Borrelende disputen over hun stamkroeg

| Redactie

Disputen en kroegen zijn sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. De heren en dames borrelen wekelijks in hun favoriete café. Het clubtenue gaat daarbij aan. Onder het genot van een wijntje of biertje nemen ze de laatste nieuwtjes en roddels door en maken ze plannen voor de rest van de week. Maar wie zit nou waar?  Een overzicht van borrelend Enschede.


Anna Migge, Simone Kramer en Giels Brouwer

Wat is een dispuut?
Een dispuut bestaat uit leden die in afzonderlijke jaren lid zijn geworden. In Enschede zijn er disputen in zowel gemende als ongemengde vorm, maar de grote meerderheid is ongemengd. In Twente heerst er een andere disputencultuur dan in de rest van de universiteitssteden in Nederland. In deze steden bestaan vrijwel alleen verenigingsdisputen, terwijl de verhouding tussen onafhankelijke en verenigings gelieerde disputen in Enschede ongeveer fifty-fifty is. Onafhankelijke disputen hebben geen gezelligheidsvereniging waaraan zij zijn verbonden, waardoor zij ook op andere locaties hun borrels houden.

Hoe kom ik bij een dispuut?
De personen die worden uitgenodigd zijn vaak in contact gekomen met de leden van het dispuut en worden door hen voorgedragen om een keer langs te komen. Het selectieproces voor degenen die gevraagd zijn wordt vaak gedaan door de drie-borrel-techniek toe te passen. Bij de eerste borrel wordt een grote groep uitgenodigd om kennis te maken met het dispuut. Uit deze groep valt het leeuwendeel af en een select gezelschap blijft hier over. Na deze schifting wordt het op de tweede borrel persoonlijker. Hierbij is het belangrijk dat zowel de leden als de meeborrelaars elkaar beter leren kennen. Het laatste contactmoment voor het vragen van nieuwe aspiranten is vaak een uitje, waarbij de centrale kroeg verlaten wordt om op een externe locatie te kijken of iemand in een andere habitat ook nog gezellig is. Als dit achter de rug is, wordt er vergaderd en worden de kandidaten gevraagd om deel te nemen aan het inaugurele traject.

Wat is dat inaugurele traject dan?
In normaal Nederlands wordt het vaak ontgroening genoemd. Aangezien ieder dispuut dat op zijn eigen manier aanpakt, valt hier niet veel over te vertellen. Het doel hiervan is dat je alle leden gelijk leert kennen en ook meer van het dispuut te weten komt. Niet ieder dispuut in Enschede heeft een ontgroening, maar ook bij hen vindt er vaak wel een inwijdingsceremonie plaats.

In De Pijp borrelen de disputen Bastet (maandag om de week) en Yunophiat (maandag), Poison (woensdag) en Sedito (woensdag)

Damesdispuut Bastet zorgt om de week op maandag, vanaf 22.00 uur, voor veel gezelligheid in De Pijp. De 18 leden genieten er in dispuutkleren van een wijntje. ‘Je hoeft niet in jasje dasje naar de Pijp, maar we hebben wel een leuk T-shirt met een kat erop of rokjes met de naam Bastet, die we dan aandoen, zegt Charlotte Rompelberg. ‘We borrelen op donderdag altijd bij Taste, maar het is ook leuk om om de week ergens anders te zijn. De Pijp is eigenlijk een vervanging voor de Poort van Kleef, waar we vroeger altijd borrelden. Helaas is die nog steeds dicht waardoor we op zoek moesten naar iets anders. Doordat we nu drie meiden in de ontgroeningsfase hebben, zijn we elke maandag in de kroeg te vinden. Maar als dat achter de rug is wordt ook ons borrelgedrag weer wat minder en zijn we gewoon elke even maandag van de maand in café de Pijp te vinden.’

