Bij zijn afscheid als hoogleraar supramoleculaire chemie en technologie vorige week donderdag ontving prof. David Reinhoudt de Erepenning van de Universiteit Twente vanwege zijn bijzondere verdiensten als wetenschapper en bestuurder.
David Reinhoudt ontvangt de Erepenning van de UT uit handen van collegevoorzitter Anne Flierman. |
Met een afscheidscollege nam Reinhoudt, na 32 jaar, afscheid van de Universiteit Twente. In deze periode wist hij met zijn onderzoeksgroep een internationale toppositie te verwerven. Hij begeleidde 90 promovendi en was geruime tijd de meest geciteerde chemicus van Nederland. Als wetenschappelijk directeur van MESA+ en later als voorzitter van NanoNed, had hij een voortrekkersrol in het Nederlandse nanotechnologie-onderzoek. NanoNed, het nationale onderzoeksprogramma met een budget van 235 miljoen, beschouwt hij als een geslaagd experiment dat in 2009, als het programma afloopt, een waardige opvolging verdient. In zijn afscheidscollege deed Reinhoudt, die nog enige tijd voorzitter blijft van NanoNed, een klemmend beroep op het kabinet om een nieuw nationaal nano-initiatief te ondersteunen.
In 1998 ontving David Reinhoudt het Simon Stevin Meesterschap van de Technologiestichting STW: hij noemt dit zelf zijn mooiste wetenschappelijke prijs. Op 12 oktober van dit jaar neemt hij een eredoctoraat in ontvangst van de Universiteit van Parma.
De penning, die in het begin van de jaren negentig werd ingesteld, is zeven keer eerder uitgereikt en wel aan F. Sevenstern, oud-voorzitter raad van toezicht van de UT, oud-hoogleraar R. van Hasselt, oud-UT-rector magnificus P. Zandbergen, oud-CvB-voorzitter C. van Lookeren Campagne, oud-voorzitter van het Universiteitsfonds dr. H. Wolhoff, oud-burgemeester van Enschede H. Wierenga en oud-commissaris van de Koningin mr. J. Hendrikx.