Kort belicht

| Redactie

De Enschedese chirurg dr. P.A.M. Vierhout is per 15 maart voor 0,2 fte benoemd tot hoogleraar Geneeskunde & Management aan de faculteit Technologie & Management. Vierhout is initiatiefnemer van de nieuwe studiestroom 'Geneeskunde en Management' binnen technische bedrijfskunde. De 'G-stroom' gaat komend jaar van start.

Benoeming P.Vierhout

Pieter Vierhout (1945) studeerde geneeskunde in Leiden. Na zijn afstuderen specialiseerde hij zich in de algemene heelkunde in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. In 1979 promoveerde hij op een onderzoek naar kankergezwellen in de alvleesklier. Van 1981 tot 1983 was hij wetenschappelijk hoofdmedewerker, later hoofd, van de afdeling Traumatologie van het Academisch Ziekenhuis in Leiden. In 1983 stapte hij over naar het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar hij als algemeen chirurg en traumatoloog werkt. Sinds 1993 is Vierhout opleider en voorzitter van de maatschap Algemene Heelkunde van het MST.

Afscheid prof. D.Feil

Ter gelegenheid van de pensionering van Dirk Feil, hoogleraar Chemische Fysica sinds 1968, vindt morgen, vrijdag 13 maart, een symposium plaats. Feil begon in 1965 aan de faculteit CT, na een studie en promotie in Utrecht en een driejarig lectoraat aan de universiteit in Kaapstad, Zuid- Afrika. Binnen de UT stond hij aan de basis van de activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Hij was de grote motor achter de instelling van de leerstoel Ontwikkelingssamenwerking en de oprichting van de Vakgroep Ontwikkelingskunde. Ook was hij nauw betrokken bij de oprichting van een faculteit chemische technologie aan de universiteit in Zahlia, Nigeria.

Het afscheidssymposium begint om tien uur in zaal drie van het Collegezalencomplex. Na de lunch wordt het programma om half twee voortgezet in zaal één. Om 15.45 uur geeft prof. Feil een afscheidscollege met als titel 'De realiteit van moleculen'. Vanaf 16.45 uur is er een receptie.

'GTI's drijven af van taak'

Commercialisering leidt ertoe dat de vijf grote publieke technologische instituten in Nederland afdrijven van hun eigenlijke taak. Dit vindt de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Het gaat om het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, het Energieonderzoek Centrum Nederland, het Waterloopkundig Laboratorium, Grondmechanica Delft en het Maritiem Research Instituut Nederland. Hun taak is fundamenteel-strategisch onderzoek te verrichten, de resultaten daarvan te verspreiden en bij te dragen aan versterking van het kennispotentieel bij overheid en bedrijfsleven. Die taken komen volgens de AWT in de knel door de, overigens door de overheid gestimuleerde, commercialisering. De raad vindt dat de positie van de instituten opnieuw moet worden doordacht.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.