News

‘Pechgeneratie’ zou met meer voorkennis minder hebben geleend

De helft van de leenstelselstudenten zou minder hoge studieschulden zijn aangegaan als ze geweten hadden dat de rente niet altijd op nul zou blijven staan, meldt tv-programma EenVandaag op basis van een panelonderzoek.

News

Geen rente voor pechstudenten kost 9 miljard euro

Het voorstel van D66 en SP om de rente op de studieschuld van ‘pechstudenten’ op nul procent te zetten kost 9 miljard euro, schat demissionair minister Dijkgraaf. De maatregel zou op zijn vroegst op 1 januari 2026 kunnen ingaan.

News

Solar Team Twente klaar voor zenuwslopende finaledag

Met nog één racedag voor de boeg in de World Solar Challenge gaat de strijd om de eindzege tussen het Innoptus Solar Team en Solar Team Twente. Het onderlinge verschil bedraagt slechts 25 minuten in het voordeel van de Belgen. ‘Het kan nog alle kanten opgaan’.

News

NSC wil tien jaar lang 'zeer lage' rente voor pechstudenten

Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft dinsdag zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd. De partij van Pieter Omtzigt wil minder internationale studenten in Nederland, meer steun voor ‘pechstudenten’ en een andere bekostiging van het hoger onderwijs.

  • EN
  • NL
News

UT verzwaart financiële maatregelen met vacaturestop en einde tijdelijke contracten

Tijdelijke contracten niet verlengen, een stop op vacatures en zelfs de vergaderlunch moet eraan geloven. Met een aantal stevige maatregelen wil het college van bestuur ‘acuut bijsturen en direct effect realiseren’ om de financiële huishouding van de UT te verbeteren.

  • EN
  • NL
News

UT tightens financial measures with vacancy freeze and end of temporary contracts

No extension of temporary contracts, a stop on vacancies and even the meeting lunch is to go. With a number of firm measures, the Executive Board wants to 'make acute adjustments and achieve immediate effect' to improve the UT's finances.

News

Proctorio beëindigt contract met VU

Softwareontwikkelaar Proctorio heeft de samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam per direct opgezegd. Reden: de VU heeft de discriminatieklacht van een student over het antispiekprogramma van het Amerikaanse bedrijf te traag afgehandeld.

  • EN
  • NL
News

Slechts negen eerstejaars voor ATLAS

Slechts negen studenten stroomden afgelopen september in bij University College Twente (ATLAS), een historisch laag aantal. Decaan Heleen Miedema noemt de ‘noodgedwongen aandacht voor interne zaken’ als oorzaak.

  • EN
  • NL
News

Only nine freshmen for ATLAS

Only nine students entered University College Twente (ATLAS) last September, a historically low number. Dean Heleen Miedema cites the 'forced focus on internal affairs' as the cause.

News

D66 en SP: pechgeneratie hoeft geen rente te betalen

De rente op studieleningen moet voor alle studenten van de leenstelselgeneratie op nul procent worden gezet, vinden D66 en SP. In ruil daarvoor willen ze dat leidingwater en bloemen duurder worden door het btw-voordeel daarop te schrappen.

News

Solar Team Twente loopt flink in op Belgische koploper

Op de derde racedag van de World Solar Challenge is Solar Team Twente verder ingelopen op de Belgische koploper Innoptus Solar Team. Het Twentse team vergrootte bovendien het gat met het Delftse Brunel Solar Team, dat derde ligt in de wedstrijd.

News

Klimaatwetenschappers willen zich meer met beleid bemoeien

De afgelopen kabinetten hebben weinig effectief klimaatbeleid gevoerd en daar moet snel verandering in komen, vinden twaalf prominente klimaatwetenschappers. Ze schreven een brief met concrete voorstellen aan het demissionaire kabinet.

  • EN
  • NL
News

Omtzigt: expats moeten inleveren voor ‘pechstudenten’

Pieter Omtzigt wil de belastingkorting voor hoogopgeleide expats versneld afbouwen. De miljoenen die dat oplevert wil hij inzetten om de rente op de studielening van ‘pechstudenten’ te verlagen.

  • EN
  • NL
News

Omtzigt: use expat tax advantage savings to help unlucky students

Pieter Omtzigt wants to phase out of the tax advantage for highly-educated expats. The millions of euros this would save could then be used to decrease the interest on loans incurred by students belonging to the ‘bad luck generation’.

News

College Tour-debat: Omtzigt moet kleur bekennen

Thema’s als internationalisering, het woningtekort en het lot van de ‘pechgeneratie’ leverden tijdens het eerste grote verkiezingsdebat de nodige discussie op. Studenten stelden vooral veel vragen aan Pieter Omtzigt.

Read more articles