De '1-decembertellingen' zijn van groot belang omdat aan de hand daarvan de budgetten van de universiteiten worden bepaald. Hierbij wordt een verdeelsleutel gehanteerd die is gebaseerd op relatieve aantallen studenten. Aangezien de eerstejaars het dit jaar bij vrijwel alle universiteiten lieten afweten lijken de consequenties voor de UT beperkt te blijven.
Bij vrijwel alle studierichtingen is sprake van krimp. Alleen de 'nieuwe' opleidingen Civiele Techniek & Management (CT&M), BedrijfsInformatieTechnologie (BIT) en Toegepaste Communicatiewetenschap (TCW) groeiden. Ook CT&M en BIT deelden echter in de malaise van de dalende instroom.
Het meest dramatisch is wat dat betreft de terugval voor Toegepaste Wiskunde (TW). Vorig jaar telde de faculteit nog 43 eerstejaars, nu zijn dat er slechts 28. Daarnaast leverden vooral Chemische Technologie (CT), Bestuurskunde (BSK) en Technische Bedrijfskunde (TBK) fors in. Opvallend is dat het aantal auditoren en extraneï is toegenomen met respectievelijk tien tot 201 en 21 tot 647.
De UT blijft groter dan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE), die voor het eerst sinds tien jaar weer onder de zesduizend inschrijvingen duikt. Het aantal studenten daalde ten opzichte van vorig jaar met ruim vijfhonderd tot slechts 5880. De instroom is in Eindhoven teruggelopen van bijna zeventienhonderd in 1990 tot 1038 nu.
De Technische Universiteit Delft (TUD) blijft met 13.705 studenten groter dan de TUE en de UT samen. Het aantal inschrijvingen daalde met 416, dat is relatief gezien de helft van de teruggang in Twente. In Delft is de faculteit Bouwkunde met ruim 2300 studenten de grootste. Opvallend genoeg steeg het aantal eerstejaars Bouwkunde (opnieuw) fors.
Het totaal aantal eerstejaars aan de TUD daalde met ruim tweehonderd (tot 2481) minder sterk dan in Twente. Ook in Delft moesten Chemische Technologie en (Technische) Bestuurskunde relatief fors inleveren. De UT kan zich erop beroemen ten opzichte van de TUD en de TUE het grootste aantal CT- en TW-studenten te hebben. Het aantal studenten Technische Natuurkunde is in Twente het kleinst.
De verhouding tussen de sexen is voor de verschillende studierichtingen van de UT nog steeds erg scheef. Mannen zijn overall met 80 procent ruim in de meerderheid. Bij Toegepaste Informatica is slechts 3 procent van de studenten vrouw. Toegepaste Onderwijskunde telt als andere uiterste driekwart vrouwelijke studenten. Alleen bij Bestuurskunde is met 56 procent mannelijke studenten sprake van een enigszins evenwichtige situatie.