UT betrokken bij groot kankeronderzoeksprogramma

| Redactie

Onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MIRA gaan bezig met een groot kankeronderzoek. Het gaat om een landelijk onderzoeksprogramma ‘Technology for oncology’, van technologiestichting STW en KWF Kankerbestrijding. Bij vijf van de elf projecten is de UT betrokken.

Photo by: Rikkert Harink

Voor het onderzoeksprogramma komt in totaal 5 miljoen euro beschikbaar. De bedoeling is dat kennisinstellingen – zoals de UT – van begin af aan nauw samenwerken met industriële partners, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van innovaties.

Poortwachter

Zo werkt UT-onderzoeker Bennie ten Haken aan het project ‘IronNanoLoc’. Hij wil een betrouwbare detectiemethode demonstreren om de poortwachter-lymfeklier – de eerste lymfeklier waar een uitzaaiing terecht kan komen – te vinden bij patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied. Het doel is om de patiënt beter lokaal te kunnen behandelen.

Veiliger opereren

Een ander project dat de UT leidt, is bedoeld om een tool te ontwikkelen die een chirurg op het moment van de operatie zelf informeert over de aard van het tumorweefsel onder het mes. Dat moet gebeuren met ultrageluid en optische spectroscopie, zodat de chirurg veiliger en gerichter kan opereren. UT-hoogleraren Theo Ruers en Wiendelt Steenbergen leiden het project.

Hersentumoren

Verder is de UT betrokken bij een project om met behulp van een nieuwe techniek te kijken of een prostaattumor volledig verwijderd is en een project dat moet leiden tot een implantaat in de hersenen dat alleen lokaal de tumorcellen bestraalt en wordt ondersteund door een geneesmiddel. Het doel van het vijfde project is om de optimale instellingen voor MRI-gerichte ultrasone geluidsgolven te onderzoeken, zodat chemotherapie beter een hersentumor bereikt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.