In ZoZo borrelen de disputen Nefertiti (woensdag) en MonduDamo (woensdag om de week)


De ongeveer 15 actieve leden van onafhankelijk damesdispuut Nefertiti worden elke woensdag vanaf 21.30 uur bijgepraat in ZoZo. ‘We borrelden eerst in de Poort van Kleef, maar omdat die ging verbouwen zijn we naar de Drie Gezusters gegaan. Daar kunnen we elkaar prima verstaan. Op andere borrellocaties is het meestal heel erg druk’, zegt Friederike Dauwe. ‘Iedereen wil borrelen in een gezellige kroeg, maar we willen ook niet half op de straat moeten staan. Na 24.00 uur gaan we vaak nog wel even de rest van de stad in, zoals naar de Aspen of naar ’t gat in de markt. Daar treffen we dan andere disputen. Erg gezellig.’ De dispuutkleren ontbreken op woensdagavond niet. ‘Turquoise is onze kleur. We combineren vaak met bruin en donkerblauw. Eigenlijk kunnen we van elk kledingstuk wel dispuutkleren maken. Er zijn zelfs schoenen bedrukt, al draagt haast niemand die.’
 

In San Remo borrelen de disputen Xoxotywka (woensdag), Mnemosyne (donderdag om de week), Pandemonium (donderdag om de week afgewisseld met Mnemosyne), In Den Natte (dinsdag), Leone Rode (woensdag), bURB (woensdag), STER (maandag) en Dionysus (dinsdag).

 Xoxotywka (Xoxo) komt elke woensdag in de San Remo bijeen voor een gezellige ‘Franse’ borrel met stokbrood, kaas en wijn. Het damesdispuut, in 1994 opgericht, heeft van 21.30 tot 23.00 uur veel bij te kletsen met de 17 actieve leden. ‘We kletsen eerst met de meiden van het dispuut voordat we met de andere borrelaars contact maken’, vertelt Judith Boonstra. ‘De sfeer is er heel erg goed en is het gezellig druk, zodat je elkaar nog wel goed kan verstaan. De kroeg is niet zo groot en erg relaxt. Er zijn allerlei kroegobjecten, zoals een wijntafel, barkrukken en een kapstok. Elk dispuut heeft er wel een object staan. We hebben eigenlijk altijd onze dispuutkleren aan, want anders moet er Campari gedronken worden.’ De stad wordt volgens Judith regelmatig onveilig gemaakt. De giechelende meisjes, wat de naam van het dispuut in het Russisch betekent, gaan graag nog even op pad om de woensdag goed af te sluiten.

Herendispuut E.S.G. Boght borrelt in De Beiaard(dinsdag).
De Beiaard blijkt door het brede scala aan bieren een heel populaire kroeg onder disputen te zijn. Een van de negen disputen die er borrelen is Herendispuut E.S.G. Boght. Zij borrelen sinds hun oprichting in 1988 iedere dinsdag vanaf 21.00 uur in De Beiaard. Boght telt op dit moment 14 actieve dispuutsleden en drie aspiranten. Je kunt ze herkennen aan de blauwe trui met het Boght verkeersbord erop (bocht naar rechts) of een bordeauxrode das. ‘De Beiaard is gewoon een heel mooie kroeg, ons bevalt het heel goed. Wij hebben sinds 23 jaar onze eigen plek aan de bar en zijn er al langer dan de meeste medewerkers’, zegt Pim Oude Alink, de huidige Praeses.

Andere disputen die in de De Beiaard borrelen zijn: Whap, Xáos, Pythias, Femmeus, VKV (Vrije Konijnen Vogels), Kadmos, Dispuit en Vakgericht.

Heerendispuut Directus Calvatus (DC) borrelt in De Pimpelaar. (donderdag)

Het dispuut DC is in 2003 opgericht. De 14 vertegenwoordigers van dit dispuut komen al acht jaar lang op donderdag om 21.30 uur in De Pimpelaar samen om gezellig een paar biertjes te doen en daarna te gaan stappen. Hun motto ‘Slapen doen wij ’s nachts’ houden ze lang niet altijd in hun achterhoofd. Als de heren, zowel op woensdag als op donderdag, samen eten, dragen zij hun rood-donkerblauw gestreepte dispuutskleding of dassen met het DC-wapen erop. Het dispuut is door veel excursies heel bekend in het land. Door omstandigheden wil er nog wel eens iets kapot gaan, vertellen ze. Maar de rekening ziet het dispuut op de een of andere manier nooit terug. Volgens de heeren van Directus Calvatus is De Pimpelaar een gezellig tent met een leuke sfeer. ‘Onze stamkroeg sinds de oprichting”.
Behalve DC borrelen ook disputen Pineut en Palette in De Pimpelaar.

