Voor spek en bonen: Hete bliksem
Moeilijkheid : **--- 4 personen Inleiding: Nog 1 week een lekker winterkost recept, typisch Twents; namelijk hete bliksem. In reguliere stamppotten doen we boter, melk en ei, maar door het vocht in de appels en peren hoeft dat in deze stamppot niet. Door dit vocht blijft de schotel lange tijd erg heet, vandaar de naam ‘hete bliksem’. Dit gerecht is lekker met een goed stuk vlees of bijvoorbeeld Twentse bloedworst of balkenbrij (neem dan wel de Brabantse, die is lekkerder dan de Twentse). Ingrediënten: 1,5 kilo aardappelen 1 kilo appels (zuur, bv goudrenetten) 500 gram handperen 2-4 bakjes spekjes Nootmuskaat Peper / zout Bereiding: Schil de aardappelen, appels en peren en snijdt alles in stukjes (aardappelen los bewaren). Zet de aardappels met zout op het vuur en kook deze. Bak op een laag pitje de spekjes uit en voeg als deze knapperig zijn de appels en peren toe. Smoor dit ongeveer 20 minuten. Giet de aardappels af en stamp deze fijn. Voeg hierbij het mengsel van spek, appel en peer. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat en peper. Eet smakelijk! Drank: een wat zoetere witte wijn (niet te zoet) of een lekkere cava of cider. Tip: niet volgens traditie, maar probeer eens wat ander fruit toe te voegen, bijvoorbeeld ananas of rozijnen. Wist je dat: er ook een gerecht bestaat dat “donder en hete bliksem” heet. Dan worden ham en mosterd toegevoegd.
