De ganzen, die al tientallen jaren de campus bewonen, moesten verhuizen omdat ze de laatste tijd voor verkeersoverlast zorgen op de Hengelosestraat. Gemeente Enschede en de UT spraken af dat de dieren donderdag zouden worden geruild voor gebiedsvreemde ganzen.
De dieren vangen viel niet mee. Met een man of vijftien en een stuk of wat broden werden de 31 ganzen tot drie keer toe uit de vijver bij de Hengelosestraat gelokt. Algauw roken ze echter onraad en nog voor ze in de buurt waren van de klaargezette fuik, vluchtten de dieren rap het water weer in.
Reden voor Trizin Hof van Ganzenbescherming Nederland om het anders aan te pakken. ‘We verplaatsen de fuik en iemand gaat met een waterpak aan de vijver in. We drijven de ganzen in die hoek en dan vluchten ze het land op. We zetten het gaas zo neer dat ze niet anders kunnen dan de fuik in lopen’, legt hij het strijdplan uit.
Die vierde poging bleek succesvol. De ganzen gedroegen zich zoals Hof voorspelde en binnen een kwartier – maar nog wel ruim een uur later dan gehoopt – zaten de ganzen gevangen in de fuik. Op één jonge vogel na. Die wist over het gaas weg te vliegen, terug de vijver in, de vrijheid tegemoet. ‘Dit jonkie is een kruising met een wilde gans. Daarom kan dit beest uit stand opvliegen’, aldus Hof. ‘Die gans moeten we vangen als we terugkomen om de nieuwe dieren te plaatsen.’
foto's: Gijs van Ouwerkerk
Afgesproken was om vanmiddag nog nieuwe ganzen terug te plaatsen op de campus. Met het oog op het weer is dat echter niet verstandig, zo vertelde Hof. ‘Er wordt vrijdag veel sneeuw verwacht. Dan zijn die ganzen direct van slag. Afhankelijk van het weer komen we maandag of dinsdag nieuwe ganzen brengen.’
De oude kolonie ganzen graasde altijd tegen het talud van het viaduct op de Hengelosestraat. Sinds dat verdwenen is, liepen ze geregeld tussen de auto’s. De nieuwe, gebiedsvreemde, dieren zullen volgens Hof niet gauw richting de drukke Hengelosestraat lopen.