Voor de afwisseling zuurkool
Moeilijkheid: **---
4 personen
Ingrediënten:
Doosje spekjes
800 gram zuurkool
Kilo aardappelen (kruimig) geschild
8 stoofperen
Basterdsuiker
Appelstroop
Kaneel
Scheutje melk
Klont roomboter
Zout en peper
Bereiding:
Schil de peren en snijd deze in stukjes. Schil ook de aardappelen en snijd deze in stukjes.
Bak de spekjes op een laag vuurtje uit. Als de spekjes knapperig zijn voeg dan een klont boter toe. Doe drie eetlepels basterdsuiker en twee eetlepels appelstroop in de pan. Voeg de perenblokjes toe en roer het heel goed door. Doe de zuurkool erbij, met vocht. Voeg ook een paar snufjes (een klein theelepeltje) kaneel toe. Laat dit een halfuur stoven en doe zo nodig af en toe wat water in de pan. Het mag niet te droog worden.
Kook in een andere pan de aardappels gaar.
Giet de aardappels af. Schiet ook het zuurkoolmengsel door een vergiet en vang het vocht op. Stamp de aardappels. Doe er een scheutje melk bij, en ook wat vocht van de zuurkool. Als de aardappels lekker smeuïg te zijn voeg dan de zuurkool toe en stamp alles door elkaar.
Eet smakelijk!
Drank: Witte wijn, een frisse Duitse wijn zoals een Gewürztraminer (lees de verpakking zodat je niet een te zoete neemt). Het kruidige van de Gewürztraminer doet het lekker met de kaneel, het zoetje past bij de peren en het zuurtje bij, jawel, de zuurkool.
Tip: wen je aan om vaste hoeveelheden water toe te voegen aan stoofgerechten (bijvoorbeeld een bepaald formaat glaasje), zo kun je vaststellen hoe lang het normaal gesproken duurt voor je weer water moet toevoegen voor iets te droog wordt. Handig!
Wist je dat: een belangrijke kwaal van zeelieden op lange reizen was vroeger scheurbuik. Toen men erachter kwam dat dit (deels) kwam door een tekort aan vitamines was niet fruit de oplossing, maar zuurkool! Dit onbederfelijke waar is een bron van vitamine C.