20 min (+25 min oventijd)
Benodigdheden
voor 3 personen
- 500 gram zuurkool naturel
- 200 gram (vegetarische) rookworst
- 4-5 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 150 ml crème fraîche
- 1 flinke appel
- 50 gram blanke rozijntjes
- klontje boter, zout en peper
- 1 (lage) taartvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 C. Ontdooi het bladerdeeg en laat de zuurkool in een vergiet goed uitlekken. Om al het vocht eruit te krijgen, kun je de zuurkool met je handen uitknijpen.
Vet de taartvorm in met het klontje boter en bekleed de vorm met het deeg. Snij de worst en de appel in kleine stukjes. Meng vervolgens in een kom de zuurkool met alle andere ingrediënten en een beetje zout en peper. Omdat de zuurkool de neiging heeft om aan elkaar te blijven zitten vergt het even wat geduld om alles goed gemengd te krijgen. Het helpt om de zuurkool af en toe met een vork wat uit elkaar te halen.
Stort het mengsel in de taartvorm en druk het goed aan (de taart blijft plat). Bak de taart in 25-30 minuten gaar en lichtbruin.
Variatie en inspiratie
- In plaats van worst kun je ook blokjes uitgebakken spek door de taart doen.
- Vervang de rozijntje door gedroogde abrikoosje (in stukjes) voor wat meer zoetigheid.
- Je kunt voor het recept ook kruidenzuurkool gebruiken of - voor de liefhebber - doe wat kummelzaadjes door het mengsel.
Maaike Endedijk