Stiltecentrum voor iedereen

| Redactie

De Vrijhof beschikt sinds kort over een 'stiltecentrum'. Het gaat om de oude 'kapel' van het SPE (Studentenpastoraat Enschede), die is verbouwd, vergroot en opgeknapt. Iedereen is in het stiltecentrum welkom om 'even het lawaai van de wereld te ontvluchten en tot zichzelf te komen'.

De kapel was vanouds de locatie voor de vespervieringen van het SPE. Men had echter dringend behoefte aan meer ruimte. 'We waren uit de oude kapel gegroeid', zegt ir. Hanneke Vreugdenhil, lid van de 'vespergroep'. Een vesper is een 'gezamenlijk avondgebed'. De vespers in de Vrijhof zijn een oude campustraditie die dateert uit de begindagen van het SPE.

De Vrijhof-verbouwing is aangegrepen voor uitbreiding van de kapel. De ruimte is meteen opgeknapt en opgefleurd met olieverf- en glas-in-lood-schilderijen en 'kunstvoorwerpen' uit allerlei culturele tradities. Ook is een grote Paaskaars present die bij elke vesper wordt ontstoken.

Waarom is de kapel omgedoopt tot stiltecentrum? Vreugdenhil: 'Er is tegenwoordig zoveel herrie in de wereld. Het blijkt zelfs nodig om in de natuur speciale stiltegebieden in te stellen. Wij wilden aan de UT ook graag zo'n plek hebben. Voortaan kan iedereen die dat wil in ons stiltecentrum even het lawaai ontvluchten, mediteren, tot zichzelf komen.'

Iedereen betekent ook echt iedereen. 'Het stiltecentrum is niet alleen van en voor het SPE. De bedoeling is dat eenieder hier kan binnenlopen. De enige voorwaarde is dat men ook inderdaad stil is', glimlacht ze.

Niettemin blijft de vespergroep de hoofdgebruiker van het stiltecentrum. Een groep die overigens geenszins een exclusief clubje wil zijn. Vreugdenhil: 'Het woord vesper verwijst naar de katholieke kerk, maar we zijn er niet alleen voor katholieken. De groep is dus oecumenisch.'

De vespervieringen vinden elke donderdag plaats van half zes tot zes. De deelnemers zingen psalmen en luisteren naar een door een van hen voorgelezen tekst (favoriete auteur: Etty Hillesum) waarop daarna gemediteerd kan worden. 'Voor discussie over de teksten is geen plaats; daar is een stiltecentrum niet voor.' Na de vesper gaan de deelnemers meestal samen eten in de mensa. 'Voor de saamhorigheid', aldus Vreugdenhil.

Het stiltecentrum bevindt zich vlakbij het SPE: op de tweede verdieping van de Vrijhof, boven de nieuwe hoofdingang. Omdat de oriëntering in de doolhof van de verbouwde Vrijhof nogal lastig is, zal binnenkort nog duidelijke bewegwijzering worden aangebracht, zo belooft Vreugdenhil.


Vesperviering in het nieuwe Stiltecentrum

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.