Paul de Kuyper
Deze maatregelen staan in het plan van aanpak beperking langstudeerders dat het Student & Onderwijs Servicecentrum heeft opgesteld. Gisteren legde het college van bestuur het document ter informatie voor aan de universiteitsraad. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor studieadviseurs. Meer face-to-face-contact met langstudeerders moet deze groep studenten sneller naar een diploma leiden.
Een van de quick winsvolgens het plan van aanpak is dat elke langstudeerder verplicht een halfjaarlijkse studieplanning maakt en afspraken vastlegt met studiebegeleider of studieadviseur. Opleidingen moeten zorgen voor op maat gesneden ondersteuning. Andere door faculteiten te nemen maatregelen zijn het intensiveren van de afstudeerbegeleiding, extra tentamenrondes voor specifieke groepen studenten en het opzetten van crash coursesvoor notoire struikelvakken. Die zouden dan bij voorkeur moeten worden verzorgd door een andere docent. Faculteiten en opleidingen moeten bovendien bekijken of het mogelijk is langstudeerders onder te brengen in peer groupszodat ze zich aan elkaar op kunnen trekken.
De UT telt volgens de cijfers van S&O 1.900 studenten die als de kabinetsplannen doorgaan langstudeerder zouden zijn. Zo’n 700 daarvan vormen een groep die speciale aandacht nodig heeft. Dat zijn bijvoorbeeld de studenten uit de oude doctoraalopleidingen plus diegenen die langer dan zeven jaar in een bacheloropleiding zitten of langer dan nominaal plus vier jaar in een bachelor. Die studenten moet de vraag gesteld worden of ze nog wel daadwerkelijk studeren of dat ze alleen ingeschreven staan. Vervolgens wordt hen voorgelegd of ze bereid zijn op korte termijn samen met de studieadviseur een studieplan op te stellen dat leidt tot afstuderen binnen twee jaar.
Langstudeerstudies
De bachelor technische bedrijfskunde is koploper langstudeerders. Van de 409 ingeschreven studenten op 30 september 2010 hebben er 158 al een jaar of meer vertraging. Dat is 38,6 procent. TBK wordt gevolgd door elektrotechniek (35,1 procent), technische informatica (34,3) en bedrijfsinformatietechnologie (33,3). Uit de cijfers die het Student & Onderwijs Servicecentrum heeft opgemaakt, blijkt overigens dat telematica 95,8 procent langstudeerders kent, namelijk 23 van de 24 studenten. Die bachelor is echter in 2008 opgeheven en opgegaan in technische informatica.
Bij de masteropleidingen liggen de percentages langstudeerders nog hoger, maar zijn de cijfers moeilijk te vergelijken omdat sommige masters slechts een handjevol studenten trekken. Van de studies met meer dan vijftig ingeschreven studenten staat educational science & technology bovenaan met 48,8 procent, op de voet gevolgd door Human Medi Interaction (48,1 procent). Business administration, met 274 inschrijvingen de grootste master, telt 40,9 procent langstudeerders.
Duizenden studenten demonstreerden in januari op het Malieveld tegen de langstudeerdersregeling. (Foto (archief): Arjan Reef)