Direct na de studie vast werk en 3250 gulden netto salaris. Wie dat wilde, had vijf jaar geleden fiscaal recht moeten kiezen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van Elsevier onder jonge academici.
Alleen informatici, bedrijfskundigen en economen komen bijna even goed terecht. Maar voor die studies heb je hogere eindexamencijfers nodig. Alfa's komen het slechtst aan werk, terwijl economen volop profiteren van de economische bloei. Die uitersten waren al wel bekend uit CBS-cijfers. Maar preciezere feiten per studie vielen tot nu toe nergens te krijgen; de universiteiten gaan daar pas volgend jaar onderzoek naar doen.
De redactie van Elsevier heeft dat niet afgewacht. Men gaf de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) opdracht voor een enquête onder vijfduizend afgestudeerden uit het studiejaar 1994/1995. Vorige week bracht het weekblad het resultaat: een aardig scherpe röntgenfoto van de markt voor academici - met enkele verrassende details.
Ten eerste valt op dat vooral technici en juristen veel sneller werk vinden dan het CBS onlangs meldde uit zijn eigen Enquête Beroepsbevolking. In plaats van een heel jaar blijkt hun zoektijd hooguit zes maanden. Volgens de SEO, die aan beide onderzoeken meedeed, zijn alleen de Elsevier-cijfers betrouwbaar. De CBS-steekproef telt twintig keer zo weinig afgestudeerden; de 'toevalsvariatie' in de uitkomsten is daardoor zeer groot.
Bèta's
Bij de bètastudies toont het Elsevier-onderzoek een groot verschil per studierichting. Pas afgestudeerde informatici zijn voor nog geen drie procent werkloos en verdienen gemiddeld 2900 gulden. Bij de biologen zit elf procent nog zonder werk en is het nettosalaris maar 2200 gulden. Daarmee horen de biologen bij de armste academici, samen met de collega's uit enkele letterenstudies.
Nederlands, Engels, (kunst-)geschiedenis en filosofen staan in het weekblad onderaan bijna alle ranglijstjes. Met deze alfadiploma's zoek je het langst naar werk (historici zoeken zelfs twee jaar!) en zijn ook de verdere vooruitzichten het minst zonnig. Gunstig is de markt alleen voor 'bedrijfscommunicatie letteren'. Recent afgestudeerden vinden daar binnen vier maanden werk.
Groot zijn de tegenstellingen ook bij de sociale wetenschappen. De massastudies stuiten op een verzadigde markt: psychologen zijn zeer vaak werkloos, pedagogen verdienen niet veel. Maar bestuurskundigen en sociologen boeren een stuk beter. En voor wie ook economie en bedrijfskunde tot de sociale studies rekent: deze afgestudeerden zitten gebeiteld. Ze hebben in vier maanden werk, verdienen rond 3000 gulden netto en denken over vijf jaar nog twee mille hoger te zitten.
Echte top
Maar de echte top van de arbeidsmarkt wordt bezet door juridische specialisten. Een studie Nederlands Recht is daarvoor niet genoeg. De kortste weg naar het grote geld heet notarieel, of nog beter: fiscaal recht. Van honderd afgestudeerden in die laatste richting bleek nul procent werkloos. Maar liefst 94 procent had al (uitzicht op) een vaste baan, en gemiddeld verdienden de belastingspecialisten 3250 gulden per maand. Die scores worden door geen enkele studierichting overtroffen.
Opmerkelijk is dat je voor fiscaal recht geen knappe kop hoeft te zijn. Eenop de drie van deze juristen is op de middelbare school blijven zitten en hun eindexamencijfers horen - samen met die van sociale wetenschappers - met 6,9 bij de laagste van het land. Dat laatste geldt ook voor jonge notarissen, maar het verschil tussen beide soorten juristen is hun achtergrond. Voor notarieel recht moet je uit een academisch milieu komen. Fiscalisten hebben juist de laagst opgeleide ouders van alle academici. Een absolute aanrader voor social climbers dus.