20 minuten
Het voorjaar komt er alweer aan, maar de voorjaarsgroente is nog schreeuwend duur. Daarom hebben we deze week een frisse salade met een betaalbare groente: witlof. We koken deze twee weken met fruit en witlof. Witlof kan vanwege de licht bittere smaak prima wat zoet fruit als tegenhanger gebruiken. Vroeger kreeg ik de witlofsalade altijd met mandarijnenpartjes. Dit recept gebruikt naast peer een bijzondere fruitsoort: granaatappel. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het seizoen voor de granaatappel eigenlijk al voorbij is, maar ik zag ze nog wel liggen op de markt. Anders kun je ze natuurlijk weglaten en het recept in de winter nog eens uit de kast halen. Je kunt van granaatappel alleen de pitjes eten en niet de harde schil. Ook de witte vliezen zijn niet eetbaar (zie de foto). Als je niet van granaatappels houdt omdat je een keer een uur bezig bent geweest om de pitjes eruit te pulken, dan heb ik goed nieuws. In het recept beschrijf ik een supereenvoudige methode om een granaatappel schoon te maken.
Benodigdheden
voor 2 personen (als lunchsalade of bijgerecht)
2 grote of 3 kleine witlofstronken (ongeveer 400 gr.)
1 peer
3 el pitjes van één granaatappel
25 gram walnoten of cashewnoten
25 gram blauwe kaas
1 eetlepel volle (griekse) yoghurt
1/2 eetlepel mayonaise
1/2 eetlepels wijnazijn
1/2 eetlepel honing
zout&peper
Bereidingswijze
Het schoonmaken van een granaatappel is niet ingewikkeld als je het op de volgende manier doet: Snij de granaatappel doormidden, zoals je ook een sinaasappel doormidden snijdt als je die wilt uitpersen. Hou de granaatappel met het snijvlak dicht boven een hoge kom en sla er met een pollepel op, steeds harder tot de pitjes eruit vallen en draai de granaatappelhelft rond tot alle pitjes eruit zijn. Haal met de hand de vliesjes uit de kom wanneer die per ongeluk meekomen.
Maak de witlof schoon door de lelijke blaadje te verwijderen (als die er zijn), de stronken doormidden te snijden en de harde kern eruit te halen. Snij vervolgens de stronkjes in ringen van een centimeter breed en doe ze in je saladeschaal. Schil de peer en haal het klokhuis eruit en snij de peer in stukjes. Hak de walnoten of cashewnoten in kleinere stukjes en rooster ze kort in een droge koekenpan. Meng de peer en de noten en 3 eetlepels granaatappelpitjes door de witlof.
Maak nu de dressing door eerst de blauwe kaas heel fijn te snijden en deze met een vork of garde met de yoghurt te mengen tot een glad mengsel. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en proef goed of de verhouding van de smaken klopt en pas indien nodig aan. Als de smaak te sterk is voeg je wat yoghurt toe, als hij te zuur is voeg je wat honing toe. Meng de dressing door de salade. Het is niet heel veel dressing maar er komt ook nog vocht van het fruit, dus daardoor is toch de hele salade bedekt.
Variatie en inspiratie
- Witlof combineert ook goed met ander fruit, zoals perziken (uit blik), mandarijn, sinaasappel, appel, wat niet eigenlijk?
- Je kunt de salade ook maken bij een chique diner door het te serveren in schuitjes van de witlof zelf. Hou daarvoor per persoon vier grote buitenste blaadjes apart. Snij vervolgens alles heel fijn zodat het mooi in de schuitjes past.
- Granaatappel die je over hebt kun je goed bij een dessert gebruiken, of bij je ontbijt door de yoghurt eten.
- Als je niet zo culinair aangelegd bent, kunt je ook een standaard blauwekaasdressing uit de supermarkt nemen.
Maaike Endedijk