Los Ponchos, Mexicaan

| Redactie

Huize Joris en de draak en de prinsesjes, winnaar van de UT-Nieuws-studentenhuizenkookwedstrijd 2003, maakt een rondje langs studentvriendelijke eetgelegenheden in Enschede en Hengelo. Motto: lekker en betaalbaar, op je eentje, met je gala-date, maar ook als je met je ouders gaat. Deze week de tien en laatste aflevering.


We brengen een bezoekje aan Los Ponchos, een Mexicaans Restaurant in Enschede, voor een fiësta-afsluiting. We horen dat reserveren op maandag niet nodig is. Dat zou wel eens een erg lege bedoening kunnen worden. Nou, op goed geluk dan maar.

De bediening is niet bepaald vriendelijk. Waar de garderobe is moeten we zelf maar uitzoeken en begeleiden naar de tafel is er niet bij. Opnemen van drankjes en gerechten gebeurt met merkbare tegenzin. Wel komt er tegelijk met lekkere rosé en zomerse cerveza een schaaltje nacho chips met dipsaus op tafel. Van het huis. Bij het uitdelen van de kaart en het uitserveren van drankjes en gerechten worden eerst de beide dames voorzien. Zo hoort het. Op tafel staan trouwens peper en zout in van die molentjes zodat je dat zelf `vers' kunt malen. Pluspuntje. Daar tegenover staat dat het kaarsje op onze tafel uit is.

Op de kaart vinden we een ruime selectie voorgerechten, Mexicaanse bekende hoofdgerechten zoals tortilla gevuld met gekruid gehakt en diverse vlees- en visgerechten. De vegetarische gast is een beetje een ondergeschoven kindje; de twee schotels zonder vlees of vis zien er niet spannend uit. De prijzen van de hoofdgerechten liggen tussen de 10 en 20 euro. De goedkope gerechten zijn dus goed te doen voor de studentenportemonnee. Er is geen daghap of studentenmenu.

De sfeer binnen is in ieder geval erg Mexicaans. Grote cactussen en rekwisieten vrolijken de boel op. Het is zoveel dat het een beetje over-the-top aandoet, het doet denken aan de Efteling. Als we om ons heenkijken zien we weinig studenten, meer tweeverdieners en mensen die met collega's een hapje gaan eten.

Maar het gaat om het eten. Voor ons staan inmiddels een traditionele Mexicaanse chili con carne, een buritto, een visstoofpotje en een varkenshaasgerecht op Mexicaanse wijze (KASSABON).

Grappig dat de varkenshaas op een bord ligt in de vorm van een koe. De chili smaakt goed, maar niet bijzonder of vernieuwend. De burrito is wat je van een burrito mag verwachten: goed gevuld met gehakt, groenten en kaas. De varkenshaas is precies goed gegrild; mooi bruin en niet te droog. Het vispotje is pittig en goed gevuld. De smaken zijn wat betreft het pepergehalte duidelijk aangepast aan de Nederlandse smaak, zoals vaak in buitenlandse restaurants. Als je wel extra pittig wilt eten, kun je dat van te voren aangeven.

Alle gerechten worden geserveerd met een gepofte aardappel met creme fraiche en bij de vis en de chili zit ook rijst. De salade die op tafel gezet wordt is saai en wat droog. Ook de friet is niet bijzonder lekker.

Als desserts komen er nog Mexicaanse koffie en Mexicaanse chocolademelk met rum. De dames gaan voor het met sinaasappelmousse gevulde flensje en de `truffel' van ijs. Deze laatste is duidelijk afkomstig uit een pakje en opgeleukt met nepslagroom. De warme dranken zijn wel erg lekker.

Lekker eten voor als je ouders langskomen en je nét even wat anders wilt, maar pa het ook moet lusten.

Beoordeling:

Prijs/kwaliteit: 6 (matige bijgerechten)

Bediening: 5 (heeft er duidelijk geen zin in)

Smaak: 7

Presentatie: 8 (borden zijn mooi opgemaakt)

Hoeveelheid: 7 (alles voldoende)

Originaliteit: 7

Inrichting: 8 (je hebt overal wat te kijken)

Bijzonderheid: niet bijzonder maar prima met collega's of je ouders

Totaalscore: 48/7 = 6,9

Recensies vanaf februari 2003 tot nu:

De stek (UT): 7,1 (20 februari 2003)

Turquoise: 6 (20 maart 2003)

Atrium: 6,7 (1 mei 2003)

La Cuisine: 7,9 (5 juni 2003)

Pizzeria Italia (Hengelo): 7,1 (28 augustus 2003)

Huifkar: 6,9 (25 september 2003)

Paddy's: 7,7 (6 november 2003)

De Kater: 6,4 (8 januari 2004)

Emma's Eetcafé (Hengelo): 6,9 (maart 2004)

Los Ponchos (zie boven): 6,9 (mei 2004)


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.