INFO

| Redactie

Wil je nu wel eens echt aan je toekomst gaan werken? Kom dan langs bij AIESEC. AIESEC is de grootste studentenorganisatie ter wereld, met meer dan 60.000 leden in 85 landen. Met haar wereldwijde netwerk is AIESEC de meest geschikte organisatie om voor jou een passende stage te vinden, maar AIESEC doet meer! AIESEC organiseert lezingen, studiereizen en natuurlijk haar befaamde carriereweek. Op dit moment zoekt AIESEC enthousiaste studenten, die zich willen aanmelden voor een internationale SHELL stage of SHELL business course, een zeer waardevolle ervaring! Maar ook een andere internationale stage behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Meer weten? Kom naar AIESEC BB-gebouw kamer 100a.

Algemeen

AIESEC Twente

Eindredacteur Wetenschapskrant

De Wetenschapswinkel zoekt één of twee studenten die de eindredactie van de Wetenschapskrant willen overnemen. In de Wetenschapskrant wordt verslag gedaan van onderzoek dat bij de Wetenschapswinkel is uitgevoerd. Als eindredacteur verzamel je informatie over de onderzoeken, zoek je illustraties, verdeel je de schrijfopdrachten over de schrijvers, redigeer je de teksten en lever je in samenspraak met de coördinator van de winkel alles aan bij de vormgever. De Wetenschapskrant komt vier keer per jaar uit en je bent ongeveer één dagdeel per week bezig met de krant. Tegenover je inspanningen staat een redelijke vergoeding.

Bel voor meer informatie met Brigitte Wolffenbuttel (tel. 053-324614) of met coördinator Dick Schlüter (053-893848).

Wetenschapswinkel zoekt werkgroepleden

De Wetenschapswinkel UT zoekt enthousiaste studenten voor de promotiecommissie en voor de TBK-werkgroep. Het afgelopen jaar is de promotiecommissie van de winkel onder andere bezig geweest met het schrijven van een folder en het opzetten van een promotieplan. Nieuwe leden van de commissie krijgen kostenloos de mogelijkheid om een tweedaagse training op het gebied van promotie en communicatie te volgen. Enthousiast geworden? Bel voor meer informatie met Brigitte Wolffenbuttel (tel. 053-324614), Karin de Moel (tel. 053-355791) of coördinator Dick Schlüter (tel. 053-893848).

Studeer je Bedrijfskunde? Wil je klanten van de Wetenschapswinkel helpen met het verhelderen van hun onderzoeksvragen? Wil je in een klein werkgroepje dat maandelijks bijeenkomt gedurende één studiejaar vormgeven aan een beleid dat ertoe moet leiden dat potentiële klant van de Wetenschapswinkel vaker en effectiever geholpen worden met hun bedrijfskundige vragen? Bel dan naar 053-894407 (Cisca Wagenmakers, Wewi di t/m vr.ochtend) of 053-777904 (Saïd Benjadi, lid van de werkgroep TBK) of 053-895041 (Maurice Prins, lid van de werkgroep TBK). Of loop eens binnen bij de Wetenschapswinkel! Vrijhof kamer 016.

De Wetenschapswinkel

- zoekt een afstudeerder die voor de actiegroep Megapark Nee onderzoek wil doen naar de besluitvormingsprocedure rondom het internationaal bedrijvenpark Friesland. Voor de uitvoering van de opdracht is zeer veel documentatie beschikbaar. Heb je interesse? Neem dan contact op met Jelle Smit, tel. 053-894407.

- zoekt studenten die voor twee regionale afdelingen van de landelijke vereniging PHAROS een onderzoek willen doen naar de manier waarop scholen uit het voortgezet onderwijs in Overijssel omgaan met hoogbegaafdheid van leerlingen. De landelijke vereniging PHAROS steunt de ouders van hoogbegaafde kinderen bij de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kinderen. Het onderzoek moet leiden tot adviezen aan scholen, hoogbegaafde leerlingen en hun ouders met betrekking tot het omgaan met de sociaal emotionele aspecten van hoogbegaafdheid. Informatiemateriaal is aanwezig in de vorm van een beknopte schriftelijke landelijke enquete die drie jaar geleden is uitgevoerd. Daarnaast zijn voorbeelden beschikbaar van scholen die veel aandacht besteden aan hoogbegaafdheid.

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Cisca Wagenmakers, tel. 053-894407 (di. t/m vr.ochtend) of loop eens binnen bij de Winkel.

Zie voor informatie over opdrachten waar wij voor werven tegens de oproepen in UTIS.

OPUT

de 151e vergadering van het Overlegorgaan Personeelszaken UT gehouden op 28 juni 1995

Reorganisatie TO-lab: de vragen van de delegaties in de vorige vergadering zijn voldoende beantwoord. De delegaties gaan dan ook akkoord met de reorganisatie.

Reorganisatie Campushuisvesting: de delegaties vragen naar de gevolgen bij eventueel ontslag na de overgang van personeel naar de nieuw te vormen stichting, danwel na detachering aldaar. Benadrukt wordt dat de gevolgen voor alle personeelsleden duidelijk moet zijn, voordat er een daadwerkelijke overgang naar de stichting plaatsvindt. Verder zal er bij eventuele knelpunten sprake moeten zijn van een oplossing "op maat". Het college meent dat er voldoende duidelijkheid aan het personeel is verstrekt; in een individueel geval wordt nog gezocht naar een oplossing van knelpunten. Men streeft ernaar de overgang van het personeel naar de stichting per 1 september a.s. te laten plaatsvinden.

Aanstellingen en overwerkvergoeding Campus/Restauratieve Voorzieningen: de delegaties achten het onjuist dat er bij de RV nog steeds oproepkrachten werkzaam zijn. Volgens hen is afgesproken dat ook voor deze oproepkrachten tot min-max-aanstellingen zou worden overgegaan. Indien werkzaamheden worden verricht boven het maximum aantal uren, dient dat als overwerk te worden aangemerkt. Men meent dat volgens de gemaakte afspraken dient te worden gehandeld en dat de overwerkvergoeding alsnog moet worden berekend volgens de afgesproken regeling. Het college is van mening dat de afspraken kennelijk verschillend geïnterpreteerd kunnen worden. Vooralsnog wordt in een vijftal gevallen een herberekening gemaakt. Het resultaat hiervan zal verder besproken worden.

Reorganisatie INF: door een erg late ontvangst van de stukken kan het onderwerp niet formeel besproken worden. Wel wordt er in aanwezigheid van de faculteitsdirecteur INF en de secretaris van de dienstcommissie INF informatie uitgewisseld. Inmiddels heeft het faculteitsbestuur/de faculteitsdirecteur het advies van een extern adviesburo volledig overgenomen. In verband hiermee wordt verwacht dat in een verdere fase de instemming van de dienstcommissie voor de plannen kan worden verkregen. Anderzijds is de dienstcommissie van mening dat er op dit moment een te direkte koppeling wordt gelegd tussen een oplossing voor de ontstane problemen en een korting op het aantal fte's binnen de faculteit.

In de komende vergadering zal formeel overleg over de reorganisatie plaatsvinden.

Reorganisatieprocedure/sociaal statuut: de delegaties zijn van mening datde tekst van het toekomstige sociaal statuut integraal besproken dient te worden en niet op onderdelen. De door het college voorgestelde concepttekst over de mogelijkheden t.a.v. gedwongen ontslagen wordt derhalve niet besproken. Verder wensen de delegaties de bespreking van de toekomstige reorganisatieprocedure in samenhang te zien met het sociaal statuut.

Men pleit binnen de reorganisatieprocedure voor een duidelijke rolverdeling tussen college, bonden en de dienstcommissie. Hierbij dient het OPUT in ieder geval betrokken te zijn bij planvorming en de defintieve besluitvorming. Verder moet één van de uitgangspunten zijn, dat het OPUT aan bod moet komen in een situatie waarin blijkt dat een dienstcommissie onder druk staat.

Zowel de delegaties als het college hebben kritiek op de stroomlijning van de processen rond de reorganisaties zoals die in de afgelopen periode heeft plaatsgevonden. Verder bespreking vindt plaats in de komende vergadering.

Activeren tot studeren.

Op woensdag 11 oktober organiseert het Onderwijskundig Centrum een seminar voor docenten over Activeren tot studeren, met als vraag: hoe kun je zo vroeg mogelijk in een cursus studenten tot studeren brengen? Deelnemers gaan de opzet van hun cursus na op mogelijkheden en construeren opdrachten en studietaken die bij uitstek stimulerend zijn. Ook oefenen tijdens colleges krijgt aandacht. Begeleiding: F.B. de Mink. Inlichtingen en aanmelding (voor 25 september): Secretariaat OC, tel. 2050.

Casesimulaties en projecten

Op vrijdag 13 oktober organiseert het Onderwijskundig Centrum voor de 8e keer het seminar over onderwijs met opdrachten in de vorm van casesimulaties en projecten voor docenten van alle faculteiten. Het construeren van cases, de opzet van projectonderwijs, werken met simulaties en toetsing staan centraal. Begeleiding: F.B. de Mink. Inlichtingen en aanmelding (voor 29 september): Secretariaat OC, tel. 2050.

