Van WB, TCW, INF en BSK

| Redactie

Raad akkoord met benchmarking WB, TCW, INF en BSK gaan zichzelf vergelijken met een aantal internationale opleidingen. De U-raad is daarmee dinsdag akkoord gegaan. Een projectvoorstel om de samenwerking met middelbare scholen te verbeteren werd door de raad niet gesteund. Het project 'internationale benchmarking' werd zonder omhaal aangenomen, nadat het was voorzien van een positief advies van de

Raad akkoord met benchmarking

WB, TCW, INF en BSK gaan zichzelf vergelijken met een aantal internationale opleidingen. De U-raad is daarmee dinsdag akkoord gegaan. Een projectvoorstel om de samenwerking met middelbare scholen te verbeteren werd door de raad niet gesteund.

Het project 'internationale benchmarking' werd zonder omhaal aangenomen, nadat het was voorzien van een positief advies van de Centrale Commissie Onderwijs (CCO). Dit houdt in dat vier opleidingen zichzelf gaan vergelijken met (buitenlandse) zusters om te kijken hoe het onderwijs nog beter kan. De raad was enthousiast over de suggestie van de CCO om de pilot-projecten na afloop te presenteren in seminars voor alle faculteiten.

Het projectvoorstel 'scholennetwerken' werd door de raad snel terzijde geschoven. Bedoeling is de samenwerking met vwo-scholen uit te breiden, te verbeteren en te intensiveren. Het college hoopt hierdoor de instroom te vergroten en de overstap van vwo naar universiteit te verkleinen. Onder meer zou binnen de UT voor de contacten met scholen één duidelijk 'loket' moeten komen. Hiervoor is een projectgroep geformeerd bestaande uit een medewerker van de Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen en een medewerker van het Onderwijskundig Centrum.

DD-woordvoerster Willemien Wallinga betoogde dat haar fractie zich niet kon vinden in de gekozen benadering. Bovendien vond zij de doelen in het projectvoorstel niet helder verwoord. Ook waren in de voorbereidende sectievergadering gestelde vragen niet duidelijk beantwoord. KPS en buitenlid Van Duinen schaarden zich volledig achter haar kritiek. Schutte besloot daarop het voorstel terug te trekken. Het college komt er in een binnenkort te verwachten integraal communicatiebeleidsplan op terug.

De U-raad heeft verder een regeling aangenomen voor de compensatie van slachtoffers van de prestatiebeurs. Studenten die buiten hun schuld niet zijn afgestudeerd binnen de cursusduur van de opleiding plus twee jaar, kunnen een compensatie van de UT krijgen. Het moet daarbij wel gaan om een vertraging van minimaal twee jaar op grond van 'erkende' omstandigheden.

Ook is de raad akkoord gegaan met het instellen van een leerstoel 'Bedrijfskunde in de praktijk' bij de faculteit Technologie & Management. Deze wordt betaald door de Stichting Universiteitsfonds Twente. Bedoeling is een ervaren manager aan te stellen. De eerste leerstoelhouder wordt gezocht op het vakgebied van strategische allianties.

Het standpunt van het college over de toekomst van de campus, of meer algemeen de studentenvoorzieningen, wordt in principe door de raad gesteund. KPS en DD willen echter dat op campusniveau een aparte medezeggenschapsraad voor studenten komt, naar analogie van de situatie binnen de faculteiten.

Maar bij de stemming over de standpuntbepaling werd het quorum van vijftien stemmen niet gehaald. Van de 29 raadsleden waren er slechts zeventien aanwezig. Veertien stemden voor en drie onthielden zich. 'Dissident' Kees van Duinen (buitenlid) noemde een 'campusraad' niet nuttig en niet efficiënt. Het punt keert volgende maand terug op de agenda.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.