Damesdispuut Aditi borrelt in Café Friends (dinsdag)

Als je op een dinsdag vanaf 21.00 uur Café Friends binnenkomt, loop je zeker tegen de meiden van Damesdispuut Aditi aan. Die borrelen er namelijk nu al drie jaar. Ze drinken wekelijks gezellig met z’n allen biertjes, droge witte wijn en apfelcorn tot het café dichtgaat. Het dispuut telt op het moment 16 actieve leden. Je kunt ze makkelijk herkennen aan hun gele shirts, rokjes en jurkjes met het Aditi zonnetje erop. Het dispuut bestaat sinds het oprichtingsfeest op 21 februari 2001 en vierde dit jaar haar 2elustrum. Op de vraag waarom zij zo tevreden zijn over Café Friends zijn, weten de meiden van Aditi maar één antwoord: ‘Omdat wij altijd zo goed worden verzorgd door onze kroegbaas Henk-Jan.’

Behalve Aditi en hun vriendendispuut Sine Fortuna borrelen verder nog disputen Wazig, Aurora, Ex machina, Xoun, Brak in Café Friends.

Ta Phemme is het enige Dispuut met Central Park als stamkroeg.

Damesdispuut Ta Phemme was lang op zoek naar een geschikte kroeg voor hun borrels. Na een tijdje kwamen die meiden bij Café Central Park terecht. Nu borrelen die 13 actieve Dispuutsleden er al driekwart jaar en vinden Central Park ‘echt een leuke borrel kroeg’. Opgericht werd Ta Phemme op 4 februari 2004 als bestuurskundig georiënteerd Damesdispuut, inmiddels zijn Gezondheidswetenschappen er ook geïntegreerd. Geborreld wordt om de weeks woensdags vanaf 21.30 tot 24.00 uur, daarna gaan die ‘Phemmetjes’ samen de stad in. Tussen de andere Central Park bezoekers kun je de meiden van Ta Phemme aan hun blauwe Dispuutskleding met het zwarte zandloper logo erkennen. Als je ze dan nog niet kunt ontdekken, wacht tot zij met de shotjes beginnen en flink proosten met de uitspraak ‘Uti non abuti’.

Dispuut Cnødde borrelt in de Gele Kater (woensdag)
De Gele Kater is toch wel de trots van alle Cnøddianen. De 20 actieve leden, te herkennen aan hun gele truien, zijn er sinds 1997 iedere woensdag vanaf 17.30 uur te vinden. ‘Wij kunnen hier doen en laten wat wij willen en met de A-locatie op de Oude Markt kan niemand daar tegenop. De keuze voor deze kroeg lijkt mij dus geen moeilijke wiskunde’, vertelt Pipper Tim Paauw (21, Technische Bedrijfskunde). “Pipper staat voor Primus Inter Pares, wat eerste onder zijn gelijken betekent. ‘Ik regel alle belangrijke zaken, zoals de financiën, de contacten met De Kater en leuke uitstapjes. Ik denk dat Cnødde zich onderscheidt door de ondernemendheid van de Cnøddianen en de geschiedenis die verder terugloopt dan die van de Universiteit Twente. Met 20 man weten wij toch bijvoorbeeld een gala met meer dan 500 man te organiseren. Wij hebben een uiteenlopend assortiment, van truien tot boxers en van badjassen tot manchetknopen en pizzasnijders.”

Aegee, Alpha, Audentis en Taste borrelen in de Pakkerij
De vier grootste studentenverenigingen zitten in de Pakkerij, waardoor het wel te voorspellen is dat veel disputen zich hier huisvesten. Aegee (5), Alpha (4), Audentis (10) en Taste (6) hebben gezamenlijk vijfentwintig disputen op de sociëteiten. In Enschede hebben alle studentenverenigingen een jaarclub- en disputencultuur. Als een nieuwe student lid wordt heeft hij in zijn eerste jaar de mogelijkheid om een jaarclub te vormen. Als deze jaarclubs eenmaal officieel erkend worden volgen meeborrels bij de disputen. Ook zijn de meeste disputen in de Pakkerij disputen die vooral voor de gezelligheid bestaan, maar hier zijn ook uitzonderingen op. Audentis heeft bijvoorbeeld gokdispuut Banque Route (gemengd) en pijprokersdispuut In Pipo Veritas, Taste heeft filosofisch dispuut Panta Rhei en moresgenootschap Ius Sanctus en Alpha’s Primer Plato heeft een culinaire focus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.