News

Organisatie Kick-In ‘loopt op rolletjes’

Na de zomervakantie is het vaste prik: de aftrap van het nieuwe studiejaar met de Kick-In introductieperiode. Dit jaar is het traditionele menu voor de eerstejaars aangevuld met meer aandacht voor duurzaamheid, internationalisering en het masterprogramma.

News

Verlopen ov-studentenkaarten komen alsnog op zwarte lijst

Wat volgens de ov-bedrijven onmogelijk was, gaat toch gebeuren: een deel van de verlopen ov-studentenkaarten wordt straks automatisch gedeactiveerd. Daarmee komt er waarschijnlijk een einde aan de hoge boetes die studenten nu betalen.

News

UT onderzoekt lidmaatschap Stichting Academisch Erfgoed

De UT is als een van de weinige Nederlandse universiteiten niet lid van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE). Daar zou zomaar verandering in kunnen komen. Rector Thom Palstra sprak onlangs met bestuursleden van de stichting.

News

Advies: zet FC Twente voor het blok

Als de gemeente een extra garantstelling verleent aan FC Twente, dan zou zij daarvoor in ruil een optie tot aandelen moeten eisen van de club. Dat stelt UT-econoom Tsjalle van der Burg in een advies dat hij vandaag naar de gemeenteraad van Enschede stuurde.

News

Wat leuk, de bieb is populair

Steeds meer universiteitsbibliotheken kampen met drukte en laten in piekperioden alleen maar studenten van de eigen instelling binnen. Waarom is de bieb ineens zo populair? En is het wel een probleem?

News

Queer design: products beyond traditional gender norms

Are design choices perpetuating traditional gender norms? If so, how can designers consciously develop products that break off from our conventions around gender? Silas Denz, a Master student of Industrial Design Engineering, offered the ‘Queering design’ workshop in DesignLab last Friday to explore these questions.

News

Onderwijskansen: het zijn de ouders, niet hun geld

Jongeren gaan nog altijd minder vaak naar het hoger onderwijs wanneer hun ouders zelf niet hebben gestudeerd, blijkt uit twee lijvige rapporten die minister Van Engelshoven vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

News
Persvrijheid

Uraad-voorzitter: ‘Vertrouwelijkheid is beperkt acceptabel’

Het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP), waar U-Today bij is aangesloten, nam de open brief van de redactie aan minister Van Engelshoven als uitgangspunt voor een rondgang langs betrokkenen. Uraad-voorzitter Herbert Wormeester herkent zich – in ieder geval deels – in de brief: ‘Het gebeurt inderdaad vaak dat we als raad stukken ontvangen waar het woordje ‘vertrouwelijk’ op staat.’

News

Docenten krijgen meeste lof bij twee kleine opleidingen

Van alle docenten in het hoger onderwijs krijgen die van Keltische talen aan de Universiteit Utrecht en de toneelschool van ArtEZ de meeste waardering van hun studenten, zegt directeur Frank Steenkamp van de Keuzegids.

News

Vooral Nijmeegse internationals richten bedrijf op

Welke internationale afgestudeerden starten in Nederland een eigen onderneming? Vooral die van Nijmegen doen dat vaak, terwijl de alumni van Wageningen er niet warm voor lopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De UT doet het niet veel beter dan Wageningen en eindigt op de voorlaatste plaats.

News

UT moet RUG-master Mechanical Engineering slikken

De UT vindt het voornemen van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) om een master Mechanical Engineering te beginnen maar niets. Toch mag die er komen: de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) veegde de vloer aan met het bezwaarschrift van de UT, en daarmee ook met die van Eindhoven en Delft. Dat blijkt uit het document ‘beslissing op bezwaar’ van DUO.

News

De persvrijheid op de UT

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) kwam vorige week met een rapport waarin de onafhankelijkheid van universiteits- en hogeschoolbladen onder de loep werd genomen. Hoe is dat eigenlijk geregeld tussen U-Today en de UT?

Read more articles