Een derde UT-studenten heeft ondernemersambities

| Redactie

Bijna 8 procent van de UT-studenten is van plan om direct na zijn studie een eigen onderneming te beginnen of voort te zetten. Ongeveer een derde wil vijf jaar na het afstuderen ondernemer worden. Dat blijkt uit Rotterdams onderzoek naar ondernemingsgezindheid onder studenten. De UT scoort met deze percentages rond het landelijke gemiddelde van universitaire studenten.

Volgens het Global University Entrepreneurial Spirit Students’ Survey (GUESS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam is van alle Nederlandse studenten zo’n 3 procent ondernemer. Internationaal ligt het gemiddelde op 2 procent. De onderzoekers achter GUESS hebben geen cijfers over de verschillen in aantallen studentondernemers tussen Nederlandse universiteiten.

Wel is onderzocht in welke mate studenten van verschillende universiteitssteden de intentie hebben om ondernemer te worden. Uit de enquête van GUESS blijkt dat 7,8 procent van de UT-studenten direct na afstuderen een eigen bedrijf wil beginnen of voortzetten. Het gemiddelde van alle wo-studenten is 7,4 procent. In Eindhoven hebben ze de sterkste ondernemersambities. Daar wil 14,1 procent direct na afstuderen eigen baas worden.

De kans dat een student ondernemer wordt is vijf jaar na afstuderen groter dan direct na de buluitreiking. Van de ondervraagde UT-studenten denkt 32,6 procent over vijf jaar actief te zijn als ondernemer. Het landelijke wo-gemiddelde ligt op 32,5 procent. In deze statistiek staan studenten van de Universiteit van Amsterdam bovenaan, met een intentie van 48,7 procent.

Hbo-studenten zijn meer ondernemingsgezind dan academische studenten. Van de ondervraagde hbo’ers denkt 14,4 procent direct na afstuderen ondernemer te zijn, en 44,3 procent na vijf jaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.