News

Levend netvlies op Twentse chip

Het diagnosticeren van oogaandoeningen is een ‘berucht’ probleem, weet UT-onderzoeker Andries van der Meer. Een levend stukje netvlies op een Twentse chip biedt uitkomst. In het DesignLab gaan belanghebbenden donderdag en vrijdag met elkaar in gesprek over deze nieuwe ‘eye-on-a-chip’-technologie.

News
Voorinvesteringen in onderwijskwaliteit

‘Basisbeursgeld DesignLab naar onderwijsvernieuwing’

Het DesignLab kreeg de afgelopen twee jaar 2,7 miljoen begroting, vanuit de ‘voorinvesteringen’ die de UT deed van het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs. Directeur DesignLab, Frank Kresin: ‘We hebben een uniek lab opgebouwd waar studenten en onderzoekers multidisciplinair aan maatschappelijke thema’s werken.’

News
Nieuwe cateraar

Andere boon, duurdere koffie

De cappuccino komt uit hetzelfde apparaat, maar is 21 cent duurder, klaagde een UT-medewerker op Twitter. De link is snel gelegd: de catering ging van Sodexo over op Appèl. Accountmanager Bas van Noort van Appèl: 'We gebruiken een andere boon, biologisch en duurzaam. Die kost iets meer.’

Green Team Twente

The ladies behind the wheel

The Shell Eco Marathon (SEM) is starting tomorrow in London. The entire Green Team Twente has spent a year preparing for it, yet now their hydrogen car Aurora One is mainly in the hands of Nienke van der Werf and Isabel Koopman, the team’s two drivers.

News

Electric Superbike-team bedankt voor puntenloze race

Studententeam Electric Superbike Twente verschijnt dit weekend niet aan de start in Wales voor de eerste race van de MotoE-competitie. Reden? De organisatie besloot om de race op het circuit van Pembrey niet mee te laten tellen, omdat veel teams hun motor nog niet gereed.

News

New scientific director of the Fraunhofer Project Center

Professor Ian Gibson has been named the scientific director of the Fraunhofer Project Center at the University of Twente, where he’s also been appointed as Professor of Design Engineering.

News
Investeringen in onderwijskwaliteit

Basisbeursmiljoenen naar DesignLab en ATLAS

De UT deed vorig jaar voor 4,1 miljoen euro aan ‘voorinvesteringen’ van het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs. Meer dan de helft ging naar het DesignLab (1,4 miljoen) en de kleinschalige excellentieopleiding University College ATLAS (1,3 miljoen). Dat blijkt uit het jaarverslag 2017.

News
Reactie Van Engelshoven op open brief

Minister: ‘Transparant bestuur belangrijk, maar extra regels overbodig’

Universiteiten of hogescholen die beleidsstukken en vergaderingen vertrouwelijk verklaren, zullen met een goed verhaal moeten komen, zegt minister Van Engelshoven. Maar nieuwe landelijke regels vindt ze niet nodig.

News

Kamer: verbetering van het onderwijs moet meetbaar zijn

De ‘kwaliteitsafspraken’ die studenten, medewerkers en bestuurders maken over de verbetering van het hoger onderwijs mogen alleen worden goedgekeurd als die verbetering ook echt meetbaar is, vindt de Tweede Kamer.

News
Open brief

Kamervragen over transparantie universiteiten

Is minister Van Engelshoven (OCW) bereid om duidelijke spelregels op te stellen voor transparantie bij universiteiten? Tweede Kamerlid Frank Futselaar (SP) wil dat weten van de minister en stelt Kamervragen. Aanleiding is de open brief van deze redactie.

News
‘Wij zijn veel ‘gemakkelijke’ meningen tegengekomen’

Onderwijsraad geeft politiek en instellingen tik op de vingers

Universiteiten en hogescholen moeten de vrijheid behouden om hun geld naar eigen inzicht te besteden, stelt de Onderwijsraad vandaag, zolang ze duidelijk maken waar het naartoe gaat. ‘De mist moet optrekken.’

News

From Frankenstein to Hyperbrain

What will the future look like 200 years from now? How do we go from the concept of Frankenstein, which was published in 1818, to the world in 2218? Over a hundred first-year CreaTe students assembled in the DesignLab today to present their designs on this very topic, with which they are also in the race to secure a spot at the GOGBOT art & technology festival.

Read more articles