Dankwoord

Hierbij wil ik iedereen die op mijn afscheidsreceptie van 8 september j.l. aanwezig was, namens mij en mijn vrouw nogmaals hartelijk bedanken voor de vele bloemen, cadeau's en felicitaties. Het was voor ons een onvergetelijke middag. Nogmaals dank. Ben ten Wolde, afd. El/TN gebouw.

Onderwijs

Alle faculteiten

Produktiemanagement I (181056)

In het college-overzicht Produktiemanagement I dat onlangs is uitgedeeld staat een fout. Bij college 3 staat: Chase: blz. 218 t/m 326. Dit moet zijn blz. 318 t/m 326. Excuses voor het ongemak.

Produktiemanagement I

Het college Produktiemanagement I van donderdag 28 september a.s. (3e en 4e uur) komt te vervallen.

Vervallen colleges Organisatiekunde (181002)

Voor: W&M en alle faculteiten

De colleges Organisatiekunde op donderdag 28 september en 5 oktober a.s. het 7e/8e uur vervallen.

Toets Sociale Bedrijfswetenschappen (SBW) (184163)

Voor: alle studenten

Zie onderwijsmededeling onder TBK!

Inschrijven keuzevakken 2e trimester

Voor: alle faculteiten

Zie onderwijsmededeling onder TBK!

Verplaatsing tentamen Inl. in het programmeren (211000)

Het tentamen Inl. in het programmeren (211000) is verplaatst van 9 november 1995 naar: 8 november 9.00-12.30 uur.

Public Management and Productivity: National and International Perspectives

Voor: Alle faculteiten

Prof.dr. Arie Halachmi, werkzaam bij de Tennessee State University, werkt t/m april 1996 als gasthoogleraar binnen BSK, uitgenodigd door de NOB en de vakgroep Organisatie & Financiën. Hij is een specialist op het gebied van beleidsanalyse, produktiviteit in de publieke sector en 'social re-engineering'. Hij zal in het komende 2e trimester een keuzevak aanbieden dat ook open staat voor studenten van andere faculteiten.

Inhoud van het college: The purpose of this course is to review global trends and the research agenda concerning the efforts to improve the performance of public agencies. The course evolves around a series of class presentations, case studies, lectures and small discussions. Participants are expected to examine in a critical manner the applicability and relevance of various aspects of public management to the practice and research agenda of public sector organizations in The Netherlands.

Prof.dr. Arie Halachmi received his Doctor of Philosophy degree (with distinction) in 1972. He is the author/co-author of more than 100 articles and the author/editor/co-editor of 12 books and 8 symposia in refereed journals. Prof. Halachmi is the Rapparture of the International Working Group on Public Sector Productivity for IIAS (Brussels based International Institute of Administrative Sciences). He is the immediate past editor of Public Productivity and Management Review and the National Council of the American Society for Public Administration (ASPA). Prof. Halachmi holds a tenured position as a full - professor with the Institute of Government at Tennessee State University (USA) and is a Fellow of NIG (The Netherlands). In the last three years he has done consulting work on productivity related issues in the USA, Taiwan, Columbia, Australia, Finland, Hungary and Spain.

Het college wordt tijdens het 2e trimester aangeboden op woensdag het 5e en 6e uur in zaal TW-C138.

Intekening voor dit college is verplicht en is mogelijk t/m vrijdag 24 november a.s.

Sluiting BOZ-INF op 4 oktober 1995

BOZ-INF is op woensdag 4 oktober 1995 de hele dag gesloten.

Integrand

Heb jij zin om dit jaar extra praktijk ervaring op academisch niveau op te doen? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend (voor je afstuderen) in bij Integrand. Wij zijn het hele jaar op zoek naar enthousiaste doctoraalstudenten van alle studierichtingen. Voor deze studenten heeft Integrand betaalde opdrachten, die full-time of part-time vervuld kunnen worden. De duur van de opdrachten varieert van 3 weken tot enkele maanden. Dus kom je snel gratis en vrijblijvend inschrijven! Wij zijn op werkdagen geopend van 9.30-12.30 uur en 13.30-16.30 uur. Integrand Twente, Vrijhof, kamer 206, tel: 053-893909.

Stages/afstuderen bij Shell of Procter & Gamble

Heb je interesse in een topstage bij Shell of Procter & Gamble, kom dan langs op onze vestiging voor een gesprek. Bel eerst even om een afspraak te maken met Casper Paardekooper. Op onze vestiging liggen folders en inschrijfformulieren, die je meekrijgt na het gesprek. Shell en Procter & Gamble kunnen stageplaatsen/afstudeerplaatsen creëren voor studenten van alle studierichtingen. Integrand Twente, Vrijhof, kamer 206, Tel: 053-893909.

BSK

Sociaal-economische ontwikkeling van Europa (178420)

Voor: D1-studenten BSK

Het tentamen Sociaal-economische ontwikkeling van Europa vindt plaats op maandag 2 oktober, 3e en 4e uur, in zaal WB-C101.

Hiermee komt het tentamen dat staat verroosterd op donderdag 16 november te vervallen.

Kosten-baten en decisie-analyse

Voor: D3-studenten BSK en CT&M

In tegenstelling tot wat op het rooster staat vermeld vindt het college Kosten-baten en decisie-analyse in week 40 (woensdag 4 oktober, 7e en 8e uur) plaats in zaal BB-2.

Internationale rechtsorde / Intern. geschillenbeslechting / Int. rechtsvorming (175208)

Voor: D3-studenten BSK

Voor het tentamen Internationale rechtsorde (175208), ook bekend onder de namen Internationale geschillenbeslechting en Internationale rechtsorde, wordt er een extra tentamenkans gegeven op 30 oktober a.s.

De tentamenstof bestaat uit de volgende gedeelten van het boek D.J. Harris, Cases and Materials on International Law, Sweet & Maxwell, London, 1991: Hoofdstuk 1 en 2; paragraaf 1 en 2 van hoofdstuk 3 (pp. 69-75); paragraaf 1 t/m 5 van hoofdstuk 4; hoofdstuk 5; hoofdstuk 6, behalve pp. 298-314 en 341-346; paragraaf 1 t/m 3 van hoofdstuk 7, behalve pp. 391-394; paragraaf 1 en 2 van hoofdstuk 8; paragraaf 1 van hoofdstuk 9; hoofdstuk 10, 11 en 12; Appendix I, III en IV. Er mogen geen wetboeken of verdragsteksten worden gebruikt op het tentamen. Dit is de laatste gelegenheid om tentamen te doen in dit vak voordag het weer gegeven wordt in het derde trimester van 1995-1996. De docent voor dit vak is mr. R. Holla, kamer TW-C322, tel. 053-893242 of 020-6790313.

Europees Recht / Recht van de Europese Unie (175209)

Voor: D3-studenten BSK en CT&M

Voor het vak Europees Recht (Recht van de Europese Unie) wordt er een mid-trimester test gehouden die 20% van het eindcijfer bepaalt. Vanwege de bedrijvendagen wordt de datum van de test verplaatst. De test vindt plaats op dinsdag 3 oktober van 8.30 tot 10.15 uur in zaal WB-C101.

Deelname aan deze test is niet verplicht. Indien het cijfer voor het tentamen hoger is dan het cijfer voor de mid-trimester test, vervalt het cijfer voor de test. Het cijfer voor de test vervalt als het vak niet wordt gehaald in het academisch jaar 1995-1996.

Studenten die niet aanwezig zijn bij de colleges kunnen een overzicht van de stof voor de mid-trimestertest verkrijgen bij de docent, mr. R. Holla, kamer TW-C322, tel. 053-893242 of 020-6790313.

Stagevoorlichting, -syllabus en -aanvraag

Voor: BSK Algemeen

Op dinsdag 10 oktober a.s. zal in zaal CC-4 van 15.45 - 17.30 uur een voorlichtingsbijeenkomst worden gehouden voor degenen die in het studiejaar 1996-1997 op stage willen gaan.

Bijwoning van deze bijeenkomst is verplicht.

Tijdens deze bijeenkomst circuleert een rooster voor een gesprek met de stagecoördinator. Stage-aanvraag uiterlijk vrijdag 13 oktober a.s. bij het stagebureau (TW-C103, 's morgens van 8.30 tot 12.30 uur).

Stagesyllabus (13e druk, juli 1995 ad f 10,50) te verkrijgen bij UTake. Aanbevolen wordt de syllabus vóór de bijeenkomst te bestuderen en mee te nemen. Op het stagebureau ligt iedere morgen een lijst ter inzage van door stagiairs verrichte aktiviteiten. Ook de (meeste) stageverslagen kunnen worden ingezien.

Degenen die reeds eerder een stage-aanvraag hebben ingeleverd worden verzocht met het stagebureau kontakt op te nemen op 4, 5 of 6 oktober a.s. ('s morgens). Zij moeten op de afsprakenlijst worden gezet en hun aanvraag aktualiseren.

