Het verhaal dat Isaac Newton onder een appelboom gezeten door een gevallen vrucht de tweede van zijn bewegingswetten (F=m*a) bedacht, dat kennen ze. Maar verder is het met het historisch besef van de bestuursleden van het werktuigbouwkundig studiegenootschap droevig gesteld. Uit de nu dertigjarige geschiedenis kunnen zij geen enkele mooie anekdote, geen sterk verhaal, noch een hoogtepunt of dieptepunt opdissen. Dus praten we over de blakende gezondheid van de jarige en de wellicht zorgelijke toekomst.
Voor het interview hebben voorzitter David van Mechelen en vice-voorzitter Folkert Klaassen zich beschikbaar gesteld. Twee jongens, die duidelijk behoren tot de categorie 'hyperactieven', een kwalificatie van WB-portier & monument Ab Bevers die daarnaast de 'luien' onderscheidt. Folkert vindt werktuigbouwers nuchter. Sleutelaars zijn het in Twente niet (in tegenstelling tot de Delftenaren). Folkert: 'Op het eerste college vroeg de docent wie er weleens een motorkap open had gehad. Bijna niemand dus.' David: 'Ik zou niet eens de startmotor aan kunnen wijzen.'
In plaats van te sleutelen maken WB-ers zich graag druk om het studiegenootschap, zo blijkt. David: 'Op dit moment is de sfeer binnen de vereniging supergoed. Laatst hadden we een commissiemiddag georganiseerd, dan mogen alle actieve leden komen barbecuen. Waren er 76 mensen!' Hij denkt dat studenten bij de studievereniging compensatie zoeken voor het gemis aan studentenleven in Enschede. De studievereniging als gezelligheidsclub dus. Er is minstens tweewekelijks een borrel in de eigen borrelkelder ('echt gaaf') en er worden activiteiten als abseilen, paint ball en darts georganiseerd. Uiteraard naast de serieuze activiteiten, het standaardpakket van iedere studievereniging.
De actievelingen melden zich (nog) spontaan aan. Vorige week alleen al waren het er drie. Maar de voorzitter maakt zich zorgen. 'Projectonderwijs betekent voor de gemiddelde student een belasting van 45 uur per week. Je werkt in een groepje, dus je kan niet zomaar een uurtje weg. Zo wordt het voor ons wel moeilijk om aan actieve leden te komen. Ik heb net een afspraak gemaakt met het faculteitsbestuur om dat te bespreken. Wij zijn belangrijk voor de faculteit. Onderwijskundig is het projectonderwijs goed, maar de vereniging moet wel blijven draaien.' 'Bovendien', vult Folkert aan, 'leren studenten nu een aantal vaardigheden zoals vergaderen, brieven schrijven, telefoneren, in het projectonderwijs. Voorheen was dat een motivatie om bestuurswerk te gaan doen.'
Het studiegenootschap draait wel steeds professioneler en dus efficiënter. De commissies werken vrijwel zelfstandig, het bestuur mag zich bezig houden met de grote lijnen én zijn hoofdstreven: het bevorderen der gezelligheid. Zo wordt in het kader van de lustrumfestiviteiten vrijdag het eerst echte Newton-gala georganiseerd. In de voorafgaande weken is een herhalingscursus stijldansen gegeven en er is speciaal voor de gelegenheid een relatiebureau opgezet, zo lezen wij in de Appel, het faculteitsblad van WB.
De opening van de lustrumweek vond dinsdag plaats in aanwezigheid van de eerste voorzitter van de vereniging, dr.ir. Leen Noordzij, tevens een van eerste, zo niet de eerste, afstudeerders van de faculteit. Woensdag vond het symposium 'Ontwikkeling van Energietechnologie' plaats. Dit is ook het thema van de studiereis naar Azië die later dit jaar plaatsvindt. Vanavond treedt de Rotterdamse schrijver/dichter/cabaretier Jules Deelder op in de Vrijhof. Vrijdag wordt de Twentse finale gehouden van de mechatronische ontwerp- en bouwwedstrijd Inventech voor WB- en EL-studenten. Op zaterdag komen de oud-Newtonleden bij elkaar om herinneringen op te halen. Zij zullen onder meer worden vergast op een lezing van VNO-NCW voorzitter drs. J. Blankert.