De tijd lijkt soms stil te staan in Enschede. Of onze artikelen zijn tijdloos, dat kan ook. In ieder geval: onze survivalgidsen van voorgaande jaren zijn nog altijd even relevant. Na zo’n 1750 woorden weet jij als gloednieuwe student genoeg om je ouders wijs te maken dat deze Kick-In vooral erg leerzaam was. Zo kun je ze vertellen dat er iets als een ‘Student Union’ is en dat daar maar liefst 132 verenigingen bij aangesloten zijn. Wat je ze ook vertelt: je weet nog niet welke vereniging het wordt, en dat je het maar even rustig laat bezinken.
Wat je ze niet vertelt: je bent al met tien teentjes het studentenleven in getrapt en komt de komende maanden wat minder vaak naar ‘thuis-thuis’ dan jullie van tevoren hadden afgesproken. Achter de schermen ben je namelijk bezig het écht goed aan te pakken. Daarvoor hebben we enkele geheime kneepjes (lees: mores) van het Enschedese studentenvak op een rijtje gezet.
Laatste schooldag
Je komt net – of met een tussenjaar vertraging – van de middelbare school. Gefeliciteerd dan ook met het feit dat je je laatste schooldag gehad hebt! Hier op de universiteit ga je namelijk niet meer naar school, maar naar de ‘uni’ of campus. Daar krijg je geen les in een klas, maar volg je college. Je laatste huiswerk zit er ook al op, vanaf nu bof je met assignments. Dat alles om uiteindelijk tentamens te halen om hopelijk ooit af te studeren.
Als dat in je eerste jaar allemaal tegenvalt en je stopt met je studie, kun je je ouders het beste zeggen dat de gefaalde vakken net niet waren wat je had verwacht (moeilijk), dat je volgend jaar een studie gaat doen die écht jouw ding is (IBA of gezondheidswetenschappen) en dat je de rest van het collegejaar heel veel gaat werken (bardiensten draaien). Linksom of rechtsom, het is een lange weg…
Stiltegebied
Gelukkig zijn er op die lange weg wel wat tussenstops die zijn ingericht om wat uurtjes te blokken. Zo zou je kunnen studeren in de kelders van de Horst, maar dan word je gegarandeerd depressief. Als je tijdens het studeren ook nog hippe Instagramstories wil plaatsen, moet je naar de nieuwste gebouwen van de UT: de Technohal en Langezijds. Maar als er écht werk verzet moet worden, ga je gewoon naar de universiteitsbibliotheek, eigenlijk alleen bekend als de UB. Hoewel officieel gezien niet de hele UB een stiltegebied is, is de ongeschreven regel dat je wél gewoon je smoel houdt. Dat betekent: niet met een studiegenoot lullen over je assignment of hardop gaan bellen.
Privileges en keuzes
Bij een goed studentenleven hoort een privilege: voor studentenprijzen bier drinken. Zo zijn er op de campus zat (ook nuchter) plekken te vinden waar je nog wisselgeld krijgt als je voor je pintje een euro op de bar legt! In de Pakkerij is het makkelijker rekenen: één euro voor je gerstenat. De wijze les luidt dan ook als volgt: ga niet naar een toko als de Aspen Vally. Naast het feit dat daar af en toe een steekpartij plaatsvindt, betalen ze ook hun muzieklicentie niet. Resultaat: elke 45 seconden klinkt er een toeter om de abrupte overgang tussen nummers te maskeren. Tevens zijn ze deze zomer zo ongeveer failliet gegaan, dus dat maakt de keuze als je op de Oude Markt staat makkelijker. Als je het Gat nog niet aandurft en echt geld te veel hebt voor je bier, zijn de Friends en de Paddy’s wel leuk.
Heilig stukje infrastructuur
Verder zul je erachter komen dat je snel je plek vindt op de UT. Sterker nog, niemand let op je zoals je dat misschien nog weet van je tijd als brugpieper. Tenzij… je chagrijnige ouderejaars in de weg zit ’s ochtends. Er is namelijk één heilig stukje infrastructuur in Enschede waar je niet moet gaan klooien: het fietspad naar de campus bij de Hengelosestraat. Waar ze in Utrecht de straat richting hun campus de ‘Weg tot de Wetenschap’ hebben genoemd, heet onze kennisweg gewoon nog de Hengelosestraat. ’s Ochtends tussen 8 en 9 is het hier rammensdruk en we gaan ervan uit dat je geen achteruitkijkspiegels op je fiets hebt. Dus: niet gezellig beppend met z’n tweeën of drieën naast elkaar fietsen.
Met bovenstaande tips zou je het de eerste maanden moeten overleven. Wat daarnaast het allerbelangrijkst is: geniet en maak je niet te druk. Waarschijnlijk zit je lang genoeg in Enschede om alle eventuele fouten ook weer recht te zetten. En vergeet niet: een verstandig mens leest U-Today!