De voorlichtingsbijeenkomst wordt éénmaal per jaar gehouden.

Als je absoluut niet kunt op 10 oktober a.s. kan je deelnemen aan de aparte voorlichting voor studenten van de Vietnam-excursie op 2 november a.s., zaal TW-A101 van 10.30 - 11.30 uur.

Public Management and Productivity: National and International Perspectives

Voor: Alle faculteiten

Prof.dr. Arie Halachmi, werkzaam bij de Tennessee State University, werkt t/m april 1996 als gasthoogleraar binnen BSK, uitgenodigd door de NOB en de vakgroep Organisatie & Financiën. Hij is een specialist op het gebied van beleidsanalyse, produktiviteit in de publieke sector en 'social re-engineering'. Hij zal in het komende 2e trimester een keuzevak aanbieden dat ook open staat voor studenten van andere faculteiten.

Inhoud van het college: the purpose of this course is to review global trends and the research agenda concerning the efforts to improve the performance of public agencies. The course evolves around a series of class presentations, case studies, lectures and small discussions. Participants are expected to examine in a critical manner the applicability and relevance of various aspects of public management to the practice and research agenda of public sector organizations in The Netherlands.

Prof.dr. Arie Halachmi received his Doctor of Philosophy degree (with distinction) in 1972. He is the author/co-author of more than 100 articles and the author/editor/co-editor of 12 books and 8 symposia in refereed journals. Prof. Halachmi is the Rapparture of the International Working Group on Public Sector Productivity for IIAS (Brussels based International Institute of Administrative Sciences). He is the immediate past editor ofPublic Productivity and Management Review and the National Council of the American Society for Public Administration (ASPA). Prof. Halachmi holds a tenured position as a full - professor with the Institute of Government at Tennessee State University (USA) and is a Fellow of NIG (The Netherlands). In the last three years he has done consulting work on productivity related issues in the USA, Taiwan, Columbia, Australia, Finland, Hungary and Spain.

Het college wordt tijdens het 2e trimester aangeboden op woensdag het 5e en 6e uur in zaal TW-C138.

Intekening voor dit college is verplicht en is mogelijk t/m vrijdag 24 november a.s.

Colloquia

Arne Musch over: Boerenparticipatie als beleidsinstrument, een case uit Mali; 27 september 1995, 15.45 uur, TW-C238.

Eric van Neerrijnen over: De mogelijke rol van vrijwilligerswerk binnen een sociaal veiligheidsnetwerk in de Centraal-Aziatische republieken van de voormalige Sovjetunie; 27 september 1995, 13.30 uur, CT-1814.

Internationalisering / Erasmusbeurzen

Voor: D-studenten BSK

Er is in het kader van het Erasmusprogramma door omstandigheden nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor studentenuitwisseling met buitenlandse universiteiten in het 2e deel van het studiejaar 1995-1996.

Informatie over de programma's van de universiteiten is dagelijks tussen 9.00 en 13.00 uur te verkrijgen via Gerrit Rösken (TW-C101, tel. 893232).

CT

SHELL Business Course

Ook in dit academisch jaar wil Shell Internationale Petroleum Maatschappij B.V. een aantal studenten in de gelegenheid stellen om een stage te doen in het buitenland of deel te nemen aan de Shell Business Course. Hiertoe worden studenten uit-genodigd o.a. van de Faculteit der Chemische Technologie van de Universiteit Twente.

Shell Internationale Stages

Zo'n 40 studenten van technische en niet-technische studierichtingen worden in de gelegenheid gesteld in de zomer van 1996 een stage te gaan doen in één van de meer dan 100 Shell Opco's in de wereld. Deze stages bieden de studenten niet alleen een zeer goede gelegenheid om Shell beter te leren kennen, maar ook om in aanraking te komen met het werken en wonen in het buitenland. De onderwerpen voor 1996 zijn nog niet in detail bekend, maar liggen net als in voorgaande jaren op het gebied van de procesindustrie (olie en chemie) of van de olie- en gasexploratie en -produktie. Ze kunnen zowel onderzoeks-gericht zijn als van meer praktische aard. De vergoeding die de studenten zullen ontvangen, zal voldoende zijn om de verblijfkosten in het land waar de stage wordt verricht te dekken, plus enig zakgeld. De reis zal door Shell worden betaald alsmede de verzekering voor de duur van de stage.

Nieuwe Business Course

Dit jaar introduceert Shell een nieuwe Business Course: 'An Assignment with Shell Gourami'. Veertig studenten wordt gevraagd om als werk-nemers van het fictieve Shell Gourami in 3,5 dag een business plan voor de komende vijfjaar te produceren. In december/januari zal deze Shell Business Course vier maal georganiseerd worden. We streven er naar om dit 'de objectief meetbaar beste business course in Europa' te maken.

Selectieprocedure

De selektie voor de bovengenoemde aktiviteiten geschiedt in eerste instantie op basis van de door de studenten verstrekte gegevens en vervolgens op basis van een persoonlijk gesprek (in de periode van 6-17 november), voor de kandidaten van een internationale stage gevolgd door een tweede ronde (tussen 27 november en 1 decem-ber). Zowel het gesprek als de tweede ronde vinden plaats in Den Haag. Inschrijfformulieren ("Shell International Application Forms") zijn beschikbaar op het bord bij het Stagebureau (CT-3126b). Deze dienen volledig ingevuld aan Shell in den Haag geretourneerd te zijn uiterlijk 16 oktober a.s. (met kopie aan de stagecoördinator). Nadrukkelijk wordt gesteld dat men zich uitsluitend voor één van de beide aktiviteiten (Internationale stage of Business Course) kan aanmelden.

AKZO Nobel Internationale Stages

Ook in 1996 stelt Akzo Nobel voor chemisch technologen, werktuigbouwkundigen en bedrijfs-economen stageplaatsen beschikbaar in o.a. Europa en de Verenigde Staten. Naast de voorwaarden die de faculteit stelt, stelt Akzo Nobel nog dat de student(e) in het voorlaatste jaar van de studie dient te zijn. Inschrijven is mogelijk tot 9 oktober.

Aanmeldingsformulieren zijn - zoals gebruikelijk - beschikbaar bij het Stagebureau CT3126b. Deze dienen rechtstreeks te worden opgestuurd aan Akzo Nobel Corporate Recruitment in Arnhem. De selectiegesprekken vinden plaats van 18 t/m 20 oktober.

EL

Colleges Real-time en parallelle systemen (122633)

Voor: EL Doktoraalstudenten

Het college Real-time en parallelle systemen (122633) zal op 28 september niet plaatsvinden in BB 3 maar in CC4.

250-uurs voordracht

R.B. Wittebrood over: Determination of polysilicium material properties with electrostatical pull-in of micromechanical structures; 22 september 1995, 13.30 uur, EL/TN-gebouw, zaal 10.152.

Extra colleges Meettechniek

Voor: EL D-1 studenten

Er zullen voor het vak Meettechniek in de weken 39 en 40 op de middagen (5e t/m 8e uur) extra colleges gegeven worden. In week 39 zal dat zijn: maandag in T4; dinsdag in WB H-IV 206; donderdag in WB Hal IV-206; vrijdag in T4. In week 40: maandag in T4; dinsdag in BB 3, donderdag in T4, vrijdag in T4.

Shell Internationale Stages/Shell Business Course

129322 STAGE

Ook in dit academisch jaar wil Shell Internationale Petroleum Maatschappij B.V. een aantal studenten in de gelegenheid stellen om een stage te doen in het buitenland of deel te nemen aan de Shell Business Course. Hiertoeworden studenten uitgenodigd o.a. van de Faculteit der Electrotechniek (Meet- en Regeltechniek/Sterkstroom) van de Universiteit Twente.

Zie verder het bericht onder CT.

Inschrijfformulieren ("Shell International Application Forms") zijn verkrijgbaar bij de stagecoördinator EL, Drs. W. Gruisinga EL/TN B2122. Deze dienen volledig ingevuld aan Shell in den Haag geretourneerd te zijn uiterlijk 16 oktober a.s.. Nadrukkelijk wordt gesteld dat men zich uitsluitend voor één van beide aktiviteiten (Internationale stage of Business Course) kan aanmelden.

INF/BIT

Studiemateriaal B.O. Besturingssystemen (211046)

Het studiemateriaal B.O. Besturingssystemen (211046) bestaat uit uitreikstukken.

Doctoraalvoordracht

H. ten Caat over: Conflictdetectie in ontwerpbeschrijvingen m.b.v. Modelgebaseerde Diagnose; 29 september 1995, 13.30 uur, INF L204 (demozaal).

Martin Spit over: Method Modeling of Demeter: describing, comparing & improving the Demeter method for adaptive systems design; 6 oktober 1995, 15.00 uur, Amphitheater, de Vrijhof.

