News

Studiesucces universiteiten groeit licht

Bijna driekwart van studenten haalt binnen vier jaar het bachelordiploma. Slechts 35 procent komt binnen de gestelde drie jaar over de eindstreep, blijkt uit cijfers over het jaar 2016.

News

Britten maken zich op voor roerige verkiezingen

Morgen gaat het Verenigd Koninkrijk naar de stembus. Het verschil tussen Labour en de Conservatieven wordt steeds kleiner. Wat kunnen de verkiezingen veranderen voor het hoger onderwijs en de wetenschap?

News

‘Geef mantelzorgstudenten meer ruimte’

Hogescholen en universiteiten moeten meer rekening houden met mantelzorgstudenten. Dat zegt lector Rick Kwekkeboom van de Hogeschool van Amsterdam op basis van haar onderzoek. ‘Zorg voor flexibele regelingen, want ze leveren ook topsport.’

News

Eerste Kamer stemt in met ‘China-wet’

Mogen universiteiten straks opleidingen in het buitenland aan gaan bieden, zoals Groningen dat in China wil doen? Een meerderheid van de senaat ziet dat wel zitten, mits de academische vrijheid en de mensenrechten niet geschonden worden.

News

Hoe ver zijn we met open access?

Het ideaal is nog niet bereikt, maar steeds meer publicaties van Nederlandse wetenschappers zijn voor iedereen gratis te lezen. ‘De belangen zijn groot’, zegt collegevoorzitter Jaap Winter van de Vrije Universiteit.

News

Nieuw promotierecht ongeschonden door Eerste Kamer

Straks mogen niet alleen hoogleraren de doctorstitel uitreiken, maar ook sommige universitair hoofddocenten. Talloze kritische vragen stelde de Eerste Kamer hierover aan minister Bussemaker. Maar de leden zijn wel akkoord gegaan.

News

SP: Minister moet optreden tegen stress promovendi

Universiteiten moeten zelf zorgen dat promovendi geen psychische problemen krijgen wegens werkstress, vindt minister Bussemaker. De Socialistische Partij vindt dat antwoord te makkelijk, maar Promovendi Netwerk Nederland is blij met de erkenning.

News

Extra betalen voor je inschrijving? Trek aan de bel!

Honderd euro betalen voor de selectieprocedure van een master? Dat mag niet, waarschuwt studentenorganisatie ISO. Binnen één dag hebben enkele tientallen studenten het nieuwe meldpunt voor onterechte inschrijfkosten gevonden.

News

Politiek opvallend stil over leenstelselrapport

Donderdag verscheen misschien wel het belangrijkste rapport van het jaar over het hoger onderwijs, maar in Den Haag is daar weinig van te merken. SP, GroenLinks en SGP uiten hun zorgen, maar andere partijen lijken met het hoofd bij de formatie te zitten.

News

Verkiezingsuitslag: hoge opkomst, geen verschuivingen

De uitslag van de universiteitsraadsverkiezingen is bekend: er is geen verschuiving. De drie partijen behouden allen het aantal zetels dat ze nu hebben in de raad. Het opkomstpercentage van 41,49 procent is het hoogst in meer dan twintig jaar.

News

Vaker studiepauze na universitaire bachelor

Minder studenten met een universitaire bachelor op zak beginnen direct aan hun master. Soms doen ze langer over hun keuze, en soms mogen ze niet beginnen aan de master van hun voorkeur.

News

Wie wordt docent van het jaar?

Wie wint dit jaar de Centrale Onderwijsprijs van de UT? De finalisten zijn bekend: Marco van Bommel (psychologie), Bram Nauta (elektrotechniek) en Pieter Roos (civiele techniek). De bekendmaking is op woensdag 21 juni.

Read more articles