Een nieuw, Twents onderwijsmodel met bredere oriëntering in de bachelor plus de start van een university college noemde Cees Veerman ‘prachtige initiatieven’. Volgens hem is het de juiste manier om te investeren in onderwijs. De complimenten werden dankbaar in ontvangst genomen door de UT-bestuurders op de eerste rij van het Muziekcentrum. De woorden kwamen immers uit de mond van de man die in opdracht van toenmalig Onderwijsminister Plasterk de toekomstbestendigheid van het Nederland hoger onderwijs onderzocht.
Veerman ging in zijn lezing in op de vraag ‘Investeren in onderwijs, loont dat?’. Het antwoord luidt volgens hem zonder meer ‘ja’. ‘In Nederland moeten wij het hebben van hersens en handelgeest. Daarin hebben we sinds de 16e eeuw geëxcelleerd. Investeren in kennis is de enige weg om onze welvaart te behouden en eventueel te vergroten.’
Foto's: Arjan Reef
Daarvoor is volgens de oud-minister van Landbouw wel nodig dat alle partijen investeren in onderwijs, zowel de overheid en het bedrijfsleven als de instellingen en de studenten. Overheid en bedrijfsleven omdat ‘onderwijs een basisvoorziening is en een langdurig proces, iets waarvoor visie nodig is’.
Veerman pleitte ervoor dat universiteiten de waardering voor onderwijs ten opzichte van onderzoek versterken. Om de eenvoudige reden dat er volgens hem geen nieuw onderzoek tot stand komt zonder gedegen onderwijs. ‘Onderwijs gaat logisch en inhoudelijk vooraf aan onderzoek.’ Het was in dit verband dat hij de UT prees een goede weg te zijn ingeslagen met plannen voor een nieuw onderwijsmodel en university college.
Tot slot sprak Veerman ook de aanwezige studenten in de zaal aan op hun plicht te investeren in onderwijs. Hij noemde hen een bevoorrechte groep die investeert in zichzelf, in betere kansen op de arbeidsmarkt en in een aangenamer leven. ‘Die adeldom verplicht tot investeren in onderwijs.’ Een eigen bijdrage in de studiefinanciering is volgens Veerman daarom onvermijdelijk. ‘De langstudeerboete heb ik verdrongen, die wordt ook niets. Maar een moreel beroep en een financiële prikkel dat u zo snel en zo goed mogelijk afstudeert, zijn absoluut nodig.