Wijziging studiemateriaal Applicaties van informatietechnologie (237100)

Het boek Informatiekunde is niet meer te verkrijgen. In plaats daarvan zal nu het volgende boek gebruikt worden: O'Brien, Leerboek IT-toepassingen in de informatieverzorging, Academic Service, Schoonhoven, 1995.

Geslaagden P-BIT in augustus 1995

P.M. Aardema, M.C. Blok, E.D. Dunnink, A.J. de Heer, M.E.A. Kampes, M.J. de Kiewit, M.J. Mulder, W.D. Noorlag, W.G. Opraus, R.J. Reuderink, M.E. Roolvink, H.J.B. Sloot, V.M. Smedinga, M.A. Verburg, M.W.B. Weijers.

Geslaagden P-INF in augustus 1995

Ankersmit, A.R.; Boermans, R.; Boks, J.F.; Faber, N.R.; Garthoff, T.; Genderen, F. van; Gribnau, E.; Lusink, W.; Meer, O. ter; Molleman, B.J.; Niesen, J.; Oijen, H.F. van; Otterlo, M. van; Oude Vrielink, G.; Scholtes, H.C.; Schotanus, H.A.; Som de Cerff, W.J.; Visschers, G.W.; Vorgers, P.; Wal, E.J. van der; Wichman, J.C.; Wink, A.M.; Zijlstra, C.M.

Geslaagden doctoraal INF in augustus 1995

Bakker, E.; Bekink, S.J. (met lof); Bloem, G.; Boer, R.F. de; Bos, A.J.J.; Breemen, E.A.R. van den; Cazemier, H.G.; Deisz, G.R.S.; Diepenmaat, J.A.P.; Diermen, J.A. van; Dunsbergen, B.; Feijen, W.G.; Fintelman, D.; Frankema, B.T.; Hammer, K.J.; Hannink, R.G.E.; Harijanto, I.; Harmsen, A.; Hazewinkel, H.; Heijmans, M.J.H.; Hoef, R. van de (met lof); Hofkamp, A.T.; Hullu, I. de; Jonker, J.R. (met lof); Kirch, A.T.M.; Koelewijn, A.; Koning, P.E.M. de; Koopmans, P.S.; Korsmit, K.C.; Kranendonk, G.; Laanstra, R.W.; Leuveren, P.A. van; Loon, C.M. van; Meijer, A.M.L.; Moll, M.; Olthof, A.J.G.; Peeters, E.M.; Pieternella, R.C.; Plaggenmarsch, H.; Post, R.J.; Putten, M.F.H. van; Quattrocchi, H.S.; Rang, P.; Rissewijck, M.T.J.W.; Rogge, A.B.; Ruijs, T.C. (met lof); Schoonhoven, F.M. van; Schuilenga, J.; Soepenberg, G.H. (met lof); Spelt, D.; Stuurman, C.O.; Thiehatten, M.J.M.; Voet, D.; Vries, A.P. de (met lof); Waaij, B.D. van der; Weijs, L.E.; Wiersma, F.R.;Wijgerink, E.M.G. (met lof); Wijnbelt, R.P.; Willemsen, B.B.G.; Wilmink, M.J.; Wonnink, H.W.; Zijlstra, J.D.; Zunderd, J.A.A. van.

Zaalwijziging college Gedrag in Organisaties (184164)

Voor: TBK-P / BIT D1

Op woensdag 13 december a.s. (week 50) wordt het college Gedrag in Organisaties verplaats van zaal CC1 naar de Agora in de Vrijhof, collegetijd blijft ongewijzigd, namelijk 7e en 8e uur. Het betreft hier een éénmalige zaalwijziging.

Vervallen colleges Organisatiekunde (181055)

Voor: TBK/BIT/WB - D1

De colleges Organisatiekunde op donderdag 28 september en 5 oktober a.s. het 7e/8e uur vervallen.

Sluiting BOZ-INF op 4 oktober 1995

BOZ-INF is op woensdag 4 oktober 1995 de hele dag gesloten.

Aanmelding d-examenvergadering in november 1995

Uiterlijk tot en met woensdag 1 november 1995 kan men zich aanmelden voor het doctoraalexamen Informatica op 30 november 1995. Aanmelding geschiedt middels het invullen van een aanmeldingsformulier. U dient hiervoor een info-setje betreffende aanmelding D-examen, aankondiging D-voordracht e.d. af te halen bij BOZ-INF. Wij zijn geopend van 10.00 - 14.00 uur. Terugtrekken voor het examen is mogelijk, bij BOZ, tot en met 23 november 1995. Alle beoordelingsmededelingen dienen uiterlijk 23 november 1995 in het bezit te zijn van BOZ-INF. Een exemplaar van het doktoraalverslag dient (voor 23 november a.s.) te worden ingeleverd bij BOZ-INF. Het verslag zal, indien u daarvoor toestemming hebt gegeven, naar de bibliotheek van INF gaan.

Studenten die nog geen goedgekeurd studieprogramma hebben, of studenten die nog wijzigingen op het studieprogramma hebben, dienen dit z.s.m. door te geven aan BOZ-INF. De diploma-uitreiking zal plaatsvinden op 8 december 1995.

Verplaatsing hoorcollege Informatiesystemen (212100)

Voor: INF/BIT studenten

INF: het hoorcollege Informatiesystemen (212100) van vrijdag 5+6 in week 40 is verplaatst naar BB-2.

BIT: het hoorcollege Informatiesystemen (212100) van week 48 is verplaatst naar het eerste trimester, vrijdag 5+6, week 40, in BB-2.

TBK/CT&M

Produktiemanagement I

Het college Produktiemanagement I van donderdag 28 september a.s. (3e en 4e uur) komt te vervallen.

Twee afstudeermogelijkheden bij RAET-CAS

Voor twee TBK-studenten bestaat de mogelijkheid om middels een afstudeer-opdracht ondersteuning te verlenen aan het (logistiek) herontwerpen van de ondersteunende functies bij Raet CAS (salarisadministratie) te Apeldoorn. Raet customer application services B.V. (ongeveer 50 man)verricht alle bewerkingen t.b.v. salarisadministratie (ongeveer 1,4 miljoen salarisstroken per maand). Deze bewerkingen omvatten o.m. werkvoorbereiding, planning, job control, input (inlezen en controleren van gegevens) en output (printen, nabewerken, verzenden). De processing van gegevens wordt uitbesteed aan het computercentrum (CSC). In het kader van een herorientatie bij RAET CAS is een traject uitgezet voor meerdere praktijkopdrachten. Allereerst is een onderzoeksopdracht uitgevoerd naar de gewenste samenstelling van print- en nabewerkingsapparatuur (Saskia Wevers, 1995). De problematiek die in de aankomende periode wordt aangepakt bij Raet CAS is tweeledig. De opdrachten zullen in onderling overleg met Raet nader vorm worden gegeven, maar een korte schets is hier op zijn plaats: het ene probleem wordt gevoed door een behoefte aan inzicht in de kostprijs van uitgevoerde activiteiten. In de onderzoeksopdracht zullen kosten per project zichtbaar gemaakt moeten worden, waarbij het doel is om te komen tot een generiek calculatiemodel voor nieuwe projecten. Het andere probleem dat in deze fase wordt aangepakt kent met name een marketing-achtergrond. Gegeven haar huidige klanten (piekbelasting tussen 10 - 20 dag in de maand) is RAET CAS op zoek naar mogelijkheden op de externe markt om capaciteit te vullen in de dalperiode. Deze opdracht zal zich richten op marktverkenning. Studenten die geïnteresseerd zijn in de opdracht of graag nadere informatie willen, kunnen contact opnemen met dr.ir. Marco Kerkhof (BB-338, tel. 893840).

Vervallen colleges Organisatiekunde (181055)

Voor: TBK/BIT/WB - D1

De colleges Organisatiekunde op donderdag 28 september en 5 oktober a.s. het 7e/8e uur vervallen.

Inschrijven keuzevakken 2e trimester

Voor: D2,3 alle faculteiten

In de periode van 25 september t/m 13 oktober a.s. kunnen studenten zich inschrijven voor onderstaande keuzevakken van het tweede trimester: 168224 Communicatie in organisaties; 184166, Organisatie advies; 184161, Internationaal personeelsmanagement; 189062, Internationaal Trade Relations; 181072, Creatief Probleemoplossen; 181015, Nieuwe productie concepten; 185258, Luchtvaartindustrie; 188007, Bedrijfsvoering in NW-landen; 186053, Voortgezet bestuurlijke bedrijfseconomie (max. aantal 25); 181073, Ondernemen in het Midden en Klein Bedrijf; 186004, Financiële analyse en financiering; 186010, Vermogensmarkten en ondernemingsfinanciering; 189059, Legal Aspects of Automation. De inschrijflijsten hiervoor liggen bij de publicatieborden op de derde verdieping van het BB-gebouw!!.

