De driejaarlijkse Hoogerwerff Jongerenprijs 2002 werd vorige week uitgereikt aan professor André de Haan, hoofd van de werkeenheid Scheidingstechnologie bij de faculteit Chemische Technologie.
Door wie hij voorgedragen is voor de prestigieuze prijs weet De Haan (38) nog steeds niet. Maar hij is er niet minder blij om. 'Dit is een prijs die maar een keer in de drie jaar wordt uitgereikt en waarbij de concurrentie vanuit universiteiten en industrie erg stevig is. Een eervolle prijs dus. Het is een erkenning van je werk en de keuzes die je hebt gemaakt. En een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan.'
De jury prijst in haar rapport het integrerende en innoverende karakter van het onderzoek van De Haan. 'Chemie en technologie zijn eigenlijk heel verschillend. De vakgebieden communiceren niet of nauwelijks met elkaar. Ik breng in mijn onderzoek de disciplines samen. Juist door de introductie van chemie in de scheidingstechnologie kun je technologische doorbraken creren.'
De jury roemde voorts de groei van de vakgroep scheidingstechnologie sinds De Haan er aan het roer staat. Sinds 1999 is de vaste staf verdubbeld en lopen er in plaats van twee, twaalf aio's rond.
De Hoogerwerff jongerenprijs wordt sinds 1974 uitgereikt en viel eerder ten deel aan UT-collega Geert Versteeg. De Delftse hoogleraar Sebastiaan Hoogerwerff richtte in 1917 een naar hem genoemde stichting op ter stimulering van het vakgebied scheikunde. CT-hoogleraar Wim van Swaaij kreeg in 2000 de gouden Hoogerwerffmedaille als waardering van zijn levenswerk op het chemisch-technologisch vakgebied.
André de Haan ontvangt de prijs tijdens het Nederlands Procestechnologie Symposium in Zeist uit handen van jurylid professor C.M. van den Bleek.