Het Facilitair Bedrijf laat weten dat Het Ding hard toe was aan onderhoud. `Een van de palen was bijna doorgerot. Er lopen mensen langs en kinderen willen er wel eens in klimmen. Dat was niet verantwoord meer', vertelt Joop Siebum, contractmanager bouw bij het FB.
Het verwijderen van het vier meter hoge Ding heeft geleid tot allerlei reacties. `Toen we `m aan het afbreken waren kregen we direct een telefoontje van het college van bestuur met de vraag: hij komt toch wel weer terug, hè? Ik mis 'm zelf ook, als ik het terrein op kom. Het is toch het gezicht van de campus', constateert Siebum.
Het Ding ligt nu in onderdelen bij Sylva Bouw op bedrijventerrein de Marssteden. Er komen nieuwe palen aan, het metaal wordt nagelopen, de verbindingen nagekeken en alle onderdelen worden grondig schoongemaakt. Het Ding is één keer eerder voor onderhoud weggehaald, weet Siebum, minstens vijftien jaar geleden. `Na de huidige onderhoudsbeurt moet het kunstwerk zeker weer tien jaar mee kunnen.'
Als het meezit zijn de onderdelen van Het Ding over drie à vier weken klaar om teruggeplaatst te worden. Er komt een kraan aan te pas om dat karwei in een dag te klaren. Volgens Siebum is het vrij lastig Het Ding weer op zijn plek te krijgen vanwege de ingewikkelde constructie. `We hebben met een aantal collega's aan de hand van foto's modelletjes op schaal gemaakt om te weten hoe we `m weer in elkaar moeten zetten. Zelf ben ik thuis met mijn vrouw een uur aan het knutselen geweest', aldus Siebum.
Het Ding siert sinds 1974 de campus. Het is door zeven studenten ontworpen en geplaatst als grap en wordt sindsdien als kunstwerk in ere gehouden. Het object vormt een opvallende creatie achter de hoofdingang in het gras. Het is een twintigvlak met veertien gelijkbenige en zes gelijkzijdige driehoeken. De constructie bestaat uit zes afgedankte telefoonpalen, die door stalen kabels van exact dezelfde afmeting in evenwicht worden gehouden. Het geheel is gefundeerd door zware betonnen blokken.