Keuzevak Beheer van Informatieverzorging (236002)

Voor: TBK D2,3

Het keuzevak Beheer van Informatievoorziening wordt aangeboden als hoor-/werkcollege in het tweede trimester voor BIT-studenten. TBK-studenten kunnen eveneens deelnemen aan dit vak. Inschrijven hiervoor kan bij BOZ/BIT. De colleges worden gegeven op vrijdag in zaal BB7. Het hoorcollege is elke vrijdag het 1e/2e uur en het werkcollege alleen in de oneven weken het 5e uur (zie collegerooster BIT)

Toets Sociale Bedrijfswetenschappen (SBW) (184163)

Voor: TBK/CT&M/BIT - Propedeuse

De toets voor SBW op 26 september a.s. (week 39) het 3e/4e uur wordt gehouden in de sporthal.

Bedrijfsstage (180059)

Voor: TBK-D1 studenten die aan het einde van het tweede trimester (februari) op stage willen gaan

Als je in februari je tweedejaars bedrijfsstage wilt vervullen, wacht dan niet met het zoeken van een stageplaats. Uiterlijk 15 december moet je je stageplaats hebben aangemeld bij BOZ TBK. Op dinsdag 26 september a.s. is er een informatiebijeenkomst over de stage in BB4 Tijd: 12.30-13.30 uur. De stagehandleiding is vanaf 9 oktober verkrijgbaar bij de U-Take.

Met ingang van dit jaar geldt er een nieuwe regeling voor de afronding van de stage. Als je je verslag niet binnen een half jaar na afronding van de stage inlevert bij de stagebegeleider moet je je stage overdoen! Lees de stagehandleiding er nauwkeurig op na.

Verplaatsing herhaaltentamen OBIK (186351)

Voor: TBP-P

De herkansing van het vak Oriëntatie bedrijfsinformatievoorziening (OBIK) is verplaatst van vrijdag 22 augustus 1996 naar dinsdag 13 augustus 1996, 13.30 - 17.00 uur. Noteer dit op je rooster!

Trimesterwijziging Begroten, Budgeteren & kosten beheersen (186011)

Voor: CT&M d2 (B&B)

De colleges van Begroten, Budgeteren en kosten beheersen zijn verschoven van het 1e naar het 2e trimester, dinsdag het 7e/8e uur, zaal WB HIV206

Data colleges Hydrologie (224010)

Voor: CT&M-p TBK-C D1

In verband met het tentamen Inleiding Civiele Techniek op 5 oktober zullen het hoorcollege Hydrologie op woensdag 4 oktober en de werkcolleges op 4 en 5 oktober geen doorgang vinden. Het hoorcollege van 4 oktober wordt verplaatst naar maandag 9 oktober, 3e/4e uur, zaal BB5.

In week 45 en/of 46 zal een extra werkcollege/vragenuurtje worden gehouden. In week 44 zullen hierover in het hoorcollege nadere mededelingen worden gedaan.

Waterbeweging & Morfologie (224220)

Voor: CT&M D3 TBK-C D3

In het tweede trimester zal prof. H. de Vriend het vak Waterbeweging en Morfologie (224220) geven voor D3 studenten van de WH&M stroom (en eventueel andere belangstellenden). Alle studenten die dit vak denken te gaan volgen worden op dinsdag 10 oktober om 9.00 uur verwacht in HIV 208 voor een voorbespreking over te kiezen onderwijsvormen en verroostering.

U-bouw / Hoogbouw (226570)

Voor: CT&M D2/D3 TBK-C D2/D3

t.a.v. het college U-bouw / Hoogbouw vinden de volgende colleges plaats: 1.- donderdag 21 september 5-8 uur in WB T809, Prof. Hogenslag 2.- dinsdag 03 oktober 5-8 uur in WB HIV 208, Prof. Hogenslag 3.- vrijdag 13 oktober 5-8 uur in WB HIV 208, Prof. Hogenslag 4.- 18 t/m 20 oktober in blokvorm , hr. Vambersky (Nadere informatie volgt t.z.t. via onderwijsmededeling) 5.- woensdag 25 oktober 5-8 uur in WB T 809, Prof. Hogenslag. Benodigde leermiddelen: - TUD fac. bouwkunde; dictaat draagconstructies II. - TUD fac. bouwkunde; dictaat draagconstructies IIIB. - uitreikstukken (college outline; sheets). Tentamen: - schriftelijk; 7 november p.m. (zie rooster).

Onderwijs- en examenregelement CT&M

Voor: CT&M / TBK

De Bestuurscie. CT&M heeft de nieuwe onderwijs- en examenregeling CT&M 1995-1996 vastgesteld. Bij BOZ-CT&M (WB-N106) ligt deze regeling ter inzage.

International & Comparative Business Law (189069)

Voor: TBK D3

Bovengenoemd vak wordt voor ERASMUS-studenten gegeven. Nu bestaat er de mogelijkheid dat TBK-studenten ook deel kunnen nemen aan dit vak. Hieraan is echter wel een maximum aantal van 40 personen gesteld.

Het college wordt gegeven van week 39 t/m 44, met uitzondering van week 40, op donderdag het 1e t/m 4e uur (zaal CT3148A) in het Engels. Studenten kunnen zich hiervoor opgeven bij de secretaresse E. Ruijgh, kamer 314 BB-gebouw.

Verplaatsing tentamen Inl. in het programmeren (211000)

Het tentamen Inl. in het programmeren (211000) is verplaatst van 9 november 1995 naar: 8 november 9.00-12.30 uur.

Kosten-baten en decisie-analyse

Voor: D3-studenten BSK en CT&M

In tegenstelling tot wat op het rooster staat vermeld vindt het college Kosten-baten en decisie-analyse in week 40 (woensdag 4 oktober, 7e en 8e uur) plaats in zaal BB-2.

Europees Recht / Recht van de Europese Unie (175209)

Voor: D3-studenten BSK en CT&M

Voor het vak Europees Recht (Recht van de Europese Unie) wordt er een mid-trimester test gehouden die 20% van het eindcijfer bepaalt. Vanwege de bedrijvendagen wordt de datum van de test verplaatst. De test vindt plaats op dinsdag 3 oktober van 8.30 tot 10.15 uur in zaal WB-C101.

Deelname aan deze test is niet verplicht. Indien het cijfer voor het tentamen hoger is dan het cijfer voor de mid-trimester test, vervalt het cijfer voor de test. Het cijfer voor de test vervalt als het vak niet wordt gehaald in het academisch jaar 1995-1996.

Studenten die niet aanwezig zijn bij de colleges kunnen een overzicht van de stof voor de mid-trimestertest verkrijgen bij de docent, mr. R. Holla, kamer TW-C322, tel. 053-893242 of 020-6790313.

Colloquia

René-Paul Buitenhuis over:

Technologie intensiteit regio Twente: een onderzoek naar de karakterisering van de technologie-gedreven en de technologie-volgende middelgrote en kleine industriële bedrijven; 25 september 1995, 10.15 uur, CT 1814.

Nicolaas H. de Jong over: de verschillen in kredietbeoordeling tussen bedrijven in verschillende bedrijfstakken; 29 september 1995, 13.45 uur, CT 1812.

Laurens G. Nijhuis over:

het doen van aanbevelingen aan PTT Post Pakketservice om de kwaliteitsperceptie van de klant te verhogen tijdens de interactie op het bestelmoment; 29 september 1995, 10.00 uur, CT 1814.

Rectificatie: Collin Ziemerink over: de huidige en toekomstige positie van Kelly Services Nederland; een vergelijk tussen interne en externe factoren, nu en in de toekomst vormt een aanzet tot een marketingplan waarmee Kelly Services Nederland beter kan inspelen op de toekomstige markt; 28 september 1995, 13.45 uur, TWC 238.

TCW

Wijziging zaal college Bestuurlijke Informatievoorziening (168801)

Voor: D1-TCW-studenten

Vrijdag 29 september a.s., 5e en 6e uur zal het college Bestuurlijke informatievoorziening (168801) niet plaatsvinden in CC 2, maar in BB 1.

TN

Verplaatsing tentamen Inl. in het programmeren (211000)

Het tentamen Inl. in het programmeren (211000) is verplaatst van 9 november 1995 naar: 8 november 9.00-12.30 uur.

Shell Internationale Stages/Shell Business Course

149901 BEDRIJFSSTAGE

Ook in dit academisch jaar wil Shell Internationale Petroleum Maatschappij B.V. een aantal studenten in de gelegenheid stellen om een stage te doen in het buitenland of deel te nemen aan de Shell Business Course. Hiertoe worden studenten uitgenodigd o.a. van de Faculteit der Technische Natuurkunde van de Universiteit Twente.

Zie verder het bericht onder CT.

Studenten die zich voor één van bovengenoemde mogelijkheden willen opgeven, kunnen hiervoor desgewenst een aanmeldingsformulier ("Shell International Application Form") ophalen bij de stagecoördinator drs. E.W. ten Napel, EL/TN B1134. De aanmelding dient te worden besproken met de stagecoördinator; een afspraak kan hiertoe worden gemaakt op een intekenlijst bij BOZ/TN. Het volledig ingevulde formulier dient door de student aan Shell in den Haag geretourneerd te zijn uiterlijk 16 oktober a.s. (met copie aan stagecoördinator). Nadrukkelijk wordt gesteld dat men zich uitsluitend voor één van beide aktiviteiten (Internationale stage of Business Course) kan aanmelden.

