Een brief uit Delft, gericht aan een scholiere die graag Werktuigbouwkunde wil gaan studeren in Twente. Althans, dat is haar eerste keuze. 'Enige tijd geleden heb je interesse getoond voor de opleiding Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Als je nog niet rotsvast voor een studie hebt gekozen, lijkt het mij een goed idee om nog eens over deze mogelijkheid na te denken.' En passant wordt de geadresseerde erop gewezen dat 'de TU Delft, de grootste en meest veelzijdige technische universiteit van het land (is), die internationaal zeer hoog aangeschreven staat.' Afzender is niemand minder dan de voorzitter van het College van Bestuur van de TUD.
De strijd om de student verhardt. In een laatste poging de studenteninstroom op te krikken proberen de Delftse voorlichters de twijfelaars onder de technisch aangelegde scholieren alsnog naar het westen te lokken, als het moet door op de valreep aankomende UT-studenten aan te schrijven. Dat is nodig ook; het aantal vooraanmeldingen voor Werktuigbouwkunde in Delft is maar liefst 35 procent lager dan in 1994, dat van Chemische Technologie duikelt met 33 procent. Voor de UT zijn deze dalingen respectievelijk 9 en 23 procent.
'Een kat in het nauw maakt rare sprongen', constateert Martin Evertzen, hoofd Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UT. 'Natuurlijk is het niet leuk wanneer de instroom daalt, maar juist tussen technische studierichtingen verwacht je solidariteit.' Vissen in elkaars vijver, dat is not done, en zeker in juni dient de eerste keuze van scholieren te worden gerespecteerd, vindt de voorlichter. 'Waar moet dat eindigen?'
Collegevoorzitter dr. N. de Voogd van de TUD begrijpt niet waarom de wervingsactie kwaad bloed zet. 'Het is duidelijk dat universiteiten wat meer concurreren. Dit zijn dingen die daarbij horen. Ons marktaandeel van Werktuigbouwkunde en Chemische Technologie staat sterk onder druk. Daar moeten wij iets aan doen. Twente en Eindhoven bezoeken scholen in de omgeving van Delft. Ik kan moeilijk zeggen: dat is mijn gebied, daar mag je niet komen.' Overigens bezoeken de studievoorlichters van de TUD op aanvraag ook scholen in heel Nederland.
Mevrouw drs. B. Bloem van die afdeling vertelt dat de brieven zijn verstuurd aan alle scholieren voor wie een studie Chemische Technologie of Werktuigbouwkunde aan de Delftse universiteit tweede keus is. Het zou vooral gaan om het onder de aandacht brengen van de richtingen Medische Technologie en het mogelijk nieuwe Bioprocestechnologie. Dat de dramatische daling van het aantal vooraanmeldingen iets met de actie van doen heeft, bevestigt ze zuinigjes.
Ook De Voogd gooit het liever over een andere boeg. Volgens de collegevoorzitter heeft Delft wat voorlichting op scholen betreft een achterstand ten opzichte van de TUE en de UT. En die gebrekkige kennis over de TUD 'zou jammer voor scholieren kunnen zijn'.
Dinsdagavond is de wervingsactie van de TUD aan de orde geweest in het overleg tussen de besturen van de drie technische universiteiten (het zogeheten '3TU-overleg'). Het Twentse College van Bestuur is niet blij met de brieven, maar rekent het de bevriende universiteit niet al te zwaar aan. Collegelid F. Schutte: 'Het zal van ons niet de 'elegant'-prijs krijgen, maar het is niet te verhinderen dat zulke dingen gebeuren als TUDelft die toer op wil.'