Twente scoort goed in de Informatie-en Communicatietechnologie (ICT). In de 200 grotere ICT-bedrijven werken momenteel tussen de zes- en zevenduizend mensen, de vele kleine ICT-bedrijfjes in de regio nog niet meegerekend. Tijdens een regionale telematica-bijeenkomst deze week in het Ondernemingshuis Twente stelde onderzoeker Erik Wierstra van het Telematica Instituut dat de positie van de ICT-branche met de komst van Lucent en CMG naar Twente nog verder versterkt wordt. De 'technolgie van de toekomst' zal zich volgens hem concentreren op de volgende speerpunten: mobiele telefonie, teleleren, virtual reality, kennismanagement en middleware. Op het eerste gebied heeft Ericsson veel expertise, de UT kan samen met een aantal andere bedrijven en Hogeschool Edith Stein de krachten bundelen op het gebied van teleleren en HSA wil kennis over virtual reality systemen overdragen aan beginnende bedrijven. Kennismanagement en middleware zijn wat vage termen die duiden op exploitatie en ordening van softwareprodukten waardoor gebruiksvriendelijkheid en compatibiliteit bevorderd worden. Slechts één negatief puntje kon Swierstra noemen. Het contact tussen de bedrijven onderling is nog niet optimaal.
Vertegenwoordigers van drie toonaangevende bedrijven - Lucent, CMG en Ericsson - deden uit de doeken waarom Twente voor hen een uitstekende uitvalsbasis is. De R&D-infrastructuur van Nederland leidt momenteel vrij eenvoudig naar Twente. De UT speelt hierbij een belangrijke rol, zowel vanwege de vestiging van het Telematica Instituut en het Centrum voor Telematica en Informatie Technologie op de campus, als het potentieel aan Twentse studenten dat zich beweegt op het gebied van ICT. De bedrijven hopen de krapte op de ICT-markt het hoofd te kunnen bieden door dicht bij de bron te blijven. Lucent alleen kent al 250 vacatures voor jonge afgestudeerden in de informatica en electronica en hoopt in Twente een deel van hen te vinden.
Daarnaast heeft Twente een goed woon-werkklimaat, waarmee ook werknemers van buiten de regio aangetrokken kunnen worden. CMG-functionairs Rozenboom: 'Twente heeft op cultureel en sociaal gebied alles wat een randstedeling te wensen heeft. Daarnaast is er een overvloed aan rust en ruimte en is wonen er, relatief gezien, erg goedkoop.'