Dit moet je weten over het oprichten van een BV

| Specials U-Today

Het oprichten van een besloten vennootschap (BV) is een belangrijke stap voor veel ondernemers die hun bedrijfsactiviteiten willen professionaliseren en hun persoonlijke aansprakelijkheid willen beperken. In dit artikel legt firm24.com je uit wat je moet weten als je een BV wilt oprichten.

Wat komt er precies kijken bij het oprichten van een bv, en welke stappen moet je doorlopen? Een besloten vennootschap (BV) is een rechtsvorm waarbij het bedrijf een eigen rechtspersoon is. Dit betekent dat de BV zelf juridisch verantwoordelijk is voor schulden en verplichtingen en dat de persoonlijke aansprakelijkheid van de eigenaren (aandeelhouders) beperkt is. De eigenaren zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij hebben ingebracht in de BV. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld een eenmanszaak, waar de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor alle schulden van het bedrijf.

Een BV biedt verschillende voordelen:

  • Beperkte aansprakelijkheid: Je privévermogen blijft beschermd, tenzij er sprake is van wanbeheer of persoonlijke garanties.
  • Fiscale voordelen bij hogere winsten: Bij een groeiend bedrijf kan het oprichten van een BV fiscaal aantrekkelijk zijn, vooral bij winsten boven €100.000, omdat je dan profiteert van het lagere vennootschapsbelastingtarief.
  • Professionele uitstraling: Een BV straalt vaak meer professionaliteit uit, wat kan helpen bij het aantrekken van grotere klanten of investeerders.
  • Flexibiliteit in eigendomsoverdracht: Je kunt makkelijk aandelen verkopen of uitgeven aan nieuwe aandeelhouders, wat handig kan zijn bij groei of overname van je bedrijf.

Het oprichten van een BV vereist dat je een aantal stappen doorloopt:

Stap 1: Oprichtingsakte via de notaris

De oprichting van een BV vereist een notariële akte. In deze oprichtingsakte worden de statuten van de BV vastgelegd. De statuten bevatten belangrijke informatie zoals:

  • De naam van de BV
  • Het doel van de onderneming
  • Het geplaatste aandelenkapitaal
  • De rechten en verplichtingen van de aandeelhouders

Je kunt de oprichting van de BV niet zonder een notaris voltooien. De notaris zorgt ervoor dat alles juridisch correct verloopt en dat de BV voldoet aan de wettelijke eisen.

Stap 2: Storten van startkapitaal

Voorheen was er een minimumbedrag van €18.000 vereist om een BV op te richten. Tegenwoordig kun je een BV oprichten met een symbolisch bedrag, zoals €1. Hoewel er geen verplicht minimumbedrag meer is, kan het verstandig zijn om een passend kapitaal in te brengen, afhankelijk van de aard van je onderneming.

Het startkapitaal moet worden gestort op een zakelijke bankrekening die op naam van de BV staat. Dit bedrag vormt het aandelenkapitaal en geeft aandeelhouders hun eigendomsrechten.

Stap 3: Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Na de oprichting moet je de BV inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je door de bedrijfsgegevens en de statuten in te dienen. Zodra je bent ingeschreven, ontvangt je BV een uniek KvK-nummer, dat je nodig hebt voor zakelijke transacties en andere administratieve zaken.

De inschrijving bij de KvK zorgt er ook voor dat je bedrijf automatisch wordt geregistreerd bij de Belastingdienst. Hierdoor hoef je dit niet apart te doen.

Stap 4: Aanmelding bij de Belastingdienst

Na de inschrijving bij de KvK wordt je BV aangemeld bij de Belastingdienst. Je ontvangt dan een btw-nummer en een RSIN-nummer (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer). Je BV moet belasting betalen, zoals vennootschapsbelasting en mogelijk ook btw, afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten.

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van de BV moet je ook salaris uit de BV ontvangen. Dit salaris moet voldoen aan het gebruikelijk loon-regime, wat betekent dat je een passend salaris ontvangt voor de functie die je vervult. Dit heeft invloed op de belasting die je moet betalen.

4. Administratieve verplichtingen van een BV

Het oprichten van een BV brengt ook extra administratieve verplichtingen met zich mee, in vergelijking met bijvoorbeeld een eenmanszaak. Een aantal belangrijke verplichtingen zijn:

  • Jaarrekening opstellen: Je bent verplicht om elk jaar een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de KvK. Dit zorgt voor transparantie naar de buitenwereld over de financiële gezondheid van je bedrijf.
  • Jaarvergadering: De aandeelhouders van de BV moeten jaarlijks een vergadering houden, ook als je de enige aandeelhouder bent.
  • Belastingaangifte: De BV moet elk jaar vennootschapsbelastingaangifte doen, en mogelijk ook btw-aangifte indien je btw-plichtig bent.
  • Salarisadministratie: Als DGA moet je een salarisadministratie voeren en loonbelasting afdragen.

5. Wat kost het om een BV op te richten?

De kosten voor het oprichten van een BV kunnen variëren, afhankelijk van de notaris die je inschakelt en de complexiteit van de statuten. Gemiddeld moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Notariskosten: Voor het opstellen van de oprichtingsakte liggen de kosten meestal tussen de €400 en €1.000, afhankelijk van de notaris en de specifieke wensen voor de statuten.
  • Inschrijfkosten KvK: De eenmalige kosten voor de inschrijving bij de KvK bedragen ongeveer €75.
  • Jaarlijkse administratiekosten: Denk aan de kosten voor het opstellen van de jaarrekening door een accountant, afhankelijk van de omvang van je bedrijf kunnen deze kosten sterk variëren.

Hulp nodig? Kijk eens bij www.firm24.com.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.