News

Tweede Kamer: vliegtuigen, woningen of allebei?

Moet luchthaven Schiphol krimpen voordat er in de omgeving meer studentenwoningen kunnen komen? Of zijn de bouwregels nu te streng? De Tweede Kamer is er nog niet uit.

  • EN
  • NL
News
Vooruitblik Solar Team Twente op race aanstaande zondag

‘Klassementsstrijd wordt spannender dan ooit tevoren’

Na een opeenstapeling van tegenslagen – van een termietenplaag tot een bosbrand – doorstond Solar Team Twente woensdag de veiligheidskeuring. Teamlid Daan van Haren (communicatie) blikt namens het studententeam vooruit op de World Solar Challenge, die aanstaande zondag van start gaat in het Australische Darwin.

  • EN
  • NL
News
Preview Solar Team Twente for race this Sunday

'The battle for victory will be more thrilling than ever before'

After an accumulation of adversity - from a termite infestation to a forest fire - Solar Team Twente passed the safety inspection on Wednesday. Team member Daan van Haren (communication) looks ahead to the World Solar Challenge, which starts next Sunday in Darwin, Australia.

News

VU-student toch niet gediscrimineerd door antispieksoftware

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een zwarte student niet gediscrimineerd door de software van Proctorio te gebruiken bij online tentamens, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens, maar wel bij de behandeling van haar klacht.

News

Minister houdt vast aan screening buitenlandse onderzoekers en studenten

Ondanks kritiek uit de wetenschap zet minister Dijkgraaf zijn plan door. Hij komt zo snel mogelijk – maar iets later dan gepland – met een wetsvoorstel om een landelijke screening van buitenlandse studenten en onderzoekers mogelijk te maken.

News

DUO klemgezet bij ict-vernieuwing

De vernieuwing van de ict-systemen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs gaat langer duren en meer kosten dan voorzien. DUO heeft zichzelf klemgezet, stellen deskundigen. Het kabinet vindt het zorgwekkend.

News

Het is zover: de ‘promovendi van het hbo’ zijn begonnen

Hogescholen krijgen hun eigen promotietrajecten: het professional doctorate. Maar waarom wil het hbo graag eigen promovendi? En wat zijn de verschillen met promoties aan de universiteit?

News

Studenten roeien voor stagevergoeding

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg staat studenten het water aan de lippen als het om stagevergoedingen gaat. Daarom voer de organisatie samen met de jongeren van vakbond CNV in een bootje door de Utrechtse grachten.

News

Tweede Kamer: versterk inspraak bij onderwijsvernieuwingen

Betere medezeggenschap kan voorkomen dat ingrijpende onderwijshervormingen op een fiasco uitlopen, denkt de Tweede Kamer. Onderwijsminister Dijkgraaf is het daarmee eens. En het overheidstoezicht kan ook beter.

  • EN
  • NL
News

O&O-plein fietsvrij: ‘Niet om studenten te pesten’

Het O&O-plein is sinds het begin van het collegejaar fietsvrij. De maatregel leidt tot frustratie en onbegrip van studenten en medewerkers, maar volgens portfoliohouder vastgoed Nico-Tom Pen is de ingreep noodzakelijk vanwege veiligheid en toegankelijkheid.

  • EN
  • NL
News

O&O square bike-free: 'Not to bully students'

The O&O Square has been bike-free since the start of the academic year. The measure leads to frustration and misunderstanding from students and staff, but according to portfolio holder real estate Nico-Tom Pen, the intervention is necessary because of safety and accessibility.

News

KNAW-president Dogterom over kennisveiligheid: ‘Gooi de deur niet dicht’

Om de kennisveiligheid te bevorderen komt er een landelijke screening van onderzoekers van buiten Europa. Dat is geen goed idee, vindt president Marileen Dogterom van wetenschapsgenootschap KNAW.

News

Mbo’ers weigeren bij studentencomplexen ‘kan echt niet’

Bij een Amsterdams studentencomplex werden mbo-studenten geweigerd, kwam deze week naar buiten. Dat is niet de bedoeling verzekert Kences, de brancheorganisatie van sociale studentenhuisvesters.

News

UT schrijft opnieuw rode cijfers: ‘Scherpere keuzes maken’

Voor het tweede jaar op rij verwacht de UT diep in de rode cijfers te duiken, met een verwacht tekort van 17 miljoen euro. Een interview met Machteld Roos, vicevoorzitter van het college van bestuur, over de huidige stand van zaken en de uitdagingen voor 2024. ‘Anders dan de afgelopen jaren zullen we scherpere keuzes moeten maken.’

Read more articles