Eigenlijk zou Kirsten Verdel, de enige buitenlander op het hoofdkwartier van de Democraten tijdens de Obama-verkiezingscampagne van 2008 , vrijdagochtend de aftrap verzorgen van TEDx TwenteU. Omdat zij ziek is, vulde de organisatie van het ‘inspiratiecongres’ het gat in het programma met ondernemer Jan-Jaap Bats.
De honderd aanwezige bezoekers - meer mogen er volgens de regels van TED niet in de zaal – trakteerden Bats op een luid applaus. De ondernemer benadrukte het belang van netwerken en in het bijzonder het belang om zelf iets te bieden waarmee je een ander kunt helpen. ‘Het beste dat je vandaag kunt doen met de kennis die je hier op TEDx opdoet, is bedenken of iemand anders hier ook van kan profiteren. Geef het door. Met netwerken, contacten leggen en kennis doorgeven kun je alles bereiken.’
Het beste dat je kunt krijgen in je leven is daarom volgens Bats dat iemand jou aanbeveelt bij een contact in zijn of haar netwerk. Dat gaat echter niet vanzelf, zo hield hij het publiek voor. ‘Netwerken draait om zichtbaar zijn, credits verdienen en profiteren. Veel mensen, ikzelf vroeger eveneens, beginnen bij dat laatste. Ze kijken wat voor voordeel ze kunnen halen uit een zakelijk contact. Inmiddels weet ik dat je moet beginnen met jezelf te presenteren, zichtbaar te zijn. Vervolgens kun je credits verdienen, bijvoorbeeld door andere te helpen. Pas daarna gaat het over de profit.’
Masterstudent speecht over fotoakoestiek
Na Bats was het de beurt aan Rogier Wildeboer, masterstudent uit de UT-vakgroep biomedical photonic imaging. Hij legde in een notendop uit hoe zijn onderzoeksgroep hoopt bij te dragen aan een betere diagnose voor borstkanker. Wildeboer en zijn collega’s gebruiken daarvoor fotoakoestiek. ‘Dat is pijnloos en niet schadelijk. Als je laserlicht straalt naar een tumor dan worden de bloedvaten in die tumor warm. De aderen zetten uit met een minieme schokgolf tot gevolg. Die golf kun je met een zeer gevoelige microfoon horen’, lichtte de UT-student de techniek toe.
TEDx Twente University duurt de hele dag. Vanmiddag spreken onder andere nog UT-hoogleraar Miko Elwenspoek en de jonge filosofe Simone van Saarloos. Alle lezingen zijn ook te volgen via deze livestream.