Met de publicatie van een fusieplan en reorganisatieplan is vandaag duidelijk geworden wat de gevolgen zijn van de samenvoeging van de faculteiten management & bestuur en gedragswetenschappen. In de nieuwe faculteit worden verschillende bestaande vakgroepen samengevoegd. In 2014 moeten de nieuwe afdelingen gerealiseerd zijn. De ondersteunende afdelingen zijn volgens de planning al op 1 maart heringedeeld. De reorganisatie kost geen banen.
Zeven van de huidige vakgroepen worden samengevoegd tot drie nieuwe vakgroepen, meerdere leerstoelgroepen van nu vormen straks samen nieuwe vakgroepen. Alle vakgroepen bestaan uit één of meer leerstoelgroepen. De complete nieuwe opbouw van de faculteit vind je hier. In het reorganisatieplan wordt aan die indeling toegevoegd dat ‘vakgroepen bestaan uit mensen die inhoudelijk affiniteit hebben met elkaars werk en gemotiveerd zijn samen te werken in onderzoek en onderwijs.’ Naast de vakgroepen komen er in de nieuwe faculteit vier onderzoekscentra.
Nauwelijks personele gevolgen
De medewerkers van de huidige vakgroepen en leerstoelgroepen worden in hun huidige functie verplaatst naar een nieuwe vakgroep. Dat geldt ook voor alle andere medewerkers. Door de fusie komen alleen de functie van een decaan en een directeur bedrijfsvoering te vervallen. Hiermee bespaart de UT €250.000.
De nieuwe faculteit vraagt voor een groot deel van het personeel wel een andere manier van werken. Buiten de opleidingsspecifieke functies moeten medewerkers uitwisselbaar en breed inzetbaar worden binnen een afdeling. Dat geldt bijvoorbeeld voor de secretaresses, die niet aan een vakgroep zijn gekoppeld, maar aan één secretariële afdeling. Binnen dat model zijn de secretaresses flexibeler in te zetten, zoals het CvB dat graag ziet. De secretaresses van management & bestuur werkten overigens al op die manier.
Al met al moet dat een besparing opleveren, zonder al te veel te hoeven snijden in het personeelsbestand. ‘In een tijd waarin de universiteit te maken krijgt met bezuinigingen, zouden reducties is personele omvang opgevangen kunnen worden door een efficiëntere wijze van organiseren in een samengevoegde faculteiten,’ staat in het fusieplan. Afspraken met de overheid verplichten de UT minder geld uit te geven aan ondersteunende diensten en werkzaamheden. Met de fusie moet de UT effectiever worden en wil ze dat ook in de toekomst blijven. ‘Overheadkosten moeten we blijven monitoren om te zorgen dat de kosten van de nieuwe organisatievorm niet opnieuw toenemen.’
Nieuwe naam nog niet bekend
Er is nog geen besluit genomen over de naam van de nieuwe faculteit. In de plannen worden wel alvast twee voorstellen gedaan: ‘sociale wetenschappen en technologie’ en ‘toegepaste sociale wetenschappen’. Die namen zijn ‘zo kort mogelijk’ en gemakkelijk naar het Engels te vertalen. Dat laatste is belangrijk, omdat er in de nieuwe faculteit veel aandacht moet zijn voor internationalisering. Naast het aanbieden van Engelstalige bachelors en masters, wordt er ingezet op ‘internationale docenten, internationale perspectieven en internationaal vergelijkende inhoud’, aldus het fusieplan.
Besluitvorming
In juni van dit jaar vond de Uraad dat zij te weinig inspraak had in het besluit om de faculteiten samen te voegen. Onder meer een uitspraak van de decaan van de beide faculteiten suggereerde dat het besluit al was genomen vóór de Uraad zich erover kon uitspreken.