Het college van bestuur is met het OPUT (vakbonden) nog in gesprek over een sociaal plan. `Er ligt nu een voorstel, we hopen eind maart meer te weten', vertelt David Korringa, directeur van het Facilitair Bedrijf. Maandagavond werden de cateringmedewerkers tijdens een bijeenkomst op de hoogte gesteld van de overname. Vragen over persoonlijke consequenties konden nog niet beantwoord worden. Wel staat vast dat een groot deel van het personeel wordt overgenomen door Sodexo en dat de nieuwe cateraar eind van deze maand al een eerste personeelsbijeenkomst belegt. `Daarna zal de cateraar individuele gesprekken gaan voeren met de medewerkers', aldus Korringa.
Sodexo is actief op het gebied van cateringservices en facilitaire dienstverlening, waarvan de hoofdmoot Food Services is. Dit gebeurt op meer dan 1300 verschillende locaties, waaronder de Technische Universiteit Delft en het AMC in Amsterdam.
`Na een preselectie namen vier bedrijven deel aan de aanbestedingsprocedure', vertelt Korringa. `Twee daarvan haakten al snel af. Albron en Sodexo bleven over. Wij hadden al voor de preselectie verschillende eisen aan de cateraar gesteld, waaronder cateringervaring in het hoger onderwijs en ervaring met grootschalige personeelsovernames.' Locaties waar de Sodexo en Albron al actief zijn, werden overigens niet bezocht. `Want dan kun je niet meer objectief beoordelen.'
Uit de twee overgebleven offertes bleek uiteindelijk Sodexo het beste te scoren. Het Facilitair Bedrijf heeft dan ook aan het CvB een positief advies over deze organisatie uitgebracht. De komende tijd zullen er nog wel verdere gesprekken worden gevoerd over de medewerkers en de implementatie van het contract. Het is de bedoeling dat per 1 juli de overname een feit is. Sodexo gaat dan de kantines beheren (Capitool, Horst, Cubicus, Waaier, Vrijhof, Hogekamp en Bastille). Ook de centrale keuken, Boerderij Bosch en het gebouw van de Faculty Club) komt onder de nieuwe cateraar te vallen. Sodexo gaat met de UT een contract aan voor acht jaar, waarna dit nog twee maal met een jaar verlengd kan worden. Dan volgt een nieuwe aanbestedingsprocedure.
Korringa: `Het basisassortiment - zoals het broodje kaas en de beker melk - blijft, maar wordt uitgebreider. De prijsstelling hiervoor hebben we bovendien voor vijf jaar kunnen vastleggen. Naast het basisassortiment zal Sodexo natuurlijk ook met nieuwe producten komen. De medewerker gaat er in ieder geval alleen maar op vooruit. En dat was hard nodig, want de laatste jaren is de UT-catering stil blijven staan.'
De directeur van het Facilitair Bedrijf spreekt van een `vrij revolutionair contract'. `En dan bedoel ik het stuk klanttevredenheid, want daar draait alles om. Sodexo zal hoog moeten scoren op dat gebied. De cateraar heeft allerlei ideeën om meer te weten te komen over cateringbehoefte en wensen op de UT. Zo stellen ze bepaalde mechanismen in het werk om de student uit de tent te lokken. In Delft bijvoorbeeld, zijn er zelfs prijzen uitgeloofd zoals een gratis jaar collegegeld en het gratis inrichten van een studentenkamer.'
De kans bestaat ook dat Sodexo het interieur zal aanpakken van bepaalde kantines. `Als de cateraar wil investeren, dan juichen wij dat natuurlijk alleen maar toe. Aanpassingen zijn altijd mogelijk. Sodexo is bovendien een commercieel bedrijf, er zal zeker een bepaald sausje over de catering gegoten worden.'