InHolland zwak In Keuzegids

| Redactie

Hogeschool InHolland komt er in de nieuwe Keuzegids slecht vanaf. Maar liefst drie vestigingen (Rotterdam, Diemen en Haarlem) van de fusiegigant in het hbo vormen de hekkensluiters van de ranglijst. Dat fusie echter niet permanent tot ellende hoeft te leiden bewijzen Avans en Fontys. Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen eindigt hoog.

Net als bij de universiteiten zijn de kwaliteitsverschillen tussen de hogescholen klein. De `slechtste' hogeschool eindigt maar ruim een half punt onder de `beste'. De samenstellers van de Keuzegids spreken de hoop uit dat de in 2002 uit fusie ontstane Hogeschool InHolland (40.000 studenten) de rust vindt om te luisteren naar kritiek en met studenten en docenten verder bouwt aan kwaliteit. Ze wijzen erop dat de Fontys hogescholen in het zuiden eerder hebben laten zien dat zulk herstel mogelijk is. `Al heeft ook Fontys nog wel een lange weg te gaan naar de top.'

De Keuzegids veegt de vloer aan met de commerciële mentaliteit van hogescholen als InHolland. `Zo druk als de universiteiten zich maken over kritiek van de eigen studenten, zo laconiek houden sommige grote hogescholen zich. Ze voeren alleen de propagandamachine nog wat op. Het is hun goed recht - totdat straks de keurmerkinstantie NVAO de verwaarlozing van opleidingen op de korrel neemt.' Zo krijgt de opleiding werktuigbouwkunde in Haarlem van de eigen studenten een gemiddeld rapportcijfer van 5,99. Bouwkunde en small business van dezelfde InHolland-vestiging horen bij de tien zwakst beoordeelde hbo-opleidingen van Nederland.

Waardering hebben de samenstellers van de Keuzegids voor kleine instellingen als de Christelijke Hogeschool Ede CHE en de Technische Hogeschool Rijswijk, die opnieuw de kopgroep vormen. Ze schrijven hun succes toe aan de `menselijke' schaal, die kennelijk leidt tot meer tevredenheid van studenten. Helaas verliezen steeds meer van deze kleine scholen hun zelfstandigheid. Financieel slagen ze er vaak niet in het hoofd boven water te houden. Samenwerking met hun grote buren leidt er vroeg of laat toe dat de kleine hogeschool helemaal wordt opgeslokt. Zo fuseerde de TH Rijswijk afgelopen jaar met de Haagse Hogeschool.

Gelukkig bewijzen enkele grotere hogescholen dat fusies niet blijvend tot matige prestaties hoeven te leiden. Evenals vorig jaar scoort de Avans Hogeschool in `s Hertogenbosch weer relatief goed. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen krijgt zelfs brons. De Keuzegids schrijft het succes toe aan de heilzame rust na het fusiegeweld. Ook de grote hogescholen Zuyd (Limburg) en Windesheim (Zwolle) eindigen hoog op de ranglijst.

HOP, Onno van Buuren


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.