Recept van de week: zuurkool anders

| Redactie

Ik ben een enorm liefhebber van zuurkoolstamppot, vooral in combinatie met blokjes komijnenkaas. Helaas zijn er mensen in mijn omgeving die de combinatie van zuurkool met aardappels minder waarderen. En omdat het sowieso geen kwaad kan om eens een alternatieve manier van zuurkool eten uit te proberen geven we deze week een recept voor zuurkool zonder aardappels.

20 min (+25 min oventijd)

Benodigdheden

voor 3 personen
- 500 gram zuurkool naturel

- 200 gram (vegetarische) rookworst

- 4-5 plakjes diepvriesbladerdeeg

- 150 ml crème fraîche

- 1 flinke appel

- 50 gram blanke rozijntjes

- klontje boter, zout en peper

- 1 (lage) taartvorm

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 C. Ontdooi het bladerdeeg en laat de zuurkool in een vergiet goed uitlekken. Om al het vocht eruit te krijgen, kun je de zuurkool met je handen uitknijpen.

Vet de taartvorm in met het klontje boter en bekleed de vorm met het deeg. Snij de worst en de appel in kleine stukjes. Meng vervolgens in een kom de zuurkool met alle andere ingrediënten en een beetje zout en peper. Omdat de zuurkool de neiging heeft om aan elkaar te blijven zitten vergt het even wat geduld om alles goed gemengd te krijgen. Het helpt om de zuurkool af en toe met een vork wat uit elkaar te halen.

Stort het mengsel in de taartvorm en druk het goed aan (de taart blijft plat). Bak de taart in 25-30 minuten gaar en lichtbruin.

Variatie en inspiratie
- In plaats van worst kun je ook blokjes uitgebakken spek door de taart doen.

- Vervang de rozijntje door gedroogde abrikoosje (in stukjes) voor wat meer zoetigheid.

- Je kunt voor het recept ook kruidenzuurkool gebruiken of - voor de liefhebber - doe wat kummelzaadjes door het mengsel.

Maaike Endedijk

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.