College CS Vastestoffysica (code 142003)

Het eerste college CS Vastestoffysica (142003), gedoceerd door prof. Pals, wordt gehouden op donderdag 28 september a.s. om 13.30 uur in kamer 5220 van het EL/TN-gebouw.

College Hoge Energie Fysica (code 141125)

Het college HEF begint in week 50 (zie rooster). U kunt zich hiervoor aanmelden bij BOZ TN, tel. 3070.

Geslaagden doktoraal TN dd. 29 augustus 1995.

M.R. van den Berg, Rhenen A.M. Brugman, Ede J. van Es, Harlingen A. van Galen, Lunteren Q.R. von Geldern, Hengelo (O) V.E. Houtsma, IJlst M.J.J. Jak, Spanbroek J.C.P. Kester, St. Michielsgestel E. de kleine, Nijemmirdum H. Kok, Gieterveen M. Kuijper, Heiloo S.S. Langedijk, Amsterdam H.K. Louwsma, Wommels R.J. Morra, Voorburg B. Mos, Enkhuizen A.B. Nabar, Abcoude G. den Ouden, Berkenwoude K.F.J. Reinders, Emmeloord T.M.R.A. Roelofs, Amersfoort S. Sanchez Y de Vries, Wormerveer H.J. Schuver, Hengelo (O) B. Sijgers, Hengelo (O) J.L. van Sinderen, Leeuwarden A.T. Smit, Vaassen N.A. Tekin 'met lof', Hengelo (O) C.S.M. Veenman, Noorden M.T. Westra, Hardegarijp H.J. Wichers, Gorssel O.H. Willemsen, Ommen E.H.R. Witbreuk, Enschede.

TO

Ontwikkeling van volwassenen (194513)

Voor: TO-D1-studenten

Het vak Ontwikkeling van volwassenen (194513) wordt op donderdag 12 oktober 1995 verplaatst van CC2 naar: CT 2520.

WB

Inschr. Practicum Materiaalkunde II (115214)

Inschrijving voor practicum Materiaalkunde II (115214) 'oude stijl'

Voor WB D1-studenten

Het practicum Materiaalkunde II (115214) wordt dit jaar gegeven in week 46 t/m 49 op alle middagen behalve vrijdagmiddag. U kunt zich vanaf 1 november tot uiterlijk 20 november 1995 inschrijven op de intekenlijst (bij de ingang van Hal V). Het practicum is de laatste gelegenheid voor studenten, die niet aan het 2.1. project (1e semester) deelnemen. Eventuele inlichtingen zijn te verkrijgen bij: dr.ir. J.H. Maas, tel.: 2595, M.P.G. de Groot, tel.: 2569.

Inschrijving Practicum Produktiesystemen II (code 112412)

Voor WB D3-studenten

Het practicum Produktiesystemen II zal dit jaar worden aangeboden in het 1e trimester week 40 t/m 43 en in het 2e trimester week 48 t/m 51. Het practicum wordt gegeven op alle middagen, met uitzondering van vrijdag. Verplichte tijdsbesteding: 4 opeenvolgende weken een middag. Studenten die hieraan willen deelnemen dienen zich vooraf persoonlijk in te schrijven. Inschrijving is mogelijk: woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 september van 12.00 tot 13.30 uur in kamer WB Z.104. In verband met curriculum-wijziging is het de laatste mogelijkheid dit practicum te volgen.

1e college Mat.kunde v. kunststoffen (112110)

Voor WB D1-studenten

Het 1e college Materiaalkunde van kunststoffen op dinsdag 26 september a.s., het 3/4e uur, vindt geen doorgang wegens afwezigheid van de docent; dhr. Van Dijk.

Vervallen colleges Organisatiekunde (181055)

Voor: TBK/BIT/WB - D1

De colleges Organisatiekunde op donderdag 28 september en 5 oktober a.s. het 7e/8e uur vervallen.

Shell Internationale Stages/Shell Business Course

119915 OUDEREJAARSSTAGE VOOR WB 3/4-studenten

Ook in dit academisch jaar wil Shell Internationale Petroleum Maatschappij B.V. een aantal studenten in de gelegenheid stellen om een stage te doen in het buitenland of deel te nemen aan de Shell Business Course. Hiertoe worden studenten uitgenodigd o.a. van de Faculteit der Werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente. Zie verder het bericht onder CT.

Inschrijfformulieren ("Shell International Application Forms") zijn verkrijgbaar bij de stagecoördinator WB, Ing. P.E. van Riesen, WB/N250. Deze dienen volledig ingevuld aan Shell in den Haag geretourneerd te zijn uiterlijk 16 oktober a.s.. Nadrukkelijk wordt gesteld dat men zich uitsluitend voor één van beide aktiviteiten (Internationale stage of Business Course) kan aanmelden.

Zaalwijziging hoorcollege Constructieprincipes (113136)

Voor WB D2-studenten

Bovengenoemd hoorcollege, verroosterd op maandag het 7/8e uur, wordt met ingang van 25 september a.s. verplaatst van zaal BB.4 naar zaal WB T.500.

WWTS

Colloquium

G.H.M. te Lindert over: De Twenthekanalen; een techniek-historische analyse van een veelzijdig artefact; 27 september 1995, 16.00 uur, TW B209.

Campus en studentenleven

SPE

Eerste- en tweedejaars

Dinsdag 26 september zijn eerste- en tweedejaars studenten welkom op het SPE-plein Vrijhof tweede verdieping. Ontmoeting, informatie, kennismaking met pastores enz. Alle eerste- en tweedejaars studenten 'met godsdienstopgave' waarvan we de adressen hebben kregen deze week een uitnodiging voor een ontmoetingsavond en het jaarprogramma. Degenen die we gemist hebben kunnen het programma opvragen bij het secretariaat.

Begin groepen

De volgende groepen beginnen zeer binnenkort: 21/9 cursus Bijbels Hebreeuws; 26/9 Geloven Vandaag en Geloven Door Elkaar (lokatie HE), Uurtje Catechese; 27/9 Multi-color en de Nachtclub van het Kapitaal; 28/9 Het Verhaal van de Bijbel en Geen Plaat voor je Hoofd. Uitvoerige informatie in het programmaboekje dat aangevraagd kan worden bij het secretariaat.

Viering 24 september

José Görtz is de voorganger in de dienst van a.s. zondag over de Jacobusbrief. We beginnen om half elf in de Audiozaal van de Vrijhof.

Collecten

In het morgengebed van de zomermaanden werd geld ingezameld voor de biologisch landbouwproject van kleine boeren in Kenia (Kiof) % 233.35; 27 augustus Medisch Comité Palestina voor NGO's in bezette gebieden % 87.10; 3 september Stichting Correntina, ondersteuning van een bewustwordingsproject in een dorp in Colombia, waar een student zijn afstudeeropdracht deed % 135,55; 10 september Pax Christi Kinderfonds voor vacanties van kinderen uit een gewelddadige omgeving % 245,05;

Ageeth Potma over Peking

Ageeth Potma ging als een van de Nederlandse afgevaardigden naar de alternatieve Vrouwenconferentie in Peking. De media gaven de indruk dat daar heel wat te beleven was, maar de inhoudelijke informatie bleef wat oppervlakkig. Twee keer zal Ageeth verslag doen van haar ervaringen. Zondag 24 september na de viering (± 12.00 uur) in de Audiozaal en op donderdag 5 oktober tijdens een lunch (12.30 uur) op het SPE-plein van de Vrijhof (2e verdieping). Brood e.d. meenemen, voor drinken wordt gezorgd.

Bereikbaarheid pastores: Carla van der Heijden (r.k.), tel. 053-776678 is tot 1 november afwezig wegens studieverlof. Kees Kuijvenhoven (prot.), tel. 053-337571. Jan de Jongh (prot. deeltijd), tel. 074-430230. Adres secretariaat: Riet Glas, Vrijhof kamer 201 - 204 (Pastoraatsplein), tel. 053-892369. Aanwezig ma-do 's middags.

SRD

STOOM-cursussen

STOOM organiseert op 4, 5 en 6 oktober de cursus 'Continuïteit van besturen'. De cursus is bedoeld voor studenten die bestuurlijk actief zijn of willen worden. De hoofdvraag die tijdens de cursus wordt beantwoord is 'hoe kun je een bestuur het beste overdragen aan je opvolgers?' Didy Knaken, secretaris SRD, behandelt richtlijnen, werkafspraken, communicatie (duidelijkheid/sociale en maatschappelijke vaardigheden), werken in teamverband, dataplan en overdracht (woensdag 4 oktober, zaal 5, Vrijhof, 12.30 - 13.45 uur. Drs. José Elbersen, psychologe omgangskunde, behandelt de kunst van het overdragen, zodanig dat er een goede continuïteit uit volgt (donderdag 5 oktober, kleine vergaderzaal, Vrijhof, 12.30 - 13.45 uur). Famke Kwee, politicologe, speelt in op de vragen: hoe zitten processen van bestuur- en beleidsvorming in elkaar en hoe ga ik effectief om met de spanning tussen continuïteit en dynamiek (vrijdag 6 oktober, kleine vergaderzaal, Vrijhof, 12.30 - 13.45 uur).

De kosten van de cursus zijn % 10,- voor de gehele cursus en % 5,- voor het volgen van één lezing. Inschrijving op het SRD-bord of telefonisch (extern 895236 en intern 4033).

Diversen

Trefavond Agape

Dinsdag 26 september is er weer de trefavond van christelijke studentenvereniging Agape. Te gast zijn vanavond Paul en Jolanda van Norden die eens lid waren van onze vereniging en nu werken in Albanie bij een zendingsorganisatie. Aanvang en plaats: 19.30 uur in zaal 5 van de Vrijhof. Vooraf eten in de mensa om 18.00, verzamelen onderaan trap mensa 1. Voor meer info, bel Duko (357679).

Drienerlose Pop Organisatie (DPO)

DPO organiseert al meer dan 16 jaar popconcerten in de Vrijhof. Alleen al in het voorbije collegejaar zijn de volgende namen in de Vrijhof te beluisteren geweest: Fish, Urban Dance Squad, Zap Mama, Coen Bais, Rory Gallagher, Toy Dollz en Bettie Serveert. Vijf van deze concerten waren uitverkocht (800 bezoekers). Door de fantastische steun van vrijwilligers worden deze concerten mogelijk gemaakt. DPO is op het moment op zoek naar een secretaris en een iemand die het programmeren en de publiciteit voor zijn rekening wil nemen. Verder is DPO ook op zoek naar vrijwilligers die bij het concert willen helpen. Heb je interesse, bel even naar Jop (5039) of Ruud (5050).

ASV Taste

Vanavond zullen de nieuwe leden geïnaugureerd worden. Na een vermoeiend maar gezellig kamp en twee actieve naweken valt er vanavond natuurlijk zeker wat te vieren in Antigoon. Vorige week woensdag heeft de Algemene Leden Vergadering unaniem te kennen gegeven dat zij positief staat tegenover verhuizing naar het Polaroid pand. Na afgelopen doelstellingenweekend kunnen ook alle commissies weer stevig aan de slag met hun doelstellingen voor het komend jaar. Komende dinsdag, 26 september,is het weer tijd voor de jaarvergadering. Op deze vergadering zal de bestuurswissel plaatsvinden. De cultuurcommissie organiseert in het weekend van 29 september tot 1 oktober weer een cultuurweekend. Na Antwerpen '93 en Münster '94 is dezekeer de bestemming Brugge. Naast het bezoeken van enkele bezienswaardigheden zal er ook een bezoek zal worden gebracht aan een lokale brouwerij waar er natuurlijk ook geproefd mag worden. Houd trouwens ook het Taste-gala van 2 december in de gaten want voor je het weet is het zover. Sociëteit Antigoon, Oude Markt 18, boven La Conga is geopend op: zondag van 21.00 tot 0.00 uur, dinsdag van 21.00 tot 2.00 uur en donderdag van 4.00 uur.

DJC Rossinant

Na al het serieuze vergaderwerk is het nu weer tijd geworden voor meer ongedwongen zaken. Vanavond, donderdag 21 september wisselt de soccie, dit zal gepaard gaan met veel spektakel en waarschijnlijk ook wel bier. Volgende week is de Tor op dinsdag en donderdag geopend. Toegang slechts voor leden en introducés. Postadres: postbus 3809, 7500 DV Enschede. E-mail: [email protected].

Alpha

Op donderdag 28 september aanstaande hebben we een optreden van de campus-gospelband COLORPLAY, onder meer bekend van het Flevo-totaalfestival en Campuspop '95. Dit zal plaatsvinden in de Kelderbar, Bastille. LET OP op woensdag 27 september is Vivaan daarom gesloten. Komend weekend is het September-weekend, met als thema Navigatie. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven bij Sander Venema (053-353456). Verder activiteiten voor de komende tijd: dinsdag 4 oktober Lezing; zaterdag 7 oktober het traditionele KMS, waarin aspirant-leden thuis worden gemaakt in het lokale Alpha-gebeuren; dinsdag 10 oktober Jaarvergadering; woensdag 11 oktober bijbel- en themakringenmarkt; dinsdag 24 oktober wisselings-ALV.

AEGEE

Na het grandioze introkamp van afgelopen weekend willen alle leden natuurlijk meteen echt te weten komen wat het AEGEE-gevoel nou precies inhoudt, dus bekijk allemaal de volgende activiteiten eens:

Leer het komend weekend onze actieve local in Groningen kennen (23 & 24 september) tijdens het wadloopweekend wat zij gaan organiseren. Hierbij hoort een museumbezoek en de nodige gezelligheid in de studentenstad van het noorden. Interesse: bel even. Hier in Enschede organiseren we op 27 september samen met S.M.I.T. (opvang buitenlands ERASMUS-Studenten) een schitterend feest met drive-in. Hier zullen dus een groot aantal buitenlandse studenten aanwezig zijn. Onze activiteitencommissie heeft op donderdag de 28e een bolsexcursie gepland. De destilleerderij van de Bols staat in Zoetermeer, dus we vertrekken om 11:00 van station Enschede. Eenmaal in Zoetermeer aangekomen krijgen we een rondleiding en zal natuurlijk het broodnodige testen der dranken niet ontbreken. Dranken die daar gebrouwd worden zij o.a. Bacardi, Jenever, Bessen (Coebergh- & Bols-).

Het dispuut KA'DMOõ zal van 6 t/m 8 oktober een liftweekend organiseren naar de hoofdstad van de champagnestreek: Reims. Elk liftkoppel zal uit tenminste één ervaren lifter bestaan, zodat ook mensen zonder liftervaring dit eens kunnen meemaken. Momenteel hebben zijn er al 15 inschrijvingen, maar er kunnen nog meer mensen bij. Laat vooral dit evenement niet uit AEGEE-ervaringen missen, want hier zal nog lang over nagepraat worden. Conclusie: schrijf je dus zo snel mogelijk in! Als je je voor deze activiteiten wilt opgeven of gewoon wat meer informatie wilt, kun je terecht op de AEGEE-kamer: Vrijhof 232 (053-4892207) of elke woensdag in sociëteit "Asterion" aan de Stadsgravenstraat 19.

IK'95

De IK'95 geeft op donderdag 28 september a.s. een afscheidsborrel voor activisten, superactivisten en genodigden. Tijd: 16:00 uur. Locatie: grote Vestingbar.

FSST Tsjerk Hiddes

Op 23 septimber is it wer sa fier. Dan gjin wy wer nei Hârns. It program sil der wat oars út sjen/. Middeis gjin wy nei de Kazamatten by Kornwerderzand en, as der belangstelling foar is, nei Tsjerk Hiddes. Jûns gjin we earst nei Ljouwert om te iten, wernei wy nei Weidum gjin foar it RagnaRock-popfestival. As jimme noch mei wolle, kin jimme skilje mei Siebren Mellema (053-895025).

Cheiron

Sociëteit Philyra, Walstraat 45-49, tel 32 83 84 (Senaat), 32 43 57 (Sociteit). Woensdag 27 september is er een doegroepenreünie met eten op de Sociëteit. Ook voor aspirant-leden en andere belangstellenden. Opgeven voor het eten dient uiterlijk maandag 25 september bij de Sociëteitscommissie te gebeuren. Donderdag 28 september om 21.00 uur wordt er een themavergadering gehouden, slechts voor leden.

Amnesty International

Ook in het nieuwe collegejaar worden er door de 'Camusgroep' van Amnesty weer schrijfmiddagen georganiseerd. Op de schrijfmiddagen kun je, al dan niet aan de hand van een voorbeeldbrief, brieven schrijven voor gewetensgevangenen of voor de mensenrechten. Op de volgende schrijfmiddag is er onder andere aandacht voor Phuntsog Nyidron. Verder aandacht voor een Oosttimorese student, 'verdwijningen' in Colombia en dienstweigeraars op Cyprus.

De eerstvolgende schrijfmiddag zal worden gehouden op woensdag 27 september. Plaats: kantine Vrijhof. Tijd: half 1. Voor meer info bel: Arvid (351414) of Hendrik (895132).

IAPC

De stichting IAPC is naarstig op zoek naar een LOGISTIEK MANAGER. Commerciele slagvaardigheid en klantgerichtheid wordt zeer op prijs gesteld. Hij/zij draagt met name zorg voor het inkoopbeleid van de stichting. Ervaring met computers is niet vereist. Tevens zijn wij op zoek naar enthousiaste medewerkers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de stichting IAPC, tel. 893927, of e-mail: [email protected]. IAPC heeft behalve alle prijslijsten up-to-date op WWW ook veel andere interessante informatie on-line staan: http://www.cs.utwente.nl/data/iapc

Integrand

Integrand is voor een landelijke studentenorganisatie op zoek naar enthousiaste, gemotiveerde en vooral gezellige mensen, die een jaar lang interessante dingen willen doen naast hun studie. Je hoofdactiviteit zal bestaan uit het bemiddelen in opdrachten tussen studenten en bedrijven. Daarnaast zal je nog een functie uitoefenen, waarin je al je creativiteiten kwijt kunt. Je krijgt daarbij trainingen van multinationals als Shell, Procter & Gamble, Randstad, Heineken enz. Heb je tijd en lijkt het je leuk, of wil je meer informatie, kom dan langs op onze vestiging. Integrand Twente, Vrijhof, kamer 206, tel: 053-893909.

RKS Johannes

Wil je eens kennismaken met de leden van 'Johannes', kom donderdagavond 28 september voor de gezelligheid eens langs op Maanstraat 30 in Enschede. Je bent van harte welkom. 'Johannes' organiseert onder andere theologie- en filosofie-avonden die worden verzorgd door de broeders van de St.Paulus kerkin Enschede en een aantal keren per jaren een lezing. Het geloof en de manier daarmee om te gaan staan daarbij centraal. Aanvang 20.00, Maanstraat 30 in Enschede. Voor informatie, bel: 053-895151, vraag naar Emmelien.

Studieverenigingen

Inter-Actief

De wisselingsborrel is dinsdag 26 september in Hal B om 17.00 uur. Verwelkom het nieuwe bestuur! De volgende activiteiten zijn gepland: de bedrijvendagen op 4 en 5 oktober a.s. Boeken (f 2,50) en CV-formulieren zijn op te halen in de Inter-Actief-kamer # Zaterdag 14 oktober a.s. is het Nederlands Kampioenschap Programmeren. Er worden nog deelnemende teams gezocht (drie studenten per team). De voorronde is donderdagmiddag 28 september. Meer info in de Inter-Actief-kamer. Hier hangt ook de inschrijflijst. Ook kun je je hier opgeven als activist # Voor vragen en/of opmerking kun je iedere werkdag 's middags terecht in de Inter-Actief-kamer in Hal-B kamer L224 # E-mail: '[email protected]' #WWW: 'http://wwwbeno.cs.utwente.nl/ InterActief/'.

Sirius

De borrelcommissie heeft haar eerste borrel achter de rug. Vandaag (21/9)) is de volgende, 16.30 uur in de TW-kantine # De algemene boekenverkoop is iedere dinsdag tussen de middag # Ouderejaars die mee willen op het BBK (van 29/9 t/m 1/10) kunnen zich intekenen op een lijst buiten de Siriuskamer (kamer TW B108). Kosten voor iedere student f 47,50. Voor de eerstejaars is het nog mogelijk om je op te geven. Dit kun je doen bij BBK-leden, gehuld in donkerblauw T-shirt met roze opdruk # De excursiecommissie heeft een vijfdaagse reis naar Londen georganiseerd. Daarin zullen bestuurskundige onderwerpen afgewisseld worden met ontspanning. De reis is van 11 tot en met 15 december 1995 en zal rond de f 300 gaan kosten. Deelnemers kunnen zich opgeven op een lijst die buiten de Siriuskamer hangt. Er zijn maximaal 30 plaatsen, dus wees er snel bij. Belangstellenden kunnen op dinsdagmiddag 24 oktober mee naar de rechtbank in Almelo, waar tot nu toe iedere keer spectaculaire rechtszaken behandeld werden. Wel eerst intekenen op het Sirius publikatiebord. Er zijn geen kosten aan verbonden, de reiskosten worden voor de helft vergoed # Donderdag 26 oktober is er om 14.00 uur een lezing over het ontstaan van het Bosnië-conflict. Spreker is M v.d. Heuvel, ex-journalist van de NOS. Iedereen is van harte welkom # Donderdag 7/12 is de Landelijke Onderzoeks Dag (LOD). Nadere info volgt # Heb jij zin om actief te worden in diverse commissies geef je dan op. Buiten de Siriuskamer hangt een lijst waarop je je kan inschrijven. Wij zoeken eerstejaars, tweedejaars, maar ook ouderejaars voor wat meer verantwoordelijke taken. Kom gerust langs in de Siriuskamer of bel Thijs (327061).

Alembic

Het kandidaatsbestuur van Alembic '95/'96 bestaat uit de volgende personen: Radboud Bisschop (voorzitter), Jacko Scholten (secretaris), Bas Wonink (penningmeester), Oskar Slotboom (binnenland commissaris), Sjoerd Lemm(buitenland commissaris), Eelko Bos (onderwijs commissaris) en Suzanne Huibers (hoofdredacteur van the cat) # Bedrijvendagen: 4 & 5 oktober, het bijbehorende boekwerk kost f 2,50 # Vrijdag 27 oktober is het jaarlijkse Alembic-gala met als thema 'Paris'. Ter voorbereiding kan men een vierweekse danscursus volgen, inschrijven op het Alembic bord # Geef je op en er wordt een fantastische blind date voor je geregeld # Excursie: 27 en 28 oktober is er een tweedaagse case-excursie naar Akzo Nobel Delftzijl voor vierdejaars en hoger # Eerstejaars veel plezier op het na-intro-kamp # Er is weer een nieuwe expositie te bewonderen in de gang, richting CT 2520. De schetsen zijn van Terry van Dijk.

Arago

De nieuwe Arago Focus is uit, kijk in je postvakje! Lijkt het je leuk iets in het Arago Focus te schrijven, dan kan dat. Lever je stukje in bij Joost in de Aragokamer. Ook kunnen we altijd schrijverstalenten gebruiken in de redactie. # Bedrijvendagen: op 4 en 5 oktober, aanvang 9.00 uur. Meer informatie over de dagen en alle nuttige informatie over de bedrijven staat in het Bedrijvendagenboekwerk, voor f 2,50 af te halen in de Aragokamer # Schrijf je in voor de volgende activiteiten: morgen tot en met zondag 22 t/m 24 september: Safari, ook voor ouderejaars! Gilbert, Geert, Richard, Arjen en Tjeert zijn druk doende om deze na-intro succesvol te maken. Aan alle eerstejaars die zich hebben ingeschreven: de uitschrijftermijn is verstreken dus je kunt maar beter mee gaan. Woensdag 27/9 Leeuw-bierbrouwerij, aanmelden bij Maarten of op het Aragoprikbord. Volgende week donderdag is er weer een BACO-borrel. 4 en 5 oktober bedrijvendagen. Dinsdag 10 oktober AGTN-vergadering. Onder leiding van Jaap zal gepraat worden over het onderwijs bij deze faculteit! Donderdag 12 oktober is er een AURUM-borrel voor alle geinteresseerden voor de studiereis naar Japan, Zuid-Korea en China. Dit is de eerste mogelijkheid je definitief in te schrijven! Op 26 oktober houden we een ALV. Het kandidaatsbestuur is als volgt samengesteld: voorzitter: Bas Middelbos, secretaris: Arnout Smit, onderwijscommissaris: Jimmy Bakker, excursiecommissaris: Ramon Veenstra, vice-voorzitter: Dennis Keizer, penningmeester: Michiel Heijnen, activiteitencommissaris: Maarten Hennekens. Je zou ze een e-mailtje kunnen sturen om ze alvast van harte succes te wensen de komende bestuursperiode!

Isaac Newton

Iedereen die vorig jaar een machtiging heeft ingevuld voor het lidmaatschap van Newton heeft ingevuld kan zijn of haar pasje ophalen bij de Newton-winkel (geopend van 12.30 tot 13.30) # Newton bestaat 30 jaar en dat moet gevierd worden!!! Daarom houden we donderdag 21 september een groots feest in Graffity, f 2,50, bier f 2. Onze lustrum-week starten we dinsdag 26 september, met om 11.00 uur de start van de mechatronische ontwerpwedstrijd Inventech. Om 13.00 volgt de officiele opening met daarna tal van activiteiten en een borrel. Woensdag houden we een symposium getiteld 'Ontwikkeling van Energietechnologie, samenwerking industrie en universiteit'. Inschrijving is mogelijk via een antwoordkaart. Kosten f 20,- zonder lunch, f 30,- met lunch. Donderdag 28 september treedt Jules Deelder op in de Vrijhof. Kaarten verkrijgbaar in de pauzes in de hal van het WB-gebouw, f 12,50 voor leden en f 15,00 voor niet-leden. Vrijdag sluiten we het lustrum af met om 12.30 de finale van Inventech in C.101, om 15.00 uur een borrel en tenslotte om 22.30 uur een groots 'Laurel en Hardy'-gala in het 'Hof van Eden', kosten f 50 perpaar. # Op 4 en 5 oktober vinden de bedrijvendagen plaats. Boekwerken hiervoor ter orientatie zijn bij Newton te koop voor f 2,50. # De boekenbestellijsten voor het tweede trimester liggen er weer. Tot en met 29 september kunn

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.