Ruim 7000 studenten en medewerkers ontvingen vanaf november dankzij een contract tussen de UT en KPN Mobile een wap-telefoon met gratis of bijna gratis een abonnement. Al voor de zomer bleek het niet mogelijk het contract met KPN te verlengen. Gotcha4u BV, drie jaar geleden opgericht door de Rotterdamse bedrijfskundestudent Sander Waterval, sprong in het gat. Het bedrijf gaat onder meer de wap-telefoons en nieuwe SIM-kaarten uitleveren, en neemt de facturering en incasso over.
Het vervolgproject krijgt de naam WAP2@UT. Voor eerstejaarsstudenten is er vanaf eind oktober een gratis toestel en een gratis abonnement voor twaalf maanden. Ouderejaars krijgen wel een gratis abonnement, maar geen nieuw mobieltje. In plaats daarvan krijgen ze honderd gratis belminuten per maand. UT-medewerkers krijgen hetzelfde als de ouderejaars, maar moeten 10 gulden abonnement per maand betalen. Vanaf half november lopen de eerste abonnementen af en begint de uitlevering van nieuwe SIM-kaarten aan ouderejaars en medewerkers. Het CIV probeert deelnemers van vorig jaar hun huidige 06-nummer te laten behouden. De bestaande toestellen gaan werken met een SIM-kaart van Telfort.
Het on-net tarief, waarvoor WAP2-deelnemers onderling bellen, gaat omlaag van 17,9 naar 14,3 ct/m. Mobiel bellen naar vaste nummers buiten de UT gaat omlaag van 35,7 naar 23,8 ct/m en voor de abonnementen zonder gratis belminuten naar 17,8 ct/m.
Afgelopen jaar werd er nog weinig van WAP gebruik gemaakt, mede doordat het WAP-tarief bij M-Info 47,8 ct/m was. Voor het WAP-verkeer krijgt de UT nu een speciaal 06-nummer bij Genie, net als Telfort een dochterbedrijf van British Telecom. Wappen kost dan 14,3 ct/m.
Het gratis standaardtoestel wordt opnieuw de Siemens C35; voor eerstejaars gratis, voor anderen desgewenst verkrijgbaar voor 110 gulden. Met bijbetaling zijn ook andere modellen verkrijgbaar. Het CIV kiest deze week welke dat zijn. Eerstejaars die al een geschikt WAP-toestel hebben kunnen kiezen voor de honderd gratis belminuten per maand.
Tom Koppen, hoofd CIV, is in zijn sas met de deal: 'Het aanbod voor studenten en medewerkers in WAP2@UT is uitzonderlijk gunstig. Voor privé- personen zijn dergelijke voorwaarden nergens in Nederland bereikbaar en al helemaal niet nu de mobiele netwerken vanaf deze maand hun premies voor de gsm-dealers (zoals Gotcha4u) gaan afbouwen.' Maar ook Robbert Ledeboer van de Raad van Bestuur van Telfort is blij met de samenwerking: 'Haar ambities met wireless, haar populatie en ICT-infrastructuur maken de UT tot een ideale proeftuin voor het ontwikkelen en uitproberen van GPRS- en UMTS-toepassingen', aldus Ledeboer.
Overigens is bij Telfort bedongen dat voor de UT de belangrijkste tarieven tijdens de looptijd van WAP2@UT niet verhoogd worden. 'Voor de UT als organisatie is WAP2@UT budgetneutraal. Het legt dus geen extra druk op de Berenschot-bezuinigingen', aldus Koppen.
Het zenderbereik van Telfort op de campus is nu nog matig. In oktober plaatst Telfort daarom een krachtige gsm-zender op het EF-gebouw, met in drie andere onderwijsgebouwen extra steunzenders. De capaciteit zal dan ruim toereikend zijn, stelt Koppen. De nieuwe zenders zijn ook meteen voor gprs geschikt. De landelijke dekking van Telfort echter, heeft in zeer dunbevolkte gebieden nog wel wat matige plekken. 'Maar', zegt Koppen optimistisch: 'In het Fochteloërveen bij Appelscha moet je ook niet wappen maar naar kraanvogels turen.'
De website www.utwente.nl/civ komt volgende week in de lucht. Daar moet men zijn voor de precieze regelgeving en verdere informatie.