Duits broodje

| Redactie

10 of 30 min

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit recept is de ultieme snelle hap ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Duitsland van aanstaande woensdag: Een broodje worst met zuurkool. Nu doen Nederlanders die zuurkool alleen maar in de winter door de stamppot, maar in de zomer is hij ook lekker: rauw of gekookt op een broodje of rauw als salade. Zuurkool is zelf heel erg gezond: het bevat weinig calorieën en het doet het qua vitamine C gehalte niet onder voor de sinaasappel. Verder zegt men dat rauwe zuurkool helpt tegen en kater, aangezien de melkzuren de hoofdpijn verdrijven. Bewaar dus wat zuurkool voor de volgende ochtend….

Benodigdheden

voor 4 personen
- 1 pakje (voorgekookte) zuurkool

- 400 gr worst naar keuze: braadworst, rookworst, knakworst of vegaworstjes

- 4 duitse broodje (of andere naar keuze)

- mosterd

- eventueel 1 ui

- peper, zout, evt. olie

Bereidingswijze
De snelle variant: Neem voorgekookte zuurkool en verwarm die drie minuten in de magnetron of vijf minuten in een pannetje. Verwarm onderhand de rookworst of knakworst volgens aanwijzingen op de verpakking. Besmeer de vier broodjes met mosterd, beleg het met een paar lepels zuurkool , wat zout en peper en leg er de worst op. Aanvallen!

De culinaire variant: Snij een ui in dunne ringetjes en bak die langzaam glazig. Voeg dan de zuurkool toe en breng op smaak met zout en peper. Als je ongekookte zuurkool gebruikt, stoof de zuurkool dan gaar in ongeveer 20-25 minuten. Bak onderhand de braadworsten in wat olie bruin en gaar, of nog beter gril ze of leg ze op de bbq (of verwarm de kant rookworst of knakworst). Beleg de broodjes zoals hierboven beschreven.

Variatie en inspiratie
- Vind je zuurkool te zuur, stoof hem dan in wat appelsap gaar.

- Niet heel Duits, maar wel lekker: Een paar fijngesneden zongedroogde tomaatjes door je zuurkool.

Maaike Endedijk

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.