Waar
Het is the week after 1 april. Tijd om de balans op te maken van geslaagde en geflopte practical jokes uit de kolommen van de universitaire pers.
In Twente werkte het UT-Nieuws mee aan de zelfkastijding van studievereniging Inter-Actief. De studentbestuurders leverden een verdacht compleet persbericht aan over hun eigen financiële wanbeleid. Het prominent geplaatste bericht (met foto) leverde veel leedvermaak op. Maar hoe Inter-Actief ooit weer van zijn geschonden imago af komt is zwaar de vraag.
Ook de faculteit BBT werkte zichzelf in de nesten met de verspreiding van een persbericht over samenwerking met de universiteiten van Aruba en de Antillen. Die betsaan wel, maar gaan geen zaken doen met BBT, zoals het bericht suggereerde. Hoewel: het artikel in het UT-Nieuws maakte zo veel reacties los, dat het er misschien toch van gaat komen. BBT-studenten die overzee op stage willen, overspoelden het secretariaat.
VU-blad Ad Valvas bedacht de invoering van een boetesysteem voor studenten die te laat komen op college. De eerste overtreding levert een gele kaart op, na vijf stempels op die kaart wordt er een boete van 25 euro geïnd. De universitaire studentenraad reageerde zogenaamd `furieus' op de aangekondigde proef tot het eind van het jaar.
Univers meldde op 1 april dat vijf homoseksuele Tilburgse hoogleraren uit de kast zouden komen. De vijf zogenaamde ho-ho's zouden in hun pamflet onder meer pleiten voor herinvoering van homostudies aan de universiteit van Tilburg.
Het grootste slachtoffer van de berichtgeving op 1 april was echter Frans van Vught. Hij zou stoppen als rector en CvB-voorzitter, meldde deze krant. Niemand die het geloofde, maar het is waar. En dat moest Frans een week lang uitleggen.
Wie doet wat
`Wie doet wat.' Al van gehoord? Een campagne van de overheid om mannen en vrouwen te laten nadenken over een betere onderlinge verdeling van betaald werk en huishoudelijke taken. Die verdeling is namelijk nog steeds in het nadeel van de vrouw. De emancipatiemonitor meldt weliswaar dat mannen tussen 1975 en 1995 meer thuis en met de kinderen zijn gaan doen. Maar dat was tijdelijk: vanaf 1995 zijn de mannen zelfs weer minder gaan doen.
Klopt. Want wat is in 2004 de eerste reactie die een vrouw krijgt als ze haar collega's vertelt dat ze in blijde verwachting is? Juist: `Hoeveel dagen ga je minder werken na de bevalling?' En als een man trots vertelt dat hij papa wordt? Juist: `Goed gedaan kerel! Direct raak geschoten?' Nee, niets over ouderschapsverlof.
Gelukkig is er dus nu die slimme overheidscampagne, met tv-spotjes en zo. Misschien kent u ze al wel. Van die kerel die tijdens een late vergadering zijn baas er vriendelijk doch stoer op wijst dat hij z'n koters van de crèche moet halen. En er is een website om de mannen een beetje op weg te helpen. De site `wiedoewat.nl' geeft in begrijpelijke, no-nonsense mannentaal enkele tips. Over de huishouding: `Wil je niet elke avond naast een uitgebluste vrouw zitten, dan is het onontkoombaar om een steentje bij te dragen. Tip: huur een werkster in.'
Jaja, zo lusten we er nog wel een paar.
En inderdaad: mocht de man beslissen om toch echt zelf meer huishoudelijke klusjes op te knappen, dan luidt het overheidsadvies: investeer in een aantal nuttige apparaten. Voor, aldus de website, `een zo schoon mogelijk resultaat met zo weinig mogelijk inspanning.'
Mannen!
Benieuwd wie die campagnetekst heeft verzonnen.