Een dag na de uitreiking is UT-alumnus Gabriel Costa helemaal in zijn nopjes met de winst. ‘Super, we zijn trots op deze prestatie. Als team verwachtte we eigenlijk de publieksprijs te winnen, dat we de juryprijs winnen is een mooie erkenning voor onze sta-rolstoel’, aldus Costa.
Prins Constantijn was onder de indruk van de innovatie. ‘Ik heb hem nog even gesproken. Hij was enthousiast en vond de rolstoel erg inspirerend’, blikt Costa terug op het onderonsje. Ook de vakjury ziet voordelen in de rolstoel: ‘Het is een slimme, doeltreffende oplossing met potentie voor grote maatschappelijke impact’, staat in het juryrapport. Wat Costa opvalt is dat andere finalisten ICT-software toepasten aan hun innovatie. Iets dat de Ezer niet heeft. ‘Of dat de doorslag gaf of uit het oog sprong, weet ik niet.’
J-58-mobile
Wat de bestemming wordt van het prijzengeld van 10.000 euro weet de UT-alumnus al. ‘Als we de sta-rolstoel ergens willen demonstreren in het land, gaan we altijd met de trein of een huurauto. Dat levert veel mooie en leuke reacties op als we met de rolstoel instappen, maar het kost tijd en het maakt het reizen soms onhandig. We willen daarom dit bedrag investeren in een J-58-mobile, oftewel; we schaffen binnenkort een busje aan’, aldus Costa.
Wat is de Ezer?
Met ‘de Ezer’ kunnen mensen met een dwarslaesie in een staande positie komen. Door middel van een besturing aan de zijkant en de krachtige gasveren aan de onderkant, is de rolstoelgebruiker in staat om zichzelf rechtop te zetten. Door de zijwielen aan de zijkant kan de gebruiker zich in sta-positie bewegen. Met deze innovatie won J58 afgelopen januari de regionale voorronde van de Nationale Zorginnovatieprijs Oost 2025.