De Achterhoek: een regio van rust en landelijkheid. Maar ook van boeren die er de brui aan geven, veel WAO'ers en een zorgelijke braindrain naar het westen. Het jonge UT-instituut Nikos ziet in de problemen van de regio een wetenschappelijke uitdaging.
Wegzakkende agrarische bedrijvigheid en achterblijvende economische groeicijfers. Wie in de Achterhoek wil gaan ondernemen denkt wel drie keer na. Toch verwacht het UT-instituut voor Kennisintensief Ondernemerschap (NIKOS) veel van het nieuwe ondernemersproject 'Kansrijk eigen baas', dat Nikos samen met de locale Rabobanken in de Achterhoek opzet.
Er is een budget van 3,5 miljoen euro (inclusief Brusselse en provinciale subsidies) en Nikos brengt haar expertise in op het gebied van onderzoek, onderwijs, business development en consultancy.
Aard Groen, wetenschappelijk Nikos-directeur, over het project: 'Samen met vijftien Oostgelderse Rabobanken zetten we twee trajecten op die het ondernemerschap in deze regio stimuleren. We bieden de nodige expertise, financiële middelen, vastgoed en een netwerk, zodat het voor een starter veel aantrekkelijker is om te gaan ondernemen in de Achterhoek.
'Het ene traject is voor starters die wel een ondernemersidee, maar geen capaciteit voor de uitvoering hebben. We bieden hen een jaar lang support, zowel zakelijk als inhoudelijk. Hierdoor is na één jaar de kans op een exploiteerbare onderneming maar liefst 75 procent.' Een soort TOP-regeling dus, alleen net even anders.
Het andere traject is vergelijkbaar met het Renewal Enterprise concept, waar de UT in 1997 succes mee boekte. Groen: 'Denk aan starters die graag iets willen doen, maar nog geen bedrijfsidee hebben, bijvoorbeeld boeren, studenten, werklozen of WAO'ers. In een groep van acht komen ze bij elkaar om een business op te zetten. Veertien dagen gaan ze intensief met elkaar aan de slag in een gebouw. Zo wordt het groepsproces op gang gebracht, worden ideeën gegenereerd en mensen getriggerd.' De nieuwe bedrijfjes zullen veelal onstaan op het gebied van IT, zorg, recreatie of agrarische vernieuwing.
Of het gaat werken? Daar twijfelt Groen niet aan. 'Eerdere projecten tonen aan, dat 60 procent van de deelnemers na het project economisch actief is. De helft daarvan gaat zelfs door met eeneigen bedrijfje.'
Alle vijftien Oostgelderse Rabo-vestigingen stellen een accountmanager aan die zich specifiek op starters richt. Anton Schimmel, oud-directeur van Rabobank Lichtenvoorde en nu projectleider namens de bank, vertelt dat het belangrijkste doel is om Oost-Gelderland economisch te dynamiseren. 'Dat kan op de lange termijn winstgevend zijn. Maar daar gaat het in eerste instantie dus niet om. We zijn een coöperatieve organisatie en willen daarom graag iets terugdoen voor onze klanten. En nu niet met de pot-met-geld-methode, maar georganiseerder.'
Hoewel de werkloosheid stijgt en de economische groei afneemt, ziet Schimmel veel heil in het project: 'Juist als bedrijfsactivisme afneemt, is het noodzakelijk om weer stimulerende maatregelen te nemen. Juist nu willen mensen aan de slag en hun handen uit de mouwen steken. Ik kan geen beter moment bedenken voor dit project.'
Bram Borkent
A. Groen:...groepsproces...