro besteed aan de plannen voor een campus in het Chinese Yantai. Volgens studentenbeweging DAG gaat het deels om publiek geld.

News

Universiteitsfonds richt pijlen op Amerikaanse alumni

Steeds meer alumni geven aan het Universiteitsfonds. In totaal ontving het fonds ruim zes ton in 2017, een stijging van 130 duizend euro. ‘Maar we willen nog verder groeien’, zegt Maurice Essers, directeur UFonds. ‘Daarvoor richten we ons nu ook op Amerikaanse alumni.’

News

Wetenschappers en studenten in actie tegen tijdelijke contracten

Veel jonge wetenschappers leiden een academisch nomadenbestaan zonder uitzicht op een vast contract. ‘Ook voor het onderwijs is dat ook niet goed’, zegt vakbond VAWO, die in Tilburg actie gaat voeren bij de opening van het academisch jaar.

News

Interaction Technology: nieuwe naam, kleine verschillen

De master Human Media Interaction heet voortaan Interaction Technology. Naast de naamswijziging is ook het programma deels op de schop genomen.

News

Nuffic schrapt onafhankelijk blad

Na 25 jaar verdwijnt het onafhankelijke vakblad Transfer, dat nieuwsberichten en achtergrondverhalen over internationalisering in het onderwijs schrijft. Het laatste nummer verschijnt in december.

News

Uraad wil ‘kwalitatieve’ evaluatie Twents Onderwijsmodel

Na zes jaar Twents Onderwijsmodel én net zo lang kritiek op dat model vanuit de Universiteitsraad, is de UT bezig met een evaluatie. Een eerste concept werd woensdagmiddag besproken. De Uraad riep op om vooral te kijken naar de oorspronkelijke doelstellingen van TOM en de knelpunten